Hrnkovky se středními nároky na teplotu Hedera - břečťan čeleď: Araliaceae - aralkovité v interiéru jim nevyhovuje teplý suchý vzduch, který způsobuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Advertisements

Jak se rostliny přizpůsobily
Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Jetel luční Trifolium pratense.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: SMRK
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
Pokojové rostliny Stančíková Iva VII.B
Oddělení: Lyginodendrophyta, Cycadophyta, Ginkophyta, Pinophyta
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Rostliny rybníka a jeho okolí
Vrbovité ( Salicaceae )
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Pokojové rostliny Pokojové rostliny Jana Novotná.
Dřišťálovité-Berberidaceae
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: ZERAV, ZERAVEC, ZERAVINEC
M1: LESNICKÁ BOTANIKA NAHOSEMENNÉ DŘEVINY
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: JEDLOVEC
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
KOSATCOVITÉ Iridaceae.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ II.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: CYPŘIŠEK
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: SÍTINOVITÉ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
 Z vajíček vznikají semena  Semena jsou nahá, nejsou v plodech  Neplodí (nevytvářejí plody)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky sukulentního charakteru Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník,
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na podzim Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor.
Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec PředmětKvětinářství.
Číslo projektudum. Kapradiny 2.3 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec PředmětKvětinářství.
Hrnkovky náročné na teplotu Schefflera – Šeflera Schefflera arboricola – šeflera stromovitá čeleď: Araliaceae – aralkovité stromový nebo keřový vzrůst.
Hrnkovky s nízkými nároky na teplotu
Nahosemenné Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Rostliny ozdobné listem
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na jaře H - V
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Nahosemenné rostliny (Gymnospermae)
Název prezentace (DUMu):
Vegetativní množení hrnkovek
Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) – 2. část
Choroby hrnkovek okrasných listem
Generativní množení hrnkovek
Škůdci hrnkovek okrasných listem
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu dum.PALMY 1.3 Název školy Předmět Květinářství
Název prezentace (DUMu):
Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství
Hrnkovky náročné na teplotu
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
Hrnkovky se středními nároky na teplotu
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.6 Název školy Předmět Květinářství
Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.2 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Hrnkovky se středními nároky na teplotu

Hedera - břečťan čeleď: Araliaceae - aralkovité v interiéru jim nevyhovuje teplý suchý vzduch, který způsobuje opad listů nevyhovuje jim přelití, intenzita zálivka se řídí teplotou prostředí choroby: hniloba kořenů a kořenového krčku škůdci: svilušky, štítenky, třásněnky množení: vhodným obdobím je jaro a léto, odebírají se stonkové vrcholové a osní řízky, využívá se přímé zakořeňování v nádobách, břečťan je vhodný do závěsných nádob, jako podrost nebo se vyvazuje ke konstrukci

Hedera – břečťan Hedera helix f. poetarum – břečťan popínavý listy: u mladých rostlin tří až pěti laločnaté, tmavě zelené, střídavé, u starších rostlin, které plodí jsou listy oválné, pěstují se pestrolisté kultivary a kultivary se zajímavým tvarem, výška rostliny může být od 20 cm až do 2 m nároky: polostinné až stinné stanoviště, pestrolisté kultivary vyžadují světla více, v zimě snesou i teploty kolem 0 °C, pestrolisté kultivary se pěstují při vyšších teplotách

Fatsia – fatsie, prodara Fatsia japonica (Aralia japonica) – prodara japonská čeleď: Araliaceae – aralkovité tvoří vzpřímený kmínek, většinou nevětvený listy: velké, kožovité, lesklé, se 7 – 9 laloky, dlouhý řapík, pěstují se panašované kultivary výška rostlin kolísá mezi 30 – 150 cm květy: tvoří se pouze při pěstování ve velkých nádobách, květy jsou bílé, nenápadné nároky: snese horší světelné podmínky, během zimy se omezuje zálivka, vhodné letnění množení: semeny, kultivary stonkovými vrcholovými řízky starší rostliny je možné seříznout, aby lépe větvily v suchém a teplém prostředí trpí mšicemi, puklicemi, třásněnkami

x Fatshedera – fatshedera, prodarovec x Fatshedera lizei – prodarovec břečťanový kříženec Fatsie a Hedery čeleď: Araliaceae – aralkovité tvoří vzpřímený, úzký stonek, podepírá se oporou nebo tyčkou stonek je porostlý rezavými chloupky, výška 30 – 100 cm listy: kožovité, dlanité se 5 laloky, pěstují se pestrolisté kultivary nároky: snese suchý vzduch, slabé osvětlení, chladno pod 0 °C, nesnáší zamokření množení: stonkovými, vrcholovými řízky, osními řízky

Asparagus – asparágus, chřest čeleď: Asparagaceae - chřestovité byliny nebo polokeře listy: jsou redukovány v malé či větší trny funkci listů převzala drobná zelená plochá nebo jehlicovitá fylokladia – zkrácené stonky schopné asimilace výhony se často využívají do vazeb nároky: světlomilný, v létě je vhodné letnění, intenzita zálivky se řídí teplotami, substrát těžší škůdci: mšice, svilušky, třásněnky, puklice choroby: fusarium způsobující zahnívání kořenů a kořenového krčku pěstování: starší rostliny se množí dělením trsů, výsevem – osivo klíčí ve tmě,

Asparagus – asparágus, chřest Asparagus densiflorus ´Myersii´- chřest hustokvětý Myersův má měkká fylokladia hustě stěsnané, vzpřímený růst, výhony se zužují do špičky, výška 30 – 50 cm Asparagus densiflorus ´Sprengeri´- chřest hustokvětý Sprengerův výhony jsou převislé, až 150 cm dlouhé lehce trnité, fylokladia jsou jehličkovité na kořenech jsou světlé hlízy se zásobou vody květy bílé a dozrávají v červené bobule

Cupressus - cypřiš Cupressus macrocarpa – cypřišek velkoplodý čeleď: Cupressaceae - cypřišovité z Kalifornie kde dorůstá 25 m v nádobách bývá výška 30 – 80 cm kuželovitý tvar jehlice jsou šupinovité a světle zelené rostliny je možné zaštipovat v našich podmínkách je to kbelíková rostlina k letnění nároky: vjodné je světlé stanoviště, snese i přímé slunce, nesmí vyschnout množení: řízky s patkou, stonkovými vrcholovými řízky

Cycas - cykas Cycas revoluta – cykas zavinutý čeleď: Cycadaceae - cykasovité vývojově jedna z nejstarších rostlin patří do nahosemenných rostlin starší rostliny tvoří ztlustlý krátký kmínek pokrytý zbytky řapíků listy: zpeřené, pokryty voskovou vrstvou, uspořádané do růžice, obloukovitě se ohýbají rostliny jsou dvoudomé nároky: v létě je možné letnění, jsou citlivé na přímé slunce, snáší nižší vzdušnou vlhkost množení: semeny, dceřinými rostlinami, které se tvoří u starších rostlin

Použitá literatura MALÝ Miroslav a kol. Květinářství II. VOŠZa a SZaŠ Mělník, s. ISBN Fotografie použité v prezentaci jsou autorovi.