Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

otázky a úkoly k textům a obrázkům

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "otázky a úkoly k textům a obrázkům"— Transkript prezentace:

1 otázky a úkoly k textům a obrázkům
Skupina 42 pracovní listy otázky a úkoly k textům a obrázkům

2 Kdo jsou autoři uvedených textů? Jakou roli sehrávali ve Skupině 42?
Co je myšleno onou nutností v textu Jiřího Kotalíka? Za jakých dobových okolností Skupina 42 vznikala? Zamyslete se nad možnými klady a zápory vzniku nového uměleckého seskupení za takových podmínek. Jaké nebezpečí hrozilo modernímu umění ve 30. a 40. letech 20. století podle slov Jindřicha Chalupeckého? Čím se podle autorů Skupiny 42 předválečná avantgarda vyznačovala a jaký vztah k ní zaujali?

3 Jindřich Chalupecký Jakými atributy označuje Jindřich Chalupecký moderní umění? Jaký je význam slova ezoternost a co v tomto případě označuje? Setkali jste se s tímto pojmem i v odlišných kontextech? Jak je v úryvku popisován měšťák? Jak tomuto pojmu rozumíte? Jakými vlastnostmi se jeho nositel vyznačuje? Jaký je vztah moderního umění k měšťákovi a proč? Jak rozumíte formulaci o obracející se situaci ve vztahu umění a společnosti? K jakému nebezpečí dochází a co je myšleno začátkem nové problematiky moderny?

4 Jiří Kotalík, Moderní československé malířství (1947)
Co a jakým způsobem uspíšilo vznik Skupiny 42? Na kterých výstavách a projektech se mnozí umělci budoucí skupiny podíleli ještě před jejím oficiálním vyhlášením? Co se v úryvku dozvídáme o formulaci společného programu Skupiny 42? Jak se vyvíjel a proměňoval? Pokuste se formulovat některé teze tohoto programu na základě analýzy úryvku. Které umělecké směry se staly východiskem, inspirací tvorby Skupiny 42?

5 Která tendence moderního umění je Jindřichem Chalupeckým popsána v prvním bodě jeho stati? V čem spočívá její přínos, v čem naopak její negativum? Jaký smysl má podle autora umělecká odvaha? Jak se změnily podmínky pro její uplatňování? Na jakém přístupu k tradici obvykle stavělo moderní umění první poloviny 20. století? Co se podle Chalupeckého v tomto ohledu změnilo? Jindřich Chalupecký (1943)

6 Analyzujte úryvky z Kolářovy básnické sbírky Limb a jiné básně po stránce formální i obsahové. Jakými tématy se autor zabývá? Čím jsou si podobné motivy, na nichž báseň staví? Najděte v textech práci s kontrastem a pojmenujte, v čem spočívá. Jaké další umělecké prostředky naleznete? Z jakých zdrojů autor zřejmě čerpal při psaní těchto veršů?

7 Doložte expresivitu textu. Čím je vyvolána?
Jak by se dala označit metoda, kterou Blatný užívá v uvedeném úryvku své básně? Pro jaký druh umění je rovněž typická? Pojmenujte komunikační situace zachycené ve verších. Z jakých zdrojů básník čerpá? Posuďte míru autentičnosti textu. Nakolik se zde uplatňují autorské zásahy? Doložte humorné prvky v textu. Čím je humorného , groteskního efektu dosahováno? Doložte expresivitu textu. Čím je vyvolána? Ivan Blatný, Tento večer (1945)

8 Zamyslete se nad uvedeným úryvkem básně Jiřího Koláře
Zamyslete se nad uvedeným úryvkem básně Jiřího Koláře. Jaké je její téma, na základě čeho tak usuzujete? Zaměřte se na poslední strofu ukázky a pokuste se ji interpretovat. Jakou roli hraje v této básni město? Jak jej autor vnímá? Je to pro poetiku Skupiny 42 obvyklé? Jmenujte další umělce tohoto sdružení, kteří s tématem městského života pracují. V souvislosti se Skupinou 42 se často hovoří o mýtotvorné síle moderní civilizace. Jak tomuto spojení rozumíte? U kterého autora skupiny se s pojmem mýtus setkáme i v názvu knihy?

9 s jejich přístupem k tvorbě?
Charakterizujte lyrický subjekt vystupující v úryvku. Jaké má atributy? Jak je básníkem pojmenován? Najděte podobně definovanou postavu v dalších literárních textech a výtvarných dílech autorů Skupiny 42. Jak toto pojetí hrdiny, lytického subjektu koresponduje s názory a metodami autorů Skupiny 42, s jejich přístupem k tvorbě? Čím se vyznačuje Terrestris, ona, vystupující v úryvku společně s postavou pozorujícího? Doložte protikladnost, kontrastnost jejích vlastností. Co může symbolizovat? Ivan Blatný, Hledání přítomného času (1947)

10 František Hudeček, obrazy z období Skupiny 42
Pokuste se interpretovat výše uvedené reprodukce obrazů Františka Hudečka, malíře a jednoho ze zakladatelů Skupiny 42. Co mají společného, čím se od sebe liší? Rysy kterých uměleckých směrů byste byli schopni doložit? Korespondují uvedené obrazy tematicky s programem Skupiny 42? Jaká atmosféra je na obrazech vyvolána? Jaké pocity ve vás probouzejí? Jak vnímáte lyrický subjekt vyskytující se v centru obrazů, jakými slovy byste jej charakterizovali?

11 Co je námětem, tématem uvedených obrazů z dílny výtvarníků Skupiny 42?
Srovnejte uvedené reprodukce z hlediska výtvarné techniky, příslušnosti k uměleckému proudu. Všimněte si odlišné atmosféry, kterou jednotlivé obrazy vyvolávají. Diskutujte o vlastních pocitech spojených s těmito ukázkami. Doložte různorodost, protikladnost vlastností, jež umělci Skupiny 42 městu přisuzují (využijte rovněž znalostí literárních děl autorů skupiny).


Stáhnout ppt "otázky a úkoly k textům a obrázkům"

Podobné prezentace


Reklamy Google