Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s.
Advertisements

 V r uložila vláda MF, MŠMT a MPO vypracovat systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ (dále jen SBFG).  První verze byla dokončena v r.
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Víte, že 80 % úspěchu je dorazit tam, kam máte?. Byli bychom rádi, kdybychom to byli právě my, kdo Vám k němu pomůže! Naše nezisková organizace Vám v.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Etická výchova a Finanční gramotnost
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Hospodářská politika státu
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Ing. Lucie Kratochvílová
FINANČNÍ GRAMOTNOST. COFET x finanční gramotnost Vzdělávací materiály Kurzy Semináře, konference Mediální kampaň Projekty.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Národní účty - aplikace
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Příjmy a výdaje domácnosti
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Závěrečná konference. V rámci KA 07 – Profesní vzdělávání byla pro účastníky projektu zajištěna řada rekvalifikačních kurzů, které měly za úkol zvýšit.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název: VY_42_INOVACE_MA_7B_32A Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Helena Židová Ročník: 7.r. Tematický.
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Finanční gramotnost v ZŠ
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu ČR 6.dubna 2010 Mgr. Barbora Jandová místopředsedkyně představenstva COFET, a.s.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Mgr. Barbora Jandová, FINANČNÍ GRAMOTNOST - definice Finanční gramotnost je soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb. Finančně gramotný občan se orientuje v problematice peněz a cen a je schopen odpovědně spravovat domácí rozpočet, včetně správy finančních aktiv a finančních závazků s ohledem na měnící se životní situace.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Poměr dluhu k hrubým disponibilním příjmům, finančním aktivům a HDP, podíl placených úroků na hrubém disponibilním důchodu domácností Mgr. Barbora Jandová, Zdroj: ČNB Dluh/hrubý disponibilní důchod Dluh/finanční aktivaDluh/HDP ,3210,087, ,439,766, ,999,347, ,398,706, ,589,557, ,4010,017, ,3111,128, ,0012,849, ,1814,9911, ,2717,1213, ,9722,5017, ,2925,9620, ,1031,5324, ,1234,6328, ,3434,9729,99 Zdroj: ČNB

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Mgr. Barbora Jandová, Vývoj insolvencí v České republice celkem v tom PO v tom FO celkem Zdroj: Creditreform s.r.o.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Mgr. Barbora Jandová, 6.duben 2010

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Mgr. Barbora Jandová, Počet evidovaných nezaměstnaných, míry nezaměstnanosti a volných pracovních míst ke konci sledovaného měsíce měrnáledenúnorbřezendubenkvětenčervenčervenecsrpenzáříříjenlistopadprosinec jednotka 2008 nezaměstnanost tis. osob364,5355,0336,3316,1302,5297,9310,1312,3314,6311,7320,3352,3 míra nezam. %6,15,95,65,25,0 5,3 5,25,36,0 volná místa tis. míst145,9150,3151,3152,3151,3151,9150,2150,9139,6130,1111,391, nezaměstnanost tis. osob398,1428,8448,9456,7457,6463,6485,3493,8500,8498,8508,9539,1 míra nezam. %6,87,47,77,9 8,08,48,58,68,58,69,2 volná místa tis. míst68,564,955,450,548,343,441,841,338,835,832,930, nezaměstnanost tis. osob574,2583,1 míra nezam. %9,89,9 volná místa tis. míst31,632,1

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Mgr. Barbora Jandová, Usnesení Vlády ČR č. 1594/2005 Strategie finančního vzdělávání součást Strategie rozvoje lidských zdrojů pro ČR MF 2007 Akční plán-Strategie finančního vzdělávání MŠMT 2007 Systém budování finanční gramotnosti na základních a středních školách Dokument Evropského parlamentu (2008) doporučuje konat v oblasti finančního vzdělávání obyvatel ČNB 2008 zakoupilo učebnic finanční gramotnosti pro základní školy FINANČNÍ GRAMOTNOST

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Historie aktivit společnosti COFET, a.s k šíření finanční gramotnosti (FG) Mgr. Barbora Jandová,  2007 Dost dobrá šance ohrožení nezaměstnaných předlužením  2007/2008 Zásady finanční gramotnosti kompatibilní se Standardy finanční gramotnosti schválenými MŠMT  2008 Počátek výuky FG Prevence předlužení a jak z předlužení Školení lektorů finanční gramotnosti  2009 Školení FG projekty, semináře, přednášky, analýzy

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. KURZY A PUBLIKAČNÍ ČINNOST Mgr. Barbora Jandová, ŠKOLENÍ FG – akreditované kurzy MŠMT a MPSV „SLABIKÁŘ FINANČNÍ GRAMOTNOSTI“ VZDĚLÁVACÍ MATERIÁLY pro jednotlivé cílové skupiny „UŽ NIKDY DLUŽNÍKEM“

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. DALŠÍ ČINNOSTI K ŠÍŘENÍ FG Mgr. Barbora Jandová, spolupráce s poradnami (K centrum Most) neziskovými organizacemi (FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s) školami (pomoc při organizaci Soutěž Finanční gramotnost) celostátní kola: 4. a pořádání konferencí (III. Mezinárodní konference finanční gramotnost) ad.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. Barbora Jandová, www. cofet.cz