Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Advertisements

Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_072_Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Detergenty Ch_073_Detergenty a pesticidy_Detergenty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_043_Karboxylové kyseliny Ch_043_Deriváty uhlovodíků_Karboxylové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_059_Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Průmyslová hnojiva Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_065_Drogy Ch_065_Přírodní látky_Drogy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_057_Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ch_055_Fotosyntéza v noci Ch_055_Přírodní látky_Fotosyntéza v noci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Drogy Ch_065_Přírodní látky_Drogy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
GEOLOGICKÝ VÝVOJ A STAVBA ČR Př_161_Geologie_Geologický vývoj a stavba ČR Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_029_Alkyny Ch_029_Uhlovodíky_Alkyny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Názvosloví binárních sloučenin
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Nitrosloučeniny, názvosloví
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_Slo_III_13 Areny ppt.
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Helena Nováková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
DUM - Digitální Učební Materiál
Obecná a anorganická chemie
Autor: Mgr. Eliška Nováková
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Magnetické vlastnosti látek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Autor: Mgr. Helena Nováková
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Aldehydy a ketony Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Autor: Mgr. Marie Boučková
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Transkript prezentace:

Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – deriváty uhlovodíků.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

Dusíkaté deriváty uhlovodíků

Dusíkaté deriváty uhlovodíku obsahují ve svých molekulách atom dusíku vázaný přímo na atom uhlíku. Atom dusíku bývá součástí funkční skupiny, podle níž dusíkaté deriváty rozdělujeme:

1. nitrosloučeniny: obsahují ve svých molekulách nitroskupinu -NO 2 vázanou na atom uhlíku Např.: CH 3 -NO 2 nitromethan nitrobenzen

Vlastnosti nitrosloučenin - většina sloučenin jsou kapaliny (např. nitromethan, nitroethan a nitrobenzen), některé jsou však pevné (např. trinitrotoluen (TNT) a methandinitrobenzen) - jsou nerozpustné ve vodě a mají typické aroma - některé jsou jedovaté

Nitromethan se používá v některých závodních automobilech

Mezi nejznámější nitrosloučeniny patří trinitrotoluen (TNT). Je to bílá nebo nažloutlá krystalická látka, která se používá pro vojenské účely jako náplň trhací a tříštivé munice. T

Názorná ukázka síly TNT: b

2. aminosloučeniny: obsahují aminoskupinu -NH 2 Např.: CH 3 -NH 2 aminomethan aminobenzen methanamin benzenamin methylamin anilin

Vlastnosti aminosloučenin - aminy s nejmenší molární hmotností jsou plyny rozpustné ve vodě, zápachem připominaji amoniak - s rostoucí relativní molekulovou hmotností jejich rozpustnost ve vodě klesá - vyšší aminy jsou za normálních podmínek kapaliny - aminy jsou bezbarvé látky

Podle PSP si připomeň: ● Ve které periodě a skupině je prvek dusík ● Kolik má atom dusíku valenčních elektronů ● Jakou má elektronegativitu ● Jaké má oxidační číslo v amoniaku a v kyselině dusičné

Podle PSP si připomeň: ● Ve které periodě a skupině je prvek dusík ● 2.perioda a V.A skupina PSP ● Kolik má atom dusíku valenčních elektronů ● 5 valenčních elektronů (podle čísla skupiny) ● Jakou má elektronegativitu ● X (N) = 3,1 ● Jaké má oxidační číslo v amoniaku a v kyselině dusičné ● NH 3 – ox.č. N je III ; HNO 3 – ox.č. N je V

Vyřešením tajenky se dozvíte, že: Atom dusíku je v nich přímo vázán na atom uhlíku v… / Pojmenuj - NO 2 2/ Značka prvku vodík je ….. 3/ Systematické názvy sloučrnin jsou … / Nitrobenzen se používá jako … / Anilin má využití při výrobě léčiv a … / Oxidací anilinu na vzduchu se mění jeho barva na … / Uhlovodíky obsahující v molekule jiný prvek než uhlík a vodík nazýváme … / Nitrobenzen má charakteristickou vůni po hořkých … / Nitrobenzen je vysoce … / TNT se používa při výrobě …

Atom dusíku je v nich přímo vázán na atom uhlíku v… / 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/ 8/ 9/ 10/

Atom dusíku je v nich přímo vázán na atom uhlíku v UHLOVODÍKU. 1/ N I T R O S K U P I N A 2/ H 3/ J E D N O S L O V N É 4/ R O Z P O U Š T Ě D L O 5/ B A R V I V 6/ H N Ě D O U 7/ D E R I V Á T Y 8/ M A N D L Í C H 9/ T O X I C K Ý 10/ V Ý B U Š N I N

POUŽITÉ ZDROJE: ● Obr.1: Nitrobenzen. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: Nitrosloučeniny. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.5: Anilin. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Chemie: pro 9.ročník ZŠ. Praha: SPN, ISBN ● Obr.3: TNT. En.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.4: Trinitrotoluen. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Explosion of 500 t TNT - Navy test "Sailor Hat". [online] [cit ]. Dostupné z: 1YZijZ6eFmRb