Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
ZMRZLINY A POHÁRY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: zmrzlina, poháry, mléčná, ovocná, smetanová.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2016 г..
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Voda Základ života.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výroba plundrového těsta
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba instantních prášků 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Sacharóza – výroba cukru
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Cukry (sacharidy).
Výroba nápojových prášků
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Jak číst nápisy na potravinách
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Příprava perníkového těsta
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Organická chemie v průmyslu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
Transkript prezentace:

Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv  Aromatických látek  Chuťových látek

Požadavky na suroviny: 1. Voda  Pitná, zdravotně nezávadná, bez zápachu a bez příchutí  Tvrdost 5-7 mmol/l  Nesmí obsahovat dusitany, amonné soli, organické látky  Nesmí obsahovat choroboplodné zárodky

Požadavky na suroviny: 2. Mléko  Tepelně ošetřené  Lze použít v podobě mléka konzumního, sušeného, zahuštěného  Sledujeme obsah tuku a titrační kyselost 3. Smetana  Tepelně ošetřená  Lze použít v podobě smetany sušené, zahuštěné, konzumní

Požadavky na suroviny: 4. Cukr  Používáme sacharózu, glukózu, fruktózu, umělá sladidla 5. Vejce  Používáme ve formě melanže, žloutky, bílky  Musí být tepelně ošetřené  Používá se ve formě zmrazené, sušené, tekuté čerstvé  Většinou se používá slazená forma

Požadavky na suroviny: 6. Zahušťovadla  Používáme algináty, pektin, želatinu, tragant, modifikované škroby  Zahušťovadla se nepřidávají do smetanových zmrzlin 7. Emulgátory  Jsou součástí rychlošlehacích past  Přidávají se do ovocných zmrzlin, ve kterých vytvářejí smetanový nádech, zvětšují objem, brání tvorbě ledových krystalů

Požadavky na suroviny: 8. Chuťové přísady  Používáme např. kakaový prášek, kávu, jádroviny, kyselinu citrónovou, ovoce 9. Barviva  Podléhají časté kontrole  Nesmí se používat syntetická barviva E123 Amarant a E127 Erythrosin  Dále se kontroluje NPM u vybraných druhů barviv – např.: E110 Žluť SY, E122 Azorubin, E124 Ponceau 4R a E155 Hněď HT

Zdroje: Vlastní přípravy Děkuji za pozornost