Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Advertisements

Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Exkurze na p ř e č erpávací vodní elektrárnu se uskute č nila DLOUHÉ STRÁNĚ.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Vytápění Elektrické kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Usměrňovač alternátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Vytápění Účinnost spalování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
Elektrické stroje točivé
Výroba elektrické energie
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ELEKTRÁRNY.
Výroba elektrické energie - obecná část
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Fyzika – Tepelná elektrárna
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vznik střídavého proudu
VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Elektromotor a jeho využití
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Energetický průmysl ČR 2.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Netradiční zdroje elektrické energie
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Závislost elektrického odporu
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická oblast: Fyzika Název vzdělávacího materiálu: Elektrárny v ČR Kód vzdělávacího materiálu: ICT2-6-STF Ročník: 3. ročník čtyřletého nebo 5. ročník šestiletého gymnázia Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Jméno autora: Jakub Stránský

Generátor střídavého proudu - ALTERNÁTOR (1) (2) ● alternátor se skládá z rotoru a stator rotorem je elektromagnet, který se otáčí mezi cívkami tvořícími stator v cívkách statoru dochází k indukci střídavého napětí indukovaná napětí jednotlivých cívek mají stejnou amplitudu a jsou navzájem posunuta o ⅓ periody (3)

● součet okamžitých hodnot střídavých napětí je roven nule jeden konec každé cívky spojen do společného uzlu (N) ke druhému konci připojeny fázové vodiče (P1, P2, P3) trojfázová soustava - tři fázové vodiče a jeden nulovací rotory alternátorů jsou obvykle konstruovány na frekvenci 3000 otáček za minutu (frekvence střídavého napětí 50Hz), v elektrárnách je alternátor obvykle spojen s hřídelí hnací turbíny turboalternátor (4) alternátor vodní elektrárny z počátku 20. století

(5) turbína v jaderné elektrárně temelín má výkon 1000MW, 3000 ot./min a celkovou hmotnost 740 tun, alternátor má hmotnost 564 tun ( (6) rotor alternátoru Hooverovy přehrady, v současnosti jich zde pracuje 17 s celkovou kapacitou přes 2000MW

Celkový instalovaný výkon tepelných v České republice přesáhl v roce 2010 dle ERÚ MW a v tomto roce tepelné elektrárny vyrobily GWh elektrické energie. Tepelné elektrárny představují 80 % instalovaného výkonu v České republice (7) Elektrárny Prunéřov - v současnosti největší komplex uhelných elektráren v ČR

(8) Pohled z Jezeří do Mostecké pánve - důsledky povrchové těžby hnědého uhlí (foto Martin Mach Ondřej)

jaderka.html JE Dukovany ● čtyři reaktory VVER 440, typ V 213, každý o výkonu 440MW ● ročně dodá 13 TWh elektrické energie (12)

JE Temelín ● dva reaktory VVER 1000, typ V 320, každý o tepelném výkonu 3000MW a elektrickém výkonu připojeného turboalternátoru 1000MW ● ročně dodá 13,9 TWh elektrické energie (9) (10) v roce 2009 představoval podíl vyrobené energie v JE 33% (11) tablety oxidu uraničitého

V roce 2011 vodní elektrárny v ČR vyrobily 2835 GWh elektrické energie a měly 2138 MW instalovaného výkonu (ERÚ - Roční zpráva o provozu ER ČR 2011) (13) nejvýkonnější akumulační elektrárna v ČR ORLÍK, instalovaný výkon 364 MW

(14) Peltonova turbína - je nejefektivnější v případě vysokého tlaku přívodní vody, proto se využívají při vysokém spádu a malém průtoku ve vertikálním usazení, většinou pro malé vodní elektrárny na prudkých tocích (15) příklad instalace Peltonovy turbíny

Francisova turbína -dnes patří mezi nejpoužívanější, může být uložena vertikálně i horizontálně, jedná se o přetlakovou turbínu, kde se rotor nachází mezi vysokotlakým přívodem a nízkotlakou savkou většinou v patě přehrady, voda je přiváděna potrubím ve tvaru spirály -používají se především pro střední stabilní průtoky a střední spády (16) malá Francisova turbína napojená na generátor (18) Přehrada Les Království má dvě horizontální Francisovy turbíny s celkovou hltností 12 m 3 /s a výkonem 2120 kW (17)

Kaplanova turbína -přetlaková turbína s dobrou regulací -používají se především pro malé spády (1-70m) a nestabilní průtoky (20) jedna ze čtyř původních Kaplanových turbín na Orlíku o výkonu 91MW Ing. Dr. Viktor Kaplan ( ), profesor Německé vysoké školy technické v Brně, který na radu Járy Cimrmana vytrval a sestrojil svou Kaplanovu turbínu (19)

(21) Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je nejvýkonnější vodní elektrárna v ČR s instalovaným výkonem 2 × 325 MW, má spád 511m, je osazena Francisovými turbínami, které lze zapojit reverzně jako pumpy

k bylo v ČR podle údajů Energetického regulačního úřadu instalováno celkově 259,7 MW větrné elektrárny elektriny/obnovitelne-zdroje/vitr/flash- model-jak-funguje-vetrna-elektrarna.html (23) větrná elektrárna v Novém Hrádku v okrese Náchod v předhůří Orlických hor (22) Lillgrund Wind Farm ležící 10km od jižního pobřeží Švédska

Fotovoltaické elektrárny …k Energetický regulační úřad evidoval fotovoltaických elektráren o souhrnném instalovaném výkonu MW… (24) kW/m 2

(25) solární panely Mezinárodní vesmírné stanice ISS

...a pár úkolů na závěr... 1)Popište složení alternátoru. 2)Proč jsou jednotlivá napětí na cívkách alternátoru posunuta o jednu třetinu periody? 3)Kde se nalézají české jaderné elektrárny a jaký je jejich přibližný výkon? 4)Vysvětlete hlavní význam přečerpávacích elektráren. 5)Jaké jsou výhody a nevýhody vodních elektráren? 6)Jaké jsou negativní dopady „solárního boomu“ v posledních letech v ČR?

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) 23) 24) 25) zdroje obrázků (staženo ): použitá literatura: 1.Lepil, Šedivý; Fyzika pro gymnázia - Elektřina a mgnetismus; Prometheus; Halliday, Resnick, Walker; Fyzika; VUTIUM, Prometheus; 2000