Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_418_TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ Téma: EKOSYSTÉMY,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PROJEVY ŽIVOTA ŽIVOČICHŮ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
TŘÍDÍME ŽIVOČICHY PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro – hospodářská zvířata Název sady: Člověk a jeho svět.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_468.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_223_SMYSLY Téma: SMYSLY Číslo projektu:
POZNÁVAČKA TEST Živočichové EKOSYSTÉM LES 4. třída.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - LES LISTNATÝ A SMÍŠENÝ
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_19_Ekosystém ve vodě, u vody
Společenstva lesů Živočichové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_27_ VOLNĚ ŽIJÍCÍ ŽIVOČICHOVÉ.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Co poznáváte na obrázku. Kde můžeme tento „domeček“ vidět
VY_32_INOVACE_18_Rozmanitost přírody-společenstvo polí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_ Přírodověda pro 4. ročník
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
TÉMA: Přírodní společenstva
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
EKOSYSTÉMY (s důrazem na učebnicové e. ČR).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_58_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Ekosystém POTOK A ŘEKA.
Vy_32_INOVACE_O4_ŽIVOČICHOVÉ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
Zvířata v zimě VY_32_INOVACE_10_03
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): listopad 2011 Ročník: 4
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Les - živočichové Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_16_Ekosystémy Vzdělávací.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_418_TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ Téma: EKOSYSTÉMY, DOMÁCÍ, HOSPODÁŘSKÁ, VNĚJŠÍ A VNITŘNÍ STAVBA TĚLA, BÝLOŽRAVCI, MASOŽRAVCI, VŠEŽRAVCI, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE Prezentace je určena žákům 4. tříd jako výkladová hodina na ČaS – živá příroda. Žáci se seznámí s druhy živočichů a jejich odlišnostmi. Popíší čím se jednotlivá zvířata od sebe liší. Dokáží správně zařadit známé druhy zvířat. Žáci popíší u snímku č. 5 jednotlivé části těla – kačer(kachna divoká), roháč obecný, pstruh obecný potočný, zlatý retrívr Snímek č. 6 arabský plnokrevník a babočka paví oko Snímek č. 8 – žáci popisují, které zvířata žijí na poli. Na obrázcích: křeček polní, káně lesní. Snímek č. 9 na obrázcích vydra říční, ledňáček říční Snímek č. 10 na obrázcích je prase divoké a lasice hranostaj Snímek č. 11 – žáci vypráví a popisují, jak se o zvířata člověk stará Snímek č. 12 na obrázcích morče, papoušci ara, skalára Snímek č. 13 – žáci vyjmenují, jaký užitek nám dávají hospodářská zvířata. Na obrázcích jsou- koza domácí a krocan.

ANOTACE Snímek č. 17: žáci vyjmenovávají živočichy býložravce. Na snímku – kráva, veverka, králík divoký Snímek č. 18: žáci vyjmenují masožravce. Na snímku - krtek obecný – hmyzožravec, tygr sumaterský Snímek č. 19: vyjmenují všežravce. Na snímku – medvěd hnědý, prase domácí

TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ

Na zemi žije mnoho různých druhů živočichů. Na zemi žije mnoho různých druhů živočichů. Od sebe se liší : Od sebe se liší : velikostí a zbarvením velikostí a zbarvením vnější stavbou těla vnější stavbou těla vnitřní stavbou těla vnitřní stavbou těla prostředím (kde žijí) prostředím (kde žijí) druhem potravy (přijímají) druhem potravy (přijímají)

VNĚJŠÍ STAVBA TĚLA Živočichové mají odlišnou stavbu těla. Živočichové mají odlišnou stavbu těla.

VNITŘNÍ STAVBA TĚLA Jsou živočichové, kteří mají uvnitř těla kostru: OBRATLOVCI, a ti, co jí nemají: BEZOBRATLÍ Jsou živočichové, kteří mají uvnitř těla kostru: OBRATLOVCI, a ti, co jí nemají: BEZOBRATLÍ

DRUHY PROSTŘEDÍ Nejen živočichové, ale i rostliny a houby vyžadují pro svůj život různé druhy prostředí. Nejen živočichové, ale i rostliny a houby vyžadují pro svůj život různé druhy prostředí. Tvoří společenstva ( na poli, u vody, v lese, v blízkosti lidských obydlí). Tvoří společenstva ( na poli, u vody, v lese, v blízkosti lidských obydlí).

NA POLI Tito živočichové dokonale splývají s okolím. Tito živočichové dokonale splývají s okolím. Patří sem: Patří sem: káně lesní, zajíc polní, káně lesní, zajíc polní, hraboš polní, koroptev hraboš polní, koroptev polní, bažant obecný, sysel polní, bažant obecný, sysel obecný, křeček polní obecný, křeček polní

U VODY Zahrnujeme sem vody stojaté (rybník, jezero, přehrada) i tekoucí (potoky, řeky). Zahrnujeme sem vody stojaté (rybník, jezero, přehrada) i tekoucí (potoky, řeky). Patří sem: Patří sem: ryby (kapr, cejn, lín, ryby (kapr, cejn, lín, sumec, štika, okoun, sumec, štika, okoun, pstruh), žáby (skokan), pstruh), žáby (skokan), kachna, ledňáček, vydra, kachna, ledňáček, vydra, vážka, užovka, komár. vážka, užovka, komár.

V LESE Les je domovem mnoha živočichů. Pro některé je les jen dočasný úkryt (zajíc). Les je domovem mnoha živočichů. Pro některé je les jen dočasný úkryt (zajíc). Patří sem: Patří sem: veverka obecná, kuna veverka obecná, kuna lesní, jezevec lesní, liška lesní, jezevec lesní, liška obecná, datel černý, obecná, datel černý, zmije obecná, mravenec zmije obecná, mravenec lesní, lýkožrout smrkový, lesní, lýkožrout smrkový, klíště obecné, prase klíště obecné, prase divoké, lasice hranostaj, divoké, lasice hranostaj, jelen, srnec, vosy. jelen, srnec, vosy.

V BLÍZKOSTI LIDSKÝCH OBYDLÍ Řadíme sem: Řadíme sem: zvířata domácí, zvířata domácí, hospodářská a hospodářská a volně žijící. volně žijící. Zvířata domácí a hospodářská jsou zcela závislá na péči člověka. Zvířata domácí a hospodářská jsou zcela závislá na péči člověka.

DOMÁCÍ Chováme je pro radost. Chováme je pro radost. Mezi nejoblíbenější Mezi nejoblíbenější patří psi a kočky. patří psi a kočky. Další jsou: Další jsou: rybičky, želva, hadi, rybičky, želva, hadi, papoušci, králík, pavouci, papoušci, králík, pavouci, morče, křeček, ještěrky. morče, křeček, ještěrky.

HOSPODÁŘSKÁ Chováme je pro užitek. Chováme je pro užitek. Jsou to: Jsou to: kráva, koza, králík, kráva, koza, králík, ovce, prase, kachna, ovce, prase, kachna, husa, slepice, krocan. husa, slepice, krocan.

VOLNĚ ŽIJÍCÍ Mohou být ti, co člověku spíše škodí: Mohou být ti, co člověku spíše škodí: potkan, myš, holub. potkan, myš, holub. Využívají blízkosti lidí k snadno dostupné potravě: Využívají blízkosti lidí k snadno dostupné potravě: vlaštovka, jiřička. vlaštovka, jiřička.

PODLE DRUHU POTRAVY, KTEROU PŘIJÍMAJÍ Dělíme je na: Dělíme je na: býložravce býložravce masožravce masožravce všežravce všežravce

BÝLOŽRAVCI Živí se pouze rostlinnou potravou Živí se pouze rostlinnou potravou

MASOŽRAVCI Přijímají živočišnou potravu – hmyzožravci, šelmy. Přijímají živočišnou potravu – hmyzožravci, šelmy.

VŠEŽRAVCI Živí se rostlinnou i masitou potravou. Živí se rostlinnou i masitou potravou.

POUŽITÉ ZDROJE Soubor:Animal diversity.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 01:48, , 18:20 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Golden retriever.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 15:30 Náhled verze z , 15: [cit ]. Dostupné z: Soubor:Lucanus cervus.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 13:25 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Mallard jpg. In:. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 15:31, , 15:50 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Salmo trutta Prague Vltava 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 16:51 [cit ]. Dostupné z: Soubor:LaMirage body07.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 18:15 Náhled verze z , 18: [cit ]. Dostupné z: Soubor:Tagpfauenauge.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 00:58 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Buteo buteo 1 (Lukasz Lukasik).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:10 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Hamster.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 23:02 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Loutre2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 12:10 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Alcedo atthis 2 (Lukasz Lukasik).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 09:49 Náhled verze z , 09: [cit ]. Dostupné z: Soubor:Wild Boar Habbitat 3.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 06:42 Náhled verze z , 06: [cit ]. Dostupné z: Soubor:Morče.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:40 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Gelbbrustara.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 14:30 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Group of Pterophyllum Altum.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 23:09 Náhled verze z , 23: [cit ]. Dostupné z: Soubor:Irish Goat.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 03:04 Náhled verze z , 03:, , 19:51 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Krocan (zoo vyškov cz.).JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 23:32 [cit ]. Dostupné z: Soubor:House mouse.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:25 Náhled verze z , 1 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Gołąb1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 18:06 [cit ]. Dostupné z:

POUŽITÉ ZDROJE Soubor:Sortbroget dansk malkerace.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 21:49 Náhled verze z , 21:, , 22:59 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Kurre5.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 23:44 Náhled verze z , 23:44 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Oryctolagus cuniculus Tasmania 2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 06:15 Náhled verze z , 0 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Talpa europaea hg.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 20:06 Náhled verze z , 20:06 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Sumatraanse Tijger.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 19:48 Náhled verze z , 19: [cit ]. Dostupné z: Soubor:Medved mzoo.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 12:30 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Sow with piglet.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 16:11, , 21:19 [cit ]. Dostupné z: