Poezie 1. pol. 20. století, práce s texty Skupina 42.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Advertisements

Vytvořila: Kristýna Kořínková
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Povolání: umělecký malíř
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Svět mýma očima Názor – základ osobnosti. Obsah jak stránek, tak hlavy Co se u mě dočtete? Co uvidíte? Na co se připravit? A na co raději zapomenout?
Kubismus I. Polovina 20. století.
VY_32_INOVACE_31-08 Skupina 42 Jiří Kolář.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
VY_32_INOVACE_31-09 Skupina 42 Josef Kainar.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Prosím zapněte si zvuk a klikněte na ikonku
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Christian Morgenstern
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Období stalinismu Pavel Šupka
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Host do domu – Mikulášek Pavel Šupka
Poezie ve světové literatuře
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Karel Toman Anarchistický buřič.
Umělecké směry 20. století
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
VY_32_INOVACE_3D.9.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy.
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Jan Skácel (1922 – 1989) : Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jan Neruda - dílo.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Poezie Od Roku 1942 průřez básníky. Poezie Od Roku 1942 průřez básníky.
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Česká společnost
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
otázky a úkoly k textům a obrázkům
Česká meziválečná poezie
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Kristýna Sadloňová, kvarta
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ivan Blatný, Jan Zahradníček životopis,
Transkript prezentace:

Poezie 1. pol. 20. století, práce s texty Skupina 42

Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky, literáty i teoretiky umění Snažila se zachytit syrovou realitu městského periferního života, existenční pocity pracujícího člověka

Vycházela z tradice českého meziválečného umění, inspirovala se i avantgardními směry – kubismem, futurismem, surrealismem Odrážela také stísněnou atmosféru protektorátu a druhé světové války Význam skupiny daleko přesahuje do padesátých a šedesátých let Vpodstatě se jedná o jednu z nejdůležitějších českých uměleckých skupin

Členové Skupiny 42 Básníci: Jiří Kolář, Josef Kainar, Ivan Blatný, Jiřina Hauková Malíři: František Gross, Kamil Lhoták Fotograf: Miroslav Hák Teoretici umění: Jindřich Chalupecký, Jiří Kotalík

Obrazy Kamila Lhotáka

Rok 1948 S nástupem komunismu k moci tato skupina zaniká. Ivan Blatný emigroval, Jiří Kolář nesměl z politických důvodů publikovat a Josef Kainar začal psát budovatelské básně. Také mnozí výtvarníci se vydali vlastní cestou.

Jiří Kolář Do literatury vstupuje ve 40. letech Stal se vůdčí osobností Skupiny 42 Upozornil na sebe sbírkou Prométheova játra Další sbírky: Limb a jiné básně, Dny v roce, Mistr Sun o básnickém umění V 60. letech se seznámil s autory experimentální poezie – vznikají vizuální experimentální texty např. ve sbírce Vršovický Ezop

Později kolář básnickou tvorbu opustil a zaměřil se na výtvarná díla Neustálé politické problémy ho nakonec donutily zůstat v zahraničí, od roku 1981 žil v Paříži Zde vznikaly koláže, které ho proslavily po celém světě

Kolářovy koláže

Velmi podrobné informace o Jiřím Kolářovi najdete na stránce: ml ml

Ukázky z tvorby: Všichni přemýšlejí o lidstvu a nikdo nemyslí na člověka všichni mluví o knihách a nikdo neumí říci poctivé slovo všichni volají po sbratření národů a nikdo neumí podat ruku všichni budují a nikdo nevidí postavené všichni si přejí vzkřísit svět a nikdo nevidí živého všichni bojují za práva svých otců a nikdo nevidí syny v otroctví všichni horují pro mír a každý zapomněl co je to zemřít přirozenou smrtí všichni jsou odhodlaní krvácet za lepší lidstvo a nikdo neví co je sám všichni mluví o lásce a žádný již neví co znamenají slova: Dobrý den nebo Dobrou noc všichni pracují na největším díle dějin a nikdo neví co dělá všichni kráčejí vpřed k zářící metě budoucnosti a nikdo neví kudy jde všichni jsou ochotni padnout za vlast za kulturu za slávu svých velikých mrtvých a nikdo neví co je obyčejný stud Jásající hřbitov, 1. květen – 20. květen 1950.

Josef Kainar Vedle literárního talentu měl i nesporný talent hudební, což se odráží i na melodičnosti jeho veršů Prošel složitým osobnostním i tvůrčím vývojem Sbírka Nové mýty – báseň Stříhali dohola malého chlapečka

Po období budovatelských nadšených veršů se vrací k hodnotám své tvorby Sbírky: Člověka hořce mám rád, Lazar a píseň, Moje blues

Typické rysy Kainarovy tvorby: Ironie, někdy až výsměch Silný vliv hudby Snaha o pravdivost veršů, znázorňoval hrubost světa, zacházel až do skepticismu Jeho básně jsou malými příběhy, které nutí čtenáře k zamyšlení

Ukázky z tvorby: JAKÝ TO S NÍM BYLO Malinkej člověk padá zas a zas. Ta země matička, jak ta s ním nakládá! Von padá na nosík, von padá na záda, von padá o stýblo, von padá o kaluže. Kterýmžto padáním se proměňuje v muže. Vyroste z košilky a škobrtne jen zřídka. To když ho ošidí ta lasička, ta Lidka, nějakej přechodník anebo panák líhu. Už zvládnul zemskou tíhu, mládenec! S rukama v kapsách po světě se klátí, a propasti jsou pro něj čirej hec, že naučil se vůbec nepadati. No ale právě když to nejlíp umí, dyž nohy nehlídá a v hlavince mu zněj vznešený myšlenky jak ňáký hvězdný splavy, najde se kamínek, najde se beznaděj, zašeptá horečka, či suchý stýblo trávy, von padne, a už nevstane. Trošku se zaprášilo. A velkej bude světa soud, esli směl takhle upadnout a jaký to s ním bylo.

Klarinet můj starý černý klarinet tvrdými prsty jej dusím když líbám jeho rákosový ret jeho rozechvělý ret štíhlá šíje černošky když zpívá rezavou kadenci končící měkkým as otírám sluch do jazzové rohožky hledám co ztratilas svou duši to malé černé zrno proseté z tropických plev klarinet černá pijavice vysává z tebe zpěv vysává z tebe zpěv

Ivan Blatný Velký ohlas získala jeho raná sbírka Melancholické procházky Po komunistickém převratu odletěl na studijní pobyt do Londýna, odkud se již nikdy nevrátil Emigrace však byla pro Blatného zdrcující, trpěl těžkými depresemi a většinu života strávil v psychiatrických léčebnách

Jeho jedinou terapií bylo psaní básní V 70. letech začala jedna z ošetřovatelek jeho texty „sbírat“ a poslala je do Toronta manželům Škvoreckým Tady pak byly texty vydány ve sbírkách: Stará bydliště, Pomocná škola Bixley

Ukázky z tvorby: Neděle Je neděle Mám volno pacienti očekávají své návštěvníky chodím mezi budovou nemocnice a farmou snad budu mít také nějakou návštěvu snad mě najdou snad se na cestě objeví Brušák anebo Listopad anebo Dresler jsou tady v cizině léta a ještě jsem je neviděl mám připraveny básně budeme mluvit o literatuře svět bude zase plný života. (Stará bydliště)

Tulák spí na louce Budižkničemu se toulá po ulicích města always under pressure of the moral institutes But he won't go to a borstal louky die Wiesen na něj čekají za městem Wie sen jak sen how a dream zbytečná otázka stejně si nemohu nic pamatovat. /Pomocná škola Bixley/

Zdroje: