Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Ing. Jaroslav Deml Mobilita budoucnosti Náměstek ministra dopravy
Příprava nové dopravní politiky ČR
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Obnova vozového parku v České republice
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Skupina RWE v České republice
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta schauhuberová, Česká plynárenská unie , Jednání sekce silniční dopravy.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
MD, 7. listopadu Analytická část (2011)  Vyhodnocení plnění opatření a indikátorů stávající DP  Doprava jako podmínka konkurenceschopnosti ČR.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Dotační projekty Vysokého Mýta
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Využití zemního plynu v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Červený kohout 2009, Hluboká nad Vltavou.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2015.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny Mgr. Barbora Mičicová tajemnice Řídícího výboru NRPM.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Dopravní konference Pardubice Ing. Martin Kolovratník 1)Aktuální novely dopravních zákonů 2)Vznik „Spolku pro výstavbu.
Zdanění provozu motorových vozidel v ČR Autor: Lucie Fialová Vedoucí práce:Mgr. Marta Hortová Oponent:Mgr. Hana Bartošová České Budějovice, červen 2016.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2016.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Vodohospodářské aktuality
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Zdanění provozu motorových vozidel v České republice
Místní plán inkluze + OP VVV
Nový zákon o ochraně ovzduší
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Presentation Title 1st September 2002
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Konference City Changers
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,

Ing. Eduard Muřický Představení projektu Cílem projektu Národní akční plán čistá mobilita (NAP CM) je: implementace směrnice 2014/94/EU o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva, vytvořit koncepci rozvoje alternativních paliv zejména v silniční dopravě s vazbou na energetické a environmentální cíle ČR a dopravní strategii, vytvořit časový plán přípravy a realizace navrhovaných kroků a opatření ve vazbě na strategické dokumenty (ASEK, SPŽP, DSS) a rámec dotačních programů v období 2014 až 2020 v oblastech rozvoje infrastruktury, finančních stimulů a legislativy a standardizace. snížení emisí v dopravě, závislosti na kapalných palivech, podpora českého průmyslu.

Ing. Eduard Muřický Časový plán NAP CM Příprava NAP CM Implementace navržených opatření Aktualizace NAP CM Směrnice 94/2014/EU o infrastruktuře pro alternativní paliva Schválení NAP CM vládou ČR Informace vládě k o plnění opatření za předchozí rok Zaslání NAP CM EK

Ing. Eduard Muřický Opatření NAP CM Analýza zpoplatnění vozidel v České republice Snížená sazba spotřební daně u CNG i po roce 2020 Úprava režimů a sazeb silniční daně pro vozidla na CNG/LNG a elektrický pohon nad 12 t a současně zavedení daňové úlevy pro vozidla LNG a vodík Jednotná metodika při procesu schvalování výstavby infrastruktury nabíjecích stanic a plnicích stanic Odstranění bariér v oblasti garážování a servisování plynových vozidel Investiční podpora budování infrastruktury (LNG, CNG) OP PIK IROP

Ing. Eduard Muřický Opatření NAP CM Čistá mobilita ve vazbě na energetický zákon Dokončení procesu novelizace současné legislativy ve vztahu k vozidlům na LNG Pořizování vozidel na alternativní paliva do flotil dopravních podniků a do flotil dopravců zajišťujících městskou hromadnou dopravu a veřejnou linkovou dopravu Vytvoření programu obměny vozového parku státní správy a samosprávy za vozidla s alternativním pohonem Cílené vzdělávací akce pro odbornou i širší veřejnost v oblasti alternativních paliv

Ing. Eduard Muřický Komplementarita s dalšími resorty

Ing. Eduard Muřický Novela zákona č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících zákonů Do návrhu novely zákona byly pouze zapracovány transpoziční požadavky na technické specifikace plnících stanic na LNG, stanic na vodík a dále dobíjecích stanic. V současné době je v Parlamentu. Zdroj: čez a.s.

Ing. Eduard Muřický Zavedení možnosti pro veřejné zadavatele aplikovat při nákupu vozidel metodiku pro výpočet provozních nákladů životního cyklu dle směrnice 2009/33/ES o podpoře čistých a energeticky účinných silničních vozidel Nařízení vlády o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel bylo dne vyhlášeno ve Sbírce zákonů. Nařízení vlády nabyde účinnosti dnem 1. října 2016 spolu se zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Zadávání veřejné zakázky na pořízení vozidel kategorie N1 a M1 zadavatel nově volí mezi stanovením závazných zadávacích podmínek nebo stanovením pro hodnocení nákladů životního cyklu společné metody pro stanovení nákladů životního cyklu.

Ing. Eduard Muřický Jednotná metodika při procesu schvalování výstavby infrastruktury nabíjecích stanic a plnicích stanic Stavební zákon nadstavba. Spolupráce mezi Ministerstvem pro místní rozvoj, energetickými a plynárenskými společnostmi. Sjednocení postupu stavebních úřadů při schvalování výstavby nabíjecích a plnících stanic. Problematika pozemků. Dotčené subjekty.

Ing. Eduard Muřický Povinný podíl vozidel s alternativním pohonem při pořizování nového vozového parku ve státní správě Národní program snižování emisí Novela nařízení vlády o stanovení závazných zadávacích podmínek pro veřejné zakázky na pořízení silničních vozidel Všechny ústřední orgány státní správy, jejich podřízené organizace a podniky s majetkovou účastí státu. 25% podíl vozidel s alternativním pohonem do % podíl vozidel s alternativním pohonem do

Ing. Eduard Muřický Pracovní skupina k CNG Český plynárenský svaz (ČPS), MD, MPO, MV / GŘ HZS, Sdružení automobilového průmyslu (AUTO SAP),Sdružení dovozců automobilů (SDA),Škoda Auto, ÚNMZ, TÜV SÜD Czech Zhodnocení české a evropské legislativy v této oblasti a doporučení pro „uvolnění“ garáží a servisů pro vjezd vozidel na CNG Technické úpravy budov (odvětrání), čidla a další Zdroj:

Ing. Eduard Muřický Analýza zpoplatnění vozidel v České republice Analýza současných forem zpoplatnění a zdanění vozidel v ČR (silniční daň, dálniční známky a mýtné) včetně komparace situace v této oblasti v jiných členských státech EU, a zjištění korelace mezi strukturou vozového parku v konkrétní zemi a zde uplatňovaným režimem silniční daně a poplatků. Analýza navrhne strukturu silniční daně zohledňující externality z dopravy na životní prostředí a bude obsahovat rovněž zhodnocení možností zavedení případně dalších opatření v oblasti zpoplatnění vozidel.

Ing. Eduard Muřický Vývoj registrací vozidel na alternativní paliva v ČR v letech Zdroj: SDA V letošním roce bychom mohli překonat hranici autobusů na CNG v provozu. 1/20 všech autobusů

Ing. Eduard Muřický Děkuji za pozornost