Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kypřící prostředky.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_494 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Hmota na vaničky.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_498 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Výroba listového těsta
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Laskonky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Třené hmoty.
Transkript prezentace:

Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastZpracování surovin a materiálů Vzdělávací oborCukrářské technologie Vzdělávací okruhPevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s charakteristikou slaných a sýrových těst a výrobky z nich. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaSlané těsto, sýrové těsto, slané sýrové tyčinky, slané pečivo. Datum Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené

 1.Charakteristika slaných těst 2.Kypření slaných těst 3.Zadělání a zpracování slaných těst 4.Technologické schéma - strojová výroba slaného těsta 5.Slané, sýrové těsto 6.Výrobky ze slaného a sýrového těsta 7.Vady slaných a sýrových těst, výrobků 8.Kontrolní otázky 9.Seznam použité literatury a zdrojů Osnova

 1. Charakteristika slaných těst  Polotovar je středně pružný, hladký, na povrchu nesmí být oschlý.  Těsto je stejnorodé, světle žluté až bílé barvy.  Při rozvalování v krajích ani v ploše nepraská.

 2. Kypření slaných těst Do slaných těst obsahujících větší množství tuku je nutné pro zkypření přidávat kypřicí prostředky - kypřicí prášek a hydrogenuhličitan amonný (amonium). Kypřicí prostředky je třeba používat v předepsaném množství, neboť při použití vyšší dávky má hotový výrobek nepříjemnou alkalickou příchuť.

 Při zadělávání je nutné kypřicí prostředky v mouce dobře rozptýlit, aby kypření v těstě probíhalo rovnoměrně. Těsto se musí zpracovat v den zadělání, aby kypřidla neztratila svou kypřicí mohutnost. Navíc při skladování syrového těsta může dojít k částečnému zmýdelnění tuků a pečivo má pak po upečení nepříjemnou chuť. 3. Zadělání a zpracování slaných těst

4. Technologické schéma - strojová výroba slaného těsta

 5. Slané sýrové těsto Slané těsto tvoří základ pro výrobu sýrového těsta. Do slaného těsta je přidán tvrdý strouhaný sýr. Tvrdý strouhaný sýr

 Slané sýrové tyčinky mají trvanlivější charakter jsou křehké na lomu mají stejnorodou, vaječně žlutou barvu vyznačují se jemnou, mírně slanou chutí s příchutí sýra a kmínu a jemnou vůní. 6. Výrobky ze slaného a sýrového těsta

Slané sýrové tyčinky Tyčinky mají obdélníkový tvar, žlutohnědou barvu, na povrchu jsou rovnoměrně posypány sýrem, kmínem a solí. Výrobek se prodává volně ložený.

 Výrobky ze slaného a sýrového těsta Slané pečivo Připravuje se ze stejného těsta jako slané sýrové tyčinky. Rozdíl ve výrobě spočívá v tom, že se vyválený plát po potření žloutky posype pouze solí a kmínem. Po zaschnutí žloutku se vypichovačem vykrajují různé tvary, které se pečou na čistém plechu při teplotě 220°C. Sypané mákemSypané sezamem a lnemPečivo sypané solí a kmínem

 Vady jsou ve většině případů stejné jako u těst lineckých. U slaného těsta dochází ke stahování, a to jak při vyvalování, tak i při pečení. Ke stahování těsta dochází, míchá-li se těsto delší dobu nebo nechá-li se odležet až do druhého dne. 7. Vady slaných a sýrových těst, výrobků

 1.Jaké prostředky používáme ke kypření slaných těst? 2.Jak zaděláme a zpracujeme slané těsto? 3.Co je příčinou stahování slaného a sýrového těsta? 8. Kontrolní otázky

  BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, ISBN  PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN  BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, ISBN  Obrázky - vlastní 9. Seznam použité literatury a zdrojů: