ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Advertisements

Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ
Problém hladu a podvýživy
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Sociální problematika světa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Extrémní chudoba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Adopce na dálku Zpracovali: Natálie Panáková, Nicole Maťová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Zelená revoluce Název školy
Bohatství versus chudoba
Problémy současné Afriky
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 06 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
Nemoc AIDS v Africe.
CHUDOBA.
KEŇA – kam turisté nechodí
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
Chudoba.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Chudoba jako sociální problém
Michal Broža iCentrum OSN v Praze OSN.
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martina Chalupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09B_16 Umwelt TEMA:My a svět kolem nás.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
 Voda Bílková Veronika ZŠ Chrastava. Č lov ě k a voda Voda je všude kolem nás - jsou jí plné řeky, přehrady, rybníky, často na nás padá z nebe. Ve vodě.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_12_Stát a nezaměstnanost TEMA:Finanční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Praha, 5. prosince 2014 Nestlé podporuje mladé. Nestlé: jednička celosvětově i lokálně Tržby ČR&SR 2013Zaměstnanci ,3 mld CZK ,6 Světové.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_04_Osobní aktiva a pasiva TEMA:Finanční.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
Světový den vody – 22.březen Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_14_Hotovostní placení TEMA:Finanční.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada43 Anotace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_04_Z7_Skála TÉMA: Afrika - test
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Lidé na Zemi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Urbanizace Zdroj obrázku: 5
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Chudoba a hlad. DUM je vytvořen jako prezentace. Žák se zde seznamuje s pojmy chudoba absolutní, relativní, hlad a jeho příčiny. Téma je doplněno o alarmující statistiky tak, aby problém chudoby byl žákovi co nejvíce přiblížen. Prezentace obsahuje mapu a internetové odkazy, ze kterých žák čerpá informace pro splnění úkolu. Ve druhé části jsou otázky k textu a obrazovému zpravodajství a správné odpovědi. Prezentace podněcuje žáky k aktivitě chtít problém pomoci řešit. Žák hledá na internetu organizace, které pomáhají a se kterými by mohl jakoukoliv formou spolupracovat. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Chudoba a hlad

Chudoba Jeden z nejhorších problémů dnešního světaJeden z nejhorších problémů dnešního světa Absolutní chudoba Hranice vyjadřující minimální příjem na uspokojení základních potřeb na den 25 Kč (1,25 $)Hranice vyjadřující minimální příjem na uspokojení základních potřeb na den 25 Kč (1,25 $) Relativní chudoba Neschopnost žít na úrovni běžné v dané společnostiNeschopnost žít na úrovni běžné v dané společnosti Projevy chudoby Nedostatek potravin, ošacení, pitné vody, zdravotnické péče, vzdělání….Nedostatek potravin, ošacení, pitné vody, zdravotnické péče, vzdělání…. Důsledek chudoby – hladovění

Hlad Pocit vyvolán nedostatkem potravyPocit vyvolán nedostatkem potravy Dlouhodobý nedostatek potravy - hladovění Nedostatek příjmu potravy/denNedostatek příjmu potravy/den (2100 kcal/den = min. pro zdravý vývoj)(2100 kcal/den = min. pro zdravý vývoj) Odbourávání tukuOdbourávání tuku Úbytek energie ze svalů a orgánůÚbytek energie ze svalů a orgánů Úbytek kostní dřeněÚbytek kostní dřeně

Statistiky 3 miliardy lidí mají rozpočet menší než3 miliardy lidí mají rozpočet menší než 50 Kč/den 50 Kč/den HDP 41 nejchudších zemí = rozpočet G7HDP 41 nejchudších zemí = rozpočet G7 Každé druhé dítě (1mld) žije v abs. chudoběKaždé druhé dítě (1mld) žije v abs. chudobě 640 ml dětí nemá přístřešek, 400 ml dětí nemá přístup k čisté vodě, 280 ml dětí nemá přístup k zdravotním službám640 ml dětí nemá přístřešek, 400 ml dětí nemá přístup k čisté vodě, 280 ml dětí nemá přístup k zdravotním službám 7ml dětí zemře ročně, aniž by se dožili 5 let7ml dětí zemře ročně, aniž by se dožili 5 let

Statistiky 870 ml lidí nemá co jíst (15%)870 ml lidí nemá co jíst (15%) Každé 4. dítě z rozvojových zemí je podvyživenéKaždé 4. dítě z rozvojových zemí je podvyživené Každý den zemře lidí hlademKaždý den zemře lidí hladem Každé 3,5 sekundy zemře 1 člověk hlademKaždé 3,5 sekundy zemře 1 člověk hlademKaždé 3,5 sekundy zemře 1 člověk hlademKaždé 3,5 sekundy zemře 1 člověk hladem Během této prezentace zemřou desítky až stovky lidí hladem!Během této prezentace zemřou desítky až stovky lidí hladem!

Mapa populace žijící pod 1,25 $ na den (v %) obr. 1

Úkol pro žáky Najděte na internetových stránkách 10 nejvíce chudobou postižených států světa a vypište je. Hledejte podle ukazatele HDP/1 obyv.Najděte na internetových stránkách 10 nejvíce chudobou postižených států světa a vypište je. Hledejte podle ukazatele HDP/1 obyv. ………………………………………… ………………………………………… …………………………………………. …………………………………………. Porovnejte jejich HDP/1 obyv. se stejným ukazatelem v České republice.Porovnejte jejich HDP/1 obyv. se stejným ukazatelem v České republice.

Pracujte s textem Na internetových stránkách chudobe-ukonci-svetovy-hlad/Na internetových stránkách chudobe-ukonci-svetovy-hlad/ chudobe-ukonci-svetovy-hlad/ chudobe-ukonci-svetovy-hlad/ si přečtěte článek a prohlédněte obrazové zpravodajství. si přečtěte článek a prohlédněte obrazové zpravodajství. Odpovězte na následující otázkyOdpovězte na následující otázky 1.Do kterého roku chce OSN snížit chudobu ve světě o polovinu? 2.Jaký poměr hladovějících celého světa žije v Africe? 3.Jaké jsou hlavní příčiny chudoby na africkém kontinentu? 4.Co ještě chce OSN kromě chudoby řešit? 5.O kolik zvýší Francie příspěvky na rozvojovou pomoc?

Správné odpovědi 1.O polovinu chce snížit OSN chudobu do roku V Africe je 1/3 nejchudších zemí světa. 3.Příčiny chudoby v Africe jsou – ozbrojené konflikty, sucho a neúroda, drahé potraviny, nízká gramotnost. 4.OSN chce kromě chudoby řešit problémy základního vzdělání, úmrtnosti dětí, přístupu k pitné vodě, nemoci (HIV), rovnost žen atd. 5.Francie zvýší příspěvky na rozvojovou pomoc o 20%.

Lze to změnit

Co můžeme udělat? Jak můžeme pomoci my osobně?Jak můžeme pomoci my osobně? Najděte na internetu organizace, které pomáhají a vypište je.Najděte na internetu organizace, které pomáhají a vypište je. Jak se můžeme zapojit?Jak se můžeme zapojit?

Odpovědi Adopce na dálkuAdopce na dálku UNICEF-dárky pro životUNICEF-dárky pro život Partnerství s humanitárními organizacemiPartnerství s humanitárními organizacemi Darování penězDarování peněz Podepsání peticePodepsání petice Podpora projektůPodpora projektů

Zdroje: EXNEROVÁ, Věra; VOLFOVÁ, Andrea. Chudoba [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Chudoba [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ukonci-svetovy-hlad/ ukonci-svetovy-hlad/ Citace obr. 1 :Citace obr. 1 : CFLM. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: less_than_$1.25_per