Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Procvičovací cvičení – věta a souvětí
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Opakování.
Téma hodiny: Určování slovních druhů Předmět: Český jazyk Ročník: 5
Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bednářová Hana ANOTACE Žáci se seznámí s pojmy souvětí, spojka. Přiřazují spojky do.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Slabiky dě, tě, ně VY_32_INOVACE_11 Sada 3 Základní škola.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_06_rys TémaRys ostrovid.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Mgr. Kateřina Sigmundová Vytvořeno: Anotace: Tento materiál slouží k procvičování přídavných jmen ve 3.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Marcela Schmiedhamerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Vyjmen. slova a stavba slova TEMA: Souvětí. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_31_Protiklady,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Věta se skládá ze slov Název školy
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autor: Mgr. Monika Hřavová Název : VY_32_INOVACE_2A05Čj4_Slovní druhy
Věta se skládá ze slov Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Procvičování s číslicemi Slovní druhy Slovní druhy a jejich číslice ○ ○ Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Věta se skládá ze slov Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Věta se skládá ze slov Název školy
Předložky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Věta se skládá ze slov Název školy
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Autor: Mgr. Leon Maršík Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_Čj5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Metodický list: Slovní druhy 1. část
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
VY_32_INOVACE_19 19 Vím, co čtu IV. autor: Mgr. Jana Kobylková
Elektronická učebnice - I
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_16
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Věta se skládá ze slov Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_38_CJ_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Zájmena.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Věta se skládá ze slov Název školy
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní druhy TémaSlovní druhy – předložky a spojky Ročník3.,4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

Anotace: Prezentace slouží jak ke společnému vyvození nové látky ve 3. a 4. ročníku, tak k pozdějšímu opakování. Žáci mohou pracovat pod vedením učitele s interaktivní tabulí nebo samostatně na osobním počítači. V první části prezentace je stručná charakteristika slovního druhu. Žáci s pomocí učitele vyvozují další předložky a spojky (posun provádíme kliknutím). Následují cvičení ke společnému procvičování. V závěru prezentace je samostatné cvičení k ověření znalostí (vhodné písemně). Kontrolu provádějí žáci společně s učitelem. Poslední snímek obsahuje tabulku s hodnocením, které si mohou žáci provést sami v rámci sebehodnocení. Přechody mezi jednotlivými snímky provádíme kliknutím. Citace: V prezentaci byly použity obrázky volně dostupné v galerii Microsoft Office.

SLOVNÍ DRUHY PŘEDLOŽKY A SPOJKY

Předložky předkládáme před podstatná jména, přídavná jména, zájmena nebo číslovky samostatně se nevyskytují Na stole je váza. Sněhurka bydlela se sedmi trpaslíky. Učili jsme se o lidském těle. Bez tebe nikam nepůjdu.

Doplň vhodné předložky : Petr hraje _____ klavír. Pes se schoval _____ postelí. Balón nám letěl vysoko _____ hlavou. Prázdniny trávíme _____ naší babičky. Nejraději mám chléb _____ máslem.

Správné řešení : Petr hraje na klavír. Pes se schoval pod postelí. Balón nám letěl vysoko nad hlavou. Prázdniny trávíme u naší babičky. Nejraději mám chléb s máslem.

Spojky spojují slova nebo věty pes a kočkajablko nebo hruškaPetr i Pavel Vezmi si deštník, protože bude pršet. Jirka chtěl jít ven, ale musel se učit.

Doplň vhodné spojky : _____ bude hezky, půjdeme ven. Slunce hřálo _____ ptáci vesele zpívali. Zavolám tě, _____ bude večeře. Musí se učit, _____ nedostal pětku. Pláče, _____ je smutný.

Správné řešení : Když bude hezky, půjdeme ven. Slunce hřálo a ptáci vesele zpívali. Zavolám tě, až bude večeře. Musí se učit, aby nedostal pětku. Pláče, protože je smutný.

Doplň předložky a spojky : ___ létě jezdím ___ babičce ___ dědovi ___ venkov. ___ je hezky, chodím se koupat ___ rybníku. ___ prší, hraji si ___ domě ___ kočkou Mickou. Rád chodím ___ procházky ___ lesa ___ dědou. Hledáme houby ___ pes Voříšek zatím honí zajíce. Babička se ___ nás dobře stará. Peče buchty, _______ ví, ___ je máme ___ dědou nejraději. ___ prázdniny se vždycky moc těším.

Správné řešení : V létě jezdím k babičce a dědovi na venkov. Když je hezky, chodím se koupat k rybníku. Když prší, hraji si v domě s kočkou Mickou. Rád chodím na procházky do lesa s dědou. Hledáme houby a pes Voříšek zatím honí zajíce. Babička se o nás dobře stará. Peče buchty, protože ví, že je máme s dědou nejraději. Na prázdniny se vždycky moc těším.

Hodnocení : bodů Výborně, chválím, předložky a spojky už poznáš. 15 – 13 bodůChválím, ale sem tam ti ještě něco unikne, procvičuj! bodůJeště to ujde, musíš ale hodně procvičovat! 9 – 6 bodůPředložky a spojky ještě moc nepoznáš, hodně se uč! 5 – 0 bodů Tohle opravdu nestačí, máš před sebou hodně práce!