CLUN FOREST SHEEP Historie Champion Three Counties Show 1925 Court-Llacca F.50 Champion Royal Welsh Show 1955, 1956 & 1957 Court-Llacca Champion.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Plemena ovcí.
Advertisements

OUESSANTSKÁ OVCE.
Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru
DORPER plemeno s budoucností
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Teoretické principy šlechtění a selekce Tomáš Kopec.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.34_Prvni_pomoc_zlomeniny.
Opěrná soustava. Typy opěrných soustav Vnitřní (obratlovci) Vnejší (bezorbratlí, ostnokožci, apod.)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_18.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
- pes, kočka, králík, drůbež.  mohou kousnout  mohou škrábat  velmi hbité!  končetiny od sebe!  pozor na obličej!
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Plemena ovcí. Merino  Střední až větší tělesný rámec  Bílá barva  Beran rohatý, ovce bezrohá  Rouno uzavřené  Vhodné do nadmořské výšky 600 m  Ovce.
Kon ě Pozoor, pouze 3 plemena =). hafling Hafling pochází z tyrolských Alp, p ř esn ě ji z rakouské vesnice Haflingen. Za zakladatele je považován h ř.
Kosterní a svalová soustava. odchylky ve tvaru lebky rozštěp patra, horní čelisti a rtu končetiny postižení kyčelního kloubu deformity hrudníku překřížená.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_24_Přírodopis 9. ročník TÉMA: lidská plemena ČÍSLO PROJEKTU:
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
Libor Hubl Papoušci.
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Netopýr ušatý je savec. Patří do skupiny obratlovců.
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
SAVCI.
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Úvodní a seznamovací hry
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
9. Heterogenní a homogenní skupiny
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výško-váhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Ruční obrábění plastu II
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
LIDSKÉ RASY.
SKENEROVÉ SKÓRE A VARIABILITA
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Lýtkové svaly Mírný stoj rozkročný, chodidla rovnoběžně, předpažit, provést dřep na plných chodidlech (kolena nad špičkami), výdrž.
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
Transkript prezentace:

CLUN FOREST SHEEP 2015

Historie Champion Three Counties Show 1925 Court-Llacca F.50 Champion Royal Welsh Show 1955, 1956 & 1957 Court-Llacca Champion Three Counties Show 2000 The Clun Forest Sheep is the ‘Breed for all Seasons’ Champion Royal Show 2012

Co říká anglický standard roku 2015? Převzato z „Clun Forest Sheep Breeders Society“ - střední až větší tělesný rámec - ranost, plodnost a odolnost vůči nepříznivému počasí - tělo zavalité, válcovité, rovný hřbetu s mírně sraženou zádí - barva hlavy a nohou tmavě hnědá - čelo kryté vlnou stejného zbarvení jako na těle - hustá bílá vlna polojemné struktury bez pesíků jiné barvy - obě pohlaví bezrohá. - výrazně vzpřímeně postavené uši Užitkové zaměření: - Maso-mléčný užitkový typ vhodný k pastevnímu chovu - velmi adaptabilní i v extrémních podmínkách - Dobrá chodivost - Výborná schopnost konverze objemných krmiv - Maso libové, tmavé.

STANDARD - Česká republika Plemeno je vhodné jak do mateřské pozice, tak otcovské pro užitkové křížení. Hmotnost bahnic: Plemenný standard kg Chovný cíl 80 kg Hmotnost plemenných beranů Plemenný standard kg Chovný cíl kg

Česká republika Sortiment vlny Plemenný standard B-C Chovný cíl B-C Plodnost na obahněnou bahnici Plemenný standard % Chovný cíl 180% Hmotnost jehňat ve 100 dnech věku Plemenný standard kg Chovný cíl 36 kg

Hlava - podlouhlá, štíhlá, tmavohnědá - pokryv vlny z krku obchází oči, pokračuje přes temeno a vytváří charakteristickou čepici přes čelo - u mladých jedinců mohou zbytky jemné jehněčí vlny přecházet na líce - uši jsou úzké, postavené vzhůru („za pět minut jedna“), tmavohnědé - obě pohlaví jsou bezrohá. Srážkou se penalizuje náznak oddělení vlněné čepice před ušima a rozevřenější úhel uší. Vyřazují se jedinci - rohatí - bez vlny na hlavě - nestandardní zbarvení - špatně postavené uši - medově světlá hlava či světlé pruhy na hlavě – tečky na tvářích - předkus či podkus nad 5 mm.

Hrudník, krk Hrudník, krk Krk je delší, dobře zmasilý, vzhůru nesený. Hrudník přiměřeně široký, hluboký. Nedostatečný vývin předních partií a dopředu nesený krk bude penalizován (či přikročeno k vyřazení) podle stupně odchylky.

Trup: Ideální je dlouhý, široký a hluboký trup, hřbet rovný a dlouhý, bedra široká a plná. Srážkou se penalizuje prověšený („zaštípnutý“) nebo úzký hřbet.

Záď Záď má být přiměřeně vyvinutá, mírně sražená a zmasilá, podobně i stehna z vnitřní i venkovní strany. Nedostatečná zmasilost se hodnotí bodovou srážkou.

Končetiny: Končetiny: - přední i zadní končetiny silné, rovné a dobře postavené. - spodní části bez vlny. (jemná jehněčí vlna se může vyskytovat u mladých jedinců do dvou let) - spěnky pevné, paznehty tmavé, ne příliš - hlezna normálního úhlení Srážkou se penalizují odchylky od standardu. měkké spěnky, sbíhavý či rozbíhavý postoj a další anomálie mírného stupně. V případě výše uvedených vad výrazného rozsahu se jedinec vyřadí.

Anglie

Z webu anglické asociace Clun Forest Sheep: - čistá, tmavě hnědá hlava, bez teček, - vrchol hlavy pěkně krytý vlnou, bez tmavých skvrn. - uši jsou přiměřeně dlouhé, bez skvrn - uši vysoko nesené, nastavené na za "5-1". Silný svalnatý krk, dlouhá bedra, silná, dobře úhlená hlezna, hluboké a dobře zaoblená kýta, prostorný hrudník, silné kosti. - nohy jsou bez teček, bez vlny od hlezen a zápěstí dolů. Hlavní využití plemene Produkce clun forest muly a čistokrevných bahnic je hlavním účelem chovu. Následně jsou tyto bahnice kříženy s plemeny texel, charollais a suffolk a dávají ideální jatečné potomky s rychlým tempem růstu, který je dokončen pouze na trávě.

Shown for Pixie Flock, Clun Forest Ram Male Champion & Overall Breed Champion, Royal Berkshire Show 2012

Výsledek = užitkovost, krása, elegance

Proč Clun Foresti? - vysoce odolní vůči chorobám - nízká úmrtnost - jehňata vyrůstají pouze na trávě = nízké náklady - clun bahnice při křížení s jakýmkoli masnými berany produkují jehňata s vynikající hmotností v nízkém věku. - clun má hmotnost jatečně upraveného těla 16 / 20kg ve věku 12/17 týdnů - vlna je obecně vysoce kvalitní a oblíbená u přadlen, pletařek Z webu anglické asociace CF

Nizozemí Spíše důraz na exterier

šampion jehňat na regionální výstavě v Odiliapeel 2009 vítěz mladých beranů na národní výstavě v Ermelo 2011 t.č. se nachází v České republice

Bahnice, jehnice Šampionka bahnice 2013 Šampionka jehnice 2012

Francie Jednoznačný důraz pouze na užitkovost

Jaké jsou rozdíly  Anglie  Nizozemí  Francie  hrubšího typu  podsaditá  zmasilá  uši delší, otevřenějšího úhlu  větší hlava  níže nasazený krk  výborně osvalené kýta  ušlechtilý typ  zmasilá  elegantní  uši za 5-1  široká bedra  úzká tmavá hlava  výborně osvalená kýta  ušlechtilý typ  není extrémní důraz na zmasilost  přiměřená bedra  uši za 5-1  kratší uši  úzká tmavá hlava

Plemenná kniha v ČR???

PODMÍNKY PRO VÝBĚR BERÁNKŮ CF 2014 > Matka zapsaná v hlavním oddíle plemenné knihy, 100 % krve CF, se stanoveným genotypem. > Minimální hmotnost 45 kg v 6 měsících a 60 kg ve 12 měsících. > Beránci se klasifikují v rozpětí 6 – 18 měsíců.

Co chce klub chovatelů clun foresta v ČR

Děkuji Vám za pozornost a přeji úspěšný chov Michaela Kvisová pro chovatele ovcí clun forest v ČR 2015 Výkon = clun forest = plodnost, mateřství, dojení, snadnost porodů, snadná manipulace a dlouhá životnost