Setkání s poskytovateli sociálních služeb Krajský úřad Ústeckého kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Advertisements

Příloha č. 6: Údaje o podporovaných sociálních službách v Plzeňském kraji.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Pravidla tvorby a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a jejich implementace v rámci tvorby sítě 2015 – 2016 a dotačním řízení na.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
Monitorovací zpráva a finanční prostředky Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“ Projekt je spolufinancován z prostředků z.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
RKC Regionální konzultační centra Vykazování nákladů Romana Žáková.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program /2015
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Seminář pro poskytovatele sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Alena Zítková INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
Informační schůzka k podávání žádostí o finanční podporu z rozpočtu JMK v souladu s ustanovením § 105 zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Postup pro aktualizaci sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji Pracovní setkání Olomouc
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
P r o č to všechno děláme? Chceme:
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Dotační tituly Plzeňského kraje v roce 2017
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Dotační program „Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 2018“
Setkání regionálních výrobců
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Dotační program „Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 2019“
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Setkání s poskytovateli sociálních služeb Krajský úřad Ústeckého kraje

Základní pravidla pro poskytnutí finanční podpory:  Metodika Ústeckého kraje pro poskytování finanční podpory (dále jen „dotace“) poskytovatelům sociálních služeb v rámci programu Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 2016  vyhlášení dotačního programu včetně příloh (pověření, metodika, smlouva, atd.)  Metodika Ústeckého kraje pro poskytování finanční podpory poskytovatelům sociálních služeb v rámci programu Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 2017  vyhlášení dotačního programu včetně příloh (pověření, metodika, smlouva, atd.) Veškeré změny v dotačním programu byly konzultovány a odsouhlaseny vydelegovanou pracovní skupinou Asociace poskytovatelů sociálních služeb Ústeckého kraje.

 Pravidla pro rok 2017 vychází z pravidel pro rok 2016  Obecné podmínky pro poskytování vyrovnávací platby v úvodní části metodiky zůstávají beze změny

Shrnutí změn:  Snížení administrativní náročnosti: ◦ Při podpisu smlouvy není nutné dokládat veškeré přílohy, pokud jsou již uloženy na odboru sociálních věcí Krajského úřadu Ústeckého kraje (dokládá se čestným prohlášením) ◦ Sjednocení termínů pro hlášení změn v rámci dotačního řízení a registrací  hlášení změn do 15. dne kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém změna nastala

 Snížení administrativní náročnosti : ◦ Omezení počtu povinně hlášených změn v rámci dotačního řízení  Údaje o změnách v kontaktních údajích, změnách rozhodnutí o registraci a údaje o zrušení registrace budou přebírány z oddělení sociálních služeb KÚÚK (registrace) → Toto neplatí pro poskytovatele sociálních služeb, kteří jsou registrováni jiným krajem.

 Snížení administrativní náročnosti :  Obdržené finanční prostředky na zajištění realizace sociální služby budou předmětem hlášení změn v průběžném přehledu a závěrečném vyúčtování; vyjma prostředků z ESF - hlášení do 15. dne kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém byly prostředky přiznány  Na Formuláři hlášení změn se již hlásí jen změna bankovního účtu, prostředky z ESF, změna dotačního rozpočtu či pozdější zahájení realizace sociální služby (později než od ) ◦ Sjednocení značení účetních dokladů, které jsou hrazeny z dotace „Výdaj na službu je hrazen z dotace od ÚK ÚZ ve výši …..Kč“

 Poskytnutou dotaci bude možné použít na úhradu nákladů, které vznikly žadateli v období realizace od do a byly uhrazeny do (osobní náklady, nájemné, energie, telefon, internet)  Podíl spolufinancování sociální služby z jiných zdrojů (mimo úhrady od uživatelů a úhrady od zdravotních pojišťoven) je stanoven ve výši 8 %  V metodice se již hovoří o výpočtu „Optimální výše dotace“ a nikoli o výpočtu „Vyrovnávací platby do smlouvy“  Výpočet optimální výše dotace ◦ Ve vzorci se již se nepočítá s přiměřeným ziskem ◦ V případě pečovatelské služby a osobní asistence se výnosy nepočítají z úvazků sociálních pracovníků.

 Vymezení uznatelných a neuznatelných nákladů je přílohou metodiky  Průběžný přehled o čerpání finančních prostředků budou všichni příjemci dotace odevzdávat v termínu do  Termín pro závěrečné vyúčtování bude posunut na 5. února 2018 ◦ Součástí závěrečného vyúčtování dotace bude též výpočet optimální výše dotace provedený dle metodiky ◦ Společně se závěrečným vyúčtováním dotace bude příjemce odevzdávat „vyúčtování vyrovnávací platby“  Úprava smlouvy v oblasti sankcí a publicity

 Do vyplnit výkaznictví v OK systému (povinnost dle § 85 odst. 5 zákona o sociálních službách); termín pro vykazování je do a pokuta za správní delikt do výše 50 tis. Kč  Do vyplnit výkaznictví v Katalogu sociálních služeb Ústeckého kraje za rok 2016  Do odevzdat průběžný přehled o čerpání finančních prostředků  Do předložit audit za rok 2016 (dotace ve výši 3 mil. Kč a více)  Do odevzdat Závěrečné vyúčtování poskytnuté dotace včetně výpočtu optimální výše dotace dle Části VII. Metodiky 2017 (Část X. bod 15 Metodiky 2017)  Do předložit vyúčtování vyrovnávací platby uvedené v příloze Pověření

 Do odevzdat Závěrečné vyúčtování poskytnuté dotace včetně výpočtu optimální výše dotace (vyrovnávací platby do smlouvy) dle Části VII. Metodiky 2016 (Část X. bod 15 Metodiky 2016)  Do předložit vyúčtování vyrovnávací platby uvedené v příloze Pověření Prosíme o zaslání veškerých dokumentů pouze jedenkrát! (nikoli DS a současně poštou atd.) První doručený dokument je považován za správný. Opravy nebudou akceptovány.

Setkání s poskytovateli sociálních služeb Krajský úřad Ústeckého kraje

 Formální (věcné hodnocení): ◦ Soulad se Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2016 – 2018 (dále jen „SPRSS ÚK“) ◦ Zařazení služby v Základní síti sociálních služeb Ústeckého kraje na období 2016 – 2018 (dále jen „ Základní síť kraje“)

 Formální (věcné hodnocení): ◦ Zda je Žádost podána do správného dotačního programu (program podpory A) ◦ Zda jsou k Žádosti doloženy všechny povinné přílohy v požadované struktuře  V případě povinné přílohy ke službě, zda je označena správným ID služby a názvem, požadovaný obsah

 Hodnocení rozpočtu: ◦ Osobní náklady  Zda je požadována dotace na úvazky pracovníků, které jsou zaneseny v Základní síti kraje NE → krácení požadavku na dotaci  Zda požadovaná dotace na pracovní úvazek nepřesáhne limitní částku ANO → krácení požadavku na dotaci ◦ Ostatní náklady  Hodnocení z hlediska uznatelnosti/neuznatelnosti

 Hodnocení rozpočtu: ◦ Kontrola dodržení povinného podílu spolufinancování ve výši 8 % z jiných zdrojů (mimo úhrady od uživatelů služby a úhrady od zdravotních pojišťoven) NEsplněno → krácení požadavku na dotaci ◦ Kontrola minimální průměrné výše celkové úhrady ze strany uživatelů služby na financování příslušné služby sociální péče

Setkání s poskytovateli sociálních služeb Krajský úřad Ústeckého kraje

 Pověření již nebude vystavováno na jednotlivé sociální služby, ale na organizaci → Vystavení nového Pověření (nebude vydáván dodatek s účinností )  V části 5 Pověření došlo k rozšíření hlavních zdrojů financování sociální služby o finanční prostředky ze strukturálních fondů EU  Změny v přílohách: ◦ Příloha č. 3 Pověření – Rozhodnutí o registraci vypuštěna ◦ Změny v příloze č. 1 Pověření →Příloha č. 1A Obsah a rozsah služby ◦ Změny v příloze č. 2 Pověření →Příloha č. 1B Výpočet vyrovnávací platby

 Změny v příloze 1A - Obsah a rozsah služby ◦ Pracovní úvazky v přímé péči budou uvedeny v jednotce „průměrný přepočtený úvazek“ ◦ Součástí vymezení rozsahu služby již nebudou počty pracovníků (fyzických osob) a pracovní úvazky ostatních pracovníků (nepřímé péče) ◦ Součástí vymezení rozsahu služby bude cílová skupina

 Změny v příloze 1B – Výpočet vyrovnávací platby ◦ Systém výpočtu vyrovnávací platby zůstane z větší části zachován ◦ PŘIMĚŘENÝ ZISK již nebude součástí výpočtu vyrovnávací platby ◦ Při výpočtu vyrovnávací platby se bude také vycházet z údajů vykázaných v Závěrečném vyúčtování dotace za rok 2015

 KONTROLA Závěrečného vyúčtování za rok 2015 → zjištění nesrovnalostí ve vyúčtování ANO → projednání závěrečného vyúčtování za rok 2015 s kontaktním pracovníkem dle rozdělení agendy dotačních pracovníků NE → nevyžaduje se zpětná vazba

 Změny v příloze 1B – Výpočet vyrovnávací platby ◦ V případě pečovatelské služby a osobní asistence se výnosy nepočítají z úvazků sociálních pracovníků ◦ Výchozí hodnoty nákladů pro stanovení vyrovnávací platby:  Výše průměrných nákladů na pracovníka v přímé péči – sociální N_PPS beze změny  Výše průměrných nákladů na pracovníka v přímé péči – zdravotní N_PPZ beze změny  Výše nákladů kategorie Hotel přepočtené na kapacitu pobytového zařízení (lůžko) N_HL a výše nákladů kategorie Hotel přepočtené na jednoho pracovníka přímé péče N_HPP přepočtena na základě výkaznictví roku 2015 – navýšení u všech služeb

 Změny v příloze 1B – Výpočet vyrovnávací platby  Hodnocení koeficientů sociální služby:  V případě intervenčního centra a chráněného bydlení - přidán parametr „vyšší dopravní nároky“  Maximální hodnota všech parametrů koeficientu A smí činit v součtu max. 35 %.  Maximální hodnota všech parametrů koeficientu B může činit v případě ambulantních a terénních forem služeb v součtu max. 5 %, v případě pobytových služeb v součtu max. 30 %.  Maximální hodnota parametru C je stanovena ve výši 3 %.

 není uveden komentář u navýšení parametru  vyplňování parametru, který u dané služby není zohledňován  uvedena vyšší hodnota parametrů než je povolena

 Změny ve výpočtu dotace jsou shodné se změnami ve výpočtu vyrovnávací platby.  Do výpočtu optimální výše dotace vstupují výnosy/příjmy vykázané v Závěrečném vyúčtování dotace za rok 2015.

 Před odevzdáním závěrečného vyúčtování je nutné provést kontrolu vykázaných údajů v Závěrečném vyúčtování za rok  V případě zjištěných chyb je nutné toto prokonzultovat s kontaktním pracovníkem dle Rozdělení agendy dotačních pracovníků dle poskytovatelů sociálních služeb v Ústeckém kraji nejpozději v termínu do

 Do odevzdat Závěrečné vyúčtování poskytnuté dotace včetně výpočtu optimální výše dotace (vyrovnávací platby do smlouvy) dle Části VII. Metodiky 2016 (Část X. bod 15 Metodiky 2016)  Do předložit vyúčtování vyrovnávací platby uvedené v příloze Pověření  Formuláře jsou zveřejněny v sekci Sociální péče – Dotační programy kraje – Dotační program Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 2016 Prosíme o zaslání veškerých dokumentů pouze jedenkrát! (nikoli DS a současně poštou atd.) První doručený dokument je považován za správný. Opravy nebudou akceptovány. Zaslat na kontaktní osobu dle rozdělení agendy dotačních pracovníků.

 Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)  Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole)

 Zákon o účetnictví  Zákoník práce  Správní řád  Listina základních práv a svobod

 Smlouva o poskytnutí neinvestiční dotace na podporu sociálních služeb  Metodika Ústeckého kraje pro poskytování dotací poskytovatelům sociálních služeb v rámci programu Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji (pro rok 2016)

 Předběžná veřejnosprávní kontrola  Průběžná veřejnosprávní kontrola  Následná veřejnosprávní kontrola

 Ověřit způsobilost výdajů  Zajistit poskytovateli zpětnou vazbu  Předejít vzniku vážných problémů (především při průběžné kontrole)

 Zahájení kontroly  Provedení kontroly  Ukončení kontroly

 Účelnost (expediency) „dělat správné věci“  Hospodárnost (economy) „dělat věci levně“  Efektivnost (efficiency) „dělat věci správně“

 Povinnost dodržet termíny  Povinnost dodržování pravidel publicity  Povinnost v oblasti účetnictví  Povinnost archivace dokladů a dokumentace  Povinnost oznamovací (hlášení změn)

 Špatná účetní sestava  Neoznačování dokladů  Absence dokladu prokazující úhradu nákladu  Časové rozlišení  Rozlišení pracovních úvazků  Dodržení publicity

 Výdej z poskytnutých peněžních prostředků na úhradu nákladů v rozporu se smlouvou  Nedodržení termínu (např. úhrada nákladu)  Nevrácení přeplatku v rámci finančního vyúčtování  Nepředložení finančního vyúčtování  Jiné porušení podmínek stanovené poskytovatelem dotace

Mzdové náklady  PS, DPČ, DPP  Platový/mzdový výměr  Mzdový list nebo výplatní pásky  Evidence docházky  Přehled o výši pojistného ČSSZ  Přehled o platbě pojistného zaměstnavatele ZP  Doklad prokazující úhradu

Cestovní náhrady  Cestovní příkaz  Vyúčtování pracovní cesty  Jízdní doklady  Zdůvodnění účelu cesty (např. pozvánka, prezenční listina, aj.)

Služební vozidlo  Cestovní příkaz  Vyúčtování pracovní cesty  Kniha jízd  Velký technický průkaz Soukromé vozidlo  Cestovní příkaz  Vyúčtování pracovní cesty  Velký technický průkaz  Havarijní pojištění (doporučení)

Poštovné  Kniha odeslané pošty nebo evidence pošty  Podací lístek nebo jiný doklad  Být schopen doložit odesílaný dokument Nájemné  Smlouva, případně dodatky  Doklad prokazující úhradu

Energie (elektrická energie, vodné a stočné, teplo)  Smlouva, případně dodatky  Rozpis energií  Doklad prokazující úhradu

 Ing. Petra Kováčová  Bc. Jana Čermáková  Bc. Martina Macáková  Bc. Pavla Šímová Děkujeme za pozornost