2. Výzva Iniciativy pro inovativní léčiva The Innovative Medicines Initiative (IMI) Technologické centrum AV ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Technologické platformy a dopravní výzkum
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Finanční zdroje pro oblast zdravotnictví z fondů a programů EU.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Možnosti spolufinancování projektů v oblasti ICT z programů EU PhDr. Blanka Hašová Ing. Martin Hiršal.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Individuální projekt OP VVV
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fond rozvoje sdružení CESNET
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Charakteristika a nástroje
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

2. Výzva Iniciativy pro inovativní léčiva The Innovative Medicines Initiative (IMI) Technologické centrum AV ČR

Agenda Hlavní cíle IMI Základní principy IMI Předkládání a hodnocení projektů Zkušenosti z 1. výzvy IMI Informace o 2. výzvě IMI

Proč IMI Vysoké náklady na vývoj nových léků - z zkoumaných látek se dostane na trh jen 1 lék Nejčastějšími příčinami jsou - nedostatečná účinnost - indikace toxických účinků při vyhodnocování v předklinické etapě vývoje - obavy o bezpečnost v klinické etapě vývoje Proto je potřeba co nejdříve predikovat jak nedostatečnou účinnost, tak i možné negativní účinky

Hlavní cíle IMI Urychlení vývoje bezpečnějších a účinnějších léků Získání nových přístupů, metod a technologií, nikoli vývoj nových léků jako takových Zlepšení řízení znalostí v oblasti výsledků výzkumu a sdílení informací Podpora vzdělávání a výchově odborníků

Očekávané výsledky IMI Modernizace vývoje nových léků Účinnější léky pro pacienty Lepší a kvalitnější pracovní příležitosti pro vědce, zastavení úniku mozků z Evropy Lepší know how přivede investice do biomedicínského výzkumu v Evropě

Čtyři pilíře IMI

Zaměření výzkumu IMI Vyhledávací výzkum Předklinický vývojKlinický vývojFarmakovigilance Predikční Predikční Identifikace Nábor Validace Hodnocení farmakologie toxikologie biomarkrů pacientů biomarkrů rizik/přínosů Řízení znalostí Vzdělávání a výchova ÚčinnostBezpečnost

Účinnost a bezpečnost závisí na typu chorob Predikční Predikční Identifikace Nábor Hodnocení farmakologie toxikologie a validace pacientů rizik/přínosů biomarkrů Onkologická onemocnění Mozková onemocnění Zánětlivé choroby Metabolické choroby Infekční nemoci

Financování IMI 2 mld. 1 mld.

26 partnerů EFPIA

Organizační struktura IMI Společný podnik IMI Řídící výbor Výkonný ředitel a zaměstnanci Vědecký výbor IMI Skupina národních zástupců Fórum účastníků

Proces podávání a hodnocení projektů Vyjádření zájmu První hodnocení Pozvání k předložení plného návrhu Předložení plného návrhu Druhé hodnocení Projektová smlouva Grantová smlouva 1. etapa Žadatelské konsorcium 2. etapaŽadatelské + EFPIA konsorcium Vyhotovení smluv

Osnova popisu témat výzvy IMI 1.Název 2.Popis projektu 3.Klíčové výstupy 4.Farmaceutické společnosti EFPIA zúčastňující se projektu 5.Úloha EFPIA společností v projektu 6.Délka trvání projektu 7.Celkový „in kind“ příspěvek EFPIA společností 8.Očekávání od žadatelského konsorcia (konsorcium, v němž mohou být zastoupeny nemocnice, univerzity, výzkumná pracoviště, malé a střední podniky, svazy pacientů a regulátoři, nikoliv však společnosti EFPIA )

Popis vyjádření zájmu 1.Odborná část 1.Přístupy vedoucí k naplnění cílů projektu (2str.) 2.Složení žadatelského konsorcia (1/2 str. na člena) 3.Specifické vlastnosti a doplňování se členů konsorcia (1 str.) 4.Souhrn pracovního plánu (2 str.) 2.Prohlášení k etickým záležitostem (1/2 str.) 3.Předběžný rozpočet 1.Odhadované náklady na člena konsorcia 2.Odhadované požadavky na příspěvek IMI

Výše grantu IMI Příspěvek na výzkumné aktivity žadatelského konsorcia je maximálně do výše 75% celkových uznatelných nákladů Příspěvek na ostatní aktivity (na řízení projektu, na vzdělávací aktivity) je až do výše 100% celkových uznatelných nákladů Nepřímé náklady jsou hrazeny maximálně do výše 20% přímých uznatelných nákladů (vyjma subkontrahovaných služeb)

Uznatelné přímé náklady Výzkumné aktivity Osobní náklady Nákup a leasing vybavení Spotřební zboží a materiály Subkontrahování služeb Ostatní aktivity Řízení projektuPlaty managementu projektu,náklady spojené s jednáními, cestovní náhrady, diety ŠkoleníCestovní náhrady, diety a poplatky pro účastníky školení, nájmy a vybavení školících prostor, platy školitelů DalšíZřízení webových stránek, prezentace na konferencích, výdaje na patentovou ochranu, právní poradenství a studie

Pilíř Počet vyjádření zájmu PřijatýchSplňujících podmínky A/N Bezpečnost4241/1 Účinnost7774/3 Vzdělávání a výchova 1919/0 CELKEM138134/4 1.výzva IMI Počet podaných vyjádření zájmu

18 1. výzva IMI Počet členů konsorcií v předložených vyjádřeních zájmu Pilíř Počet týmů (%) Akadem. pracoviště SMEOrg. pacientů RegulátořiVelké spol. nečlenové EFPIA Průmysl. asociace CELKEM Bezpečnost 269 (69%)98(25%)5 (1%)18 (5%)00390 Účinnost 592 (81%)102(14%32 (4%)2 (0,5%)3 (0,5%)0731 Vzdělávání a výchova 139 (80%)20 (12%)7 (4%)3 (2%)04 (2%)173 CELKEM 1000(77%)220(17%44 (3,5%)23 (2%)3 (0,2%)4 (0,3%)1294

zúčastněných týmů Složení zúčastněných týmů (%) ,5 2 0,3 0,2 Akad. pracoviště SME Org. pacientů Regulátoři Průmysl Asociace 1. výzva IMI

2. výzva IMI - 9 priorit Účinnost: 1.Nové nástroje pro zpřesňování cílů působení léčiv k dosahování jejich zvýšeného a selektivního účinku. 2.Molekulární biomarkery: urychlení vývoje léčby nádorových onemocnění a zdokonalení péče o pacienty. 3.Zobrazovací biomarkery pro vývoj protinádorových léčiv 4.Identifikace a vývoj rychlých mikrobiologických diagnostických testů proveditelných v místech péče o pacienta (POCT), s cílem zrychlit klinickou diagnostiku a provádění klinických studií. 5.Pochopení mechanismů aberantní adaptivní imunity u chronických imunitně zprostředkovaných chorob: revmatických zánětů, Systémový Lupus Erythematosus (SLE) a zánětlivých střevních nemocí

2. výzva IMI - 9 priorit 6. Translační výzkum revmatických zánětů a podobných chorob: převoditelnost výsledků získaných na zvířecích modelech na člověka. Řízení znalostí: 7.Modelování účinku léčiv a chorob: Knihovna a softwarový systém. 8.Otevřený farmakologický prostor. 9. Využití elektronických zdravotních záznamů (EHR) k podpoře a zlepšení lékařského výzkumu.

Účast společností EFPIA ve 2. výzvě IMI Priority (délka projektů 5 let)Počet společností Indikativní rozpočet mil. € 1. Onkologie: Z přesňování cílů Onkologie: Molekulární biomarkery Onkologie: Zobrazovací biomarkery Infekční: Diagnostické nástroje Zánětlivé: A berantní adaptivní imunita Zánětlivé: Translační výzkum Říz. znal: Modelování účinku léčiv a chorob Říz. znal: Otevřený farmakologický prostor Říz. znal: E lektronické zdravotní záznamy 96 Celkový příspěvek EFPIA: 79.5 mil. €; EK celkem: 76.8 mil. €

2. výzva IMI - Harmonogram Priority 2. výzvy IMI jsou zveřejněny na webové stránce výzva IMI má být vyhlášena 30. října 2009 s uzávěrkou 29. ledna 2010 S výzvou budou zveřejněny rovněž příslušné dokumenty: formulář pro žádost, pravidla pro účast a pro předkládání žádostí, pro jejich hodnocení a výběr Oznámení o prioritách pro 2. výzvu IMI dává vědeckým týmům šanci připravit s předstihem žadatelská konsorcia Pro hledání partnerů lze využít webové stránky : Dne 3. listopadu 2009 se bude v Bruselu konat Informační den pro cca 400 účastníků za účasti koordinátorů z EFPIA

Přínos IMI pro akademická pracoviště Zdroj peněz pro výzkum Možnost využití nejnovějších technologických vybavení Příležitost vytvořit infrastrukturu pro vývoj léků vyhovující GLP/GCP předpisům ( Good Laboratory Practice and Good Clinical Practice) Přístup ke znalostním databázím, které byly dříve nedosažitelné Zvýšení mobility mezi veřejným a soukromým sektorem Zvýšení mezinárodní koordinace při výzkumu léčiv Rychlejší aplikace výsledků výzkumu Vzrůstající spolupráce všech příslušných partnerů

Úspěch IMI záleží na spolupráci všech partnerů Vyhledávací výzkum Předklinický vývojKlinický vývojFarmakovigilance Pacienti Průmysl Regulátoři Výzkum Kliniky Politici SME

Děkuji za pozornost RNDr. Alexander Kratochvíl, CSc. národní zástupce ČR v IMI States Representatives Group Tel.: