JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAN AMOS KOMENSKÝ.
Advertisements

Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Slovácko Města Slovácka nad obyvatel Autor: Martin Fridrich.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Jan Palach Tomáš Jílek.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
Název vzdělávacího materiálu
Den Země 2009 Dne si žáci devátých tříd pod vedením paní učitelky Zimové připravili pro své spolužáky z prvního stupně různé soutěže. Žáci prvního.
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
Moje velikonoční prázdniny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠABLONA III/2 JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr
Grafické řešení lineárních rovnic
Schůzka fakultních cvičných učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Název školy: ZŠ Průhonice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_07_Literatura 19. století Romantismus
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Téma (název prezentace)
VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK
Skupiny DĚ, TĚ, NĚ, BĚ, PĚ, VĚ, MĚ
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
28. březen 1592 – 15. listopad 1670 Mgr. Hana Šenková
GUILLAUME APOLLINAIRE
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
RUMCAJS Autoři prezentace :
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/07
Jan Amos Komenský Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Jan Amos Komenský Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
EMANCIPACE ŽEN.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Jan Amos Komenský (1592−1670) České baroko
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Československá republika-demokratický stát
Práva a povinnosti členů rodiny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
5.D HUSITSTVÍ.
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670

DĚTSTVÍ  JAN ŽIL S RODIČI V UHERSKÉM BRODĚ.  JEHO OTEC MARTIN SEGEŠ BYL VÝZNAMNÝM ČLENEM JEDNOTY BRATRSKÉ.  PO SMRTI RODIČŮ A DVOU ZE ČTYŘ SESTER SE O NĚJ STARALA JEHO TETA VE STRÁŽNICI,KDE ZAČAL STUDOVAT

STUDIA ROKU 1608 ZAČAL STUDOVAT LATINSKOU ŠKOLU (gymnázium) v Přerově v roce 1611 odešel na vysokou školu do Herbornu. Učitel Alsted se stal pro Komenského velkým vzorem. Sám pak začal psát dvě velká díla: Poklad jazyka českého,což měl být velký slovník a dále encyklopedii Divadlo veškerenstva věcí.

DÍLA A PROFESNÍ ŽIVOT  Toto je titulní strana prvního vydání jeho nejznámější knihy Labyrint světa a ráj srdce.

DÍLA A PROFESNÍ ŽIVOT  TOTO JE UKÁZKA RUKOPISU JANA ÁMOSE KOMENSKÉHO

JAN ÁMOS KOMENSKÝ- UČITEL NÁRODŮ KROMĚ PSANÍ SE TAKÉ VĚNOVAL PEDAGOGICKÉ ČINNOSTI (učitelství) TEOLOGII (věda o náboženství) FILOSOFII BYL I BISKUPEM

Děti dělil podle nadání: Do které skupiny patříš Ty? 1. bystré, dělají radost 2. bystré, líné 3. bystré, vzpurné 4. s nedostatkem bystré mysli 5. s nedostatkem bystré mysli, líné 6. s nedostatkem bystré mysli, vzpurné

JAK VYPADALA ŠKOLA  Školní budova stála obvykle na hřbitově u kostela.  Byl to pozůstatek z dob, kdy školy byly pouze církevní.  Až do 16. stol bývaly převážně dřevěné.  Budovy škol byly na dnešní poměry velmi malé.  Hlavní a ústřední místností byla tzv. „auditoř“ nebo také „lektoř“. To byla největší místnost ve škole a zde probíhalo vyučování.  K topení sloužila většinou velká kamna, na kterých stával velký hrnec „kakabus“ na ohřívání vody nebo vaření polévky.  Záchodek čili „zadní pokoj“ ve škole samé byl velikou vzácností, žáci obyčejně běhávali za hřbitov na hnůj k žumpě.

JAK VYPADALA ŠKOLA  Do školy se většinou chodilo od pondělí do soboty.  Každý den se učilo dopoledne a potom ještě 3 hodiny po obědě.  Hlavním a nejdůležitějším předmětem na všech školách 15. stol. byla latina – jazyk tehdejší vzdělanosti.  V první třídě se děti učily to co dnes – čtení, psaní a jednoduché počty (sčítání a odčítání). Sotva se však žák naučil číst, nastoupila latina.

JAK VYPADALA ŠKOLA  Dívky do škol neměly přístup  Učily je ženy, které je také učily šít a vyšívat, což bylo jediné vzdělání tehdejších dívek.

CITÁTY  KOMENSKÝ JE AUTOREM MNOHA CITÁTŮ,TENTO JE JEDEN Z NEJZNÁMĚJŠÍCH:  „Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem.“