S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_ 10 _INOVACE_ZBO 7 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ZBOŽÍZNALSTVÍ Tematický okruh Poživatiny Téma Nežádoucí látky v potravinách Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s látkami, které jsou pro potraviny zvlášť nebezpečné. Materiál je určen pro žáky 1. ročníku obor prodavačské práce, prodavač do předmětu „Zbožíznalství“.
NE Ž ÁDOUCÍ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Zdravotní nezávadnost potravin. Podmiňuje hygienickou hodnotu potravinářského zboží Předpokladem je, aby se mezi jejími vlastnostmi nevyskytovaly takové, které by ohrozily zdraví spotřebitele
PŘÍKLADY ZDRAVOTNĚ ZÁVADNÝCH POŽIVATIN BOTULOTOXIN – nejnebezpečnější jed /bakteriální/ výskyt: vinné klobásy, uzené maso, rybí konzervy /olejovky/ AFLATOXIN – plísně výskyt: zelenina, ovoce, víno, vejce, tuky, koření CHOROBOPLODNÉ ZÁRODKY - při použití masa z nemocného zvířete - dostanou se do potraviny nedodržením hygieny
CIZORODÉ LÁTKY PŘÍDAVNÉ - přidané látky do potravin s cílem zlepšit vzhled, biologickou hodnotu, trvanlivost (např. sladidla, aromata, modifikátory, emulgátory) ZNEČIŠŤUJÍCÍ – dostávají se do potravin v zemědělství při výrobě přepravě skladování jsou to chemické prvky/arzen, olovo, rtuť, pesticidy/
ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996,
Značky chránící původ, kvalitu a nezávadnost potravin. KONEC Autorem materiálu a jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová