N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
Ekonomická gramotnost
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Vznik, vývoj a formy peněz
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
PENÍZE Historie peněz Hlavní funkce peněz Domácí a zahraniční měna
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Identifikátor materiálu: ICT AnotaceŽák se seznámí s problematikou peněz AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstupŽák dokáže hovořit.
Poštovní poukázky.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Placení Petr Machala.
Kreditní karty. Kreditní karty Platební karty Při zřízení běžného účtu nám je poskytnuta platební karta Tuto kartu využíváme k bezhotovostnímu placení.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pojištění – sociální, zdravotní, komerční N á zev sady: Výuka občanské.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Služby peněžních ústavů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Kde hledat pomoc v krizových situacích N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník.
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK ZŠ HejniceZ.Hyxa.
EU_62_B_sada 1_03_M_Přímé bankovnictví_Poliačíková
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Pasivní bankovní operace - platební karty
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Hotovostní a bezhotovostní peníze.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu):
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1. Charakteristika platebního styku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Transkript prezentace:

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk.

PENÍZE, BEZHOTOVOSTNÍ A HOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK

PENÍZE Peníze jsou univerzální zboží, slouží k vyjadřování hodnoty jiného zboží při koupi a prodeji. Dělíme je na : 1. hotové peníze tzv. oběživo – bankovky a mince 2. bezhotovostní peníze

H ISTORIE PENĚZ 1.Barterové obchody – nejprve lidé směňovali zboží z zboží. 2. Všeobecný ekvivalent – později se používají zbožové peníze např. kožešiny, sůl, kovy 3. Kovové peníze – nahradily všeobecné ekvivalenty od stol. př. n. l. U nás první mince nechal razit kolem roku 970 Boleslav I. 4. Papírové peníze – od 17. stol., v Číně už od 9. stol.

F ORMY PENĚZ 1. Oběživo – mince a bankovky 2. Bezhotovostní peníze – říká se jim deposita. Jsou to peníze uložené na účtech v bankách. Funkce peněz 1. prostředek směny 2. jednotka zúčtování – je měřítkem hodnoty, lze jimi vyjádřit i dluh 3. uchovatel hodnoty – forma majetku

F ORMY PLATEBNÍHO STYKU 1. Hotovostní platební styk – používáme fyzické peníze 2. Bezhotovostní platební styk – jedná se o převod peněz z účtu na účet (nepoužívají se fyzické peníze)

H OTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK Platí se bankovkami a mincemi. Výhody: jistota platby, operativní při malých platbách Nevýhody: časově náročný, nákladný a nebezpečný přesun peněz

B EZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK Podstatou je převod peněz z účtu plátce na účet příjemce. Podmínkou je tedy, že mají plátce i příjemce účet v bance. Výhody: bezpečnost, menší pracnost, rychlejší při větší vzdálenosti

F ORMY BEZHOTOVOSTNÍHO PLATEBNÍHO STYKU Platby pomocí tiskopisů : - příkaz k úhradě – slouží k úhradě jedné platby - hromadný příkaz k úhradě – více plateb na více účtů v jednom dni - trvalý příkaz k úhradě – při pravidelně se opakující platbě témuž příjemci - příkaz k inkasu –nejčastěji na základě dohody mezi plátcem a příjemcem např. telefon Platby pomocí sítě – internetem, telefonem

P LATEBNÍ KARTY Slouží pro bezhotovostní i hotovostní platební styk. Vybíráme pomocí nich peníze z bankomatu nebo platíme za zboží či služby. Základní druhy platebních karet: - kreditní – mohu čerpat do mínusu - debetní – čerpání do výše zůstatku na účtu

P RAVIDLA PRO UŽÍVÁNÍ PLATEBNÍCH KARET 1. Nesdělujeme nikomu PIN. 2. Nenecháváme kartu bez dozoru. 3. Při ztrátě okamžitě zablokujeme. 4. Při výběru peněz u bankomatu dbáme na bezpečnost. 5. Zásadně nenosíme u karty napsaný PIN.

K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. K čemu slouží peníze ? 2. Vysvětli, co znamená hotovostní a bezhotovostní platební styk ? 3. Jaké jsou výhody bezhotovostního platebního styku ? 4. Co víš o platebních kartách ? 5. Vyjmenuj základní pravidla pro užívání platebních karet.

ZDROJE NEZNÁMÝ. O financích srozumitelně [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. hotovostní a bezhotovostní platební styk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: snadno.estranky.cz/clanky/ekonomicke- otazky/9_hotovostni-a-bezhotovostni-platebni- styk.html snadno.estranky.cz/clanky/ekonomicke- otazky/9_hotovostni-a-bezhotovostni-platebni- styk.html Ilustrace: office.microsoft.com.