NEPEČENÉ DESERTY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nepečené, deserty, příprava Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: Výukový materiál k technologii přípravy pokrmů pro III.ročník oboru kuchař - číšník Dum: 499 Vypracováno: II. pololetí 2012/2013
CHARAKTERISTIKA Nepečené moučníky jsou převážně připravované: Piškotů Sušenek Oplatek Spojují se pomocí krémů, pudinků, mléčných výrobků Nepečené moučníky nepotřebují technologickou úpravu Jejich úprava je náročnější z hlediska delší doby chlazení a tuhnutí sweetfood.bloger.cz
Čokoládové lanýžky Ingredience: 200 g čokolády na vaření, 50 ml smetany ke,50 g mandlových lupínků, 20 g krystalového cukru. hospodyne.blogspot.comhospodyne.blogspot.com hospodyne.blogspot.com hospodyne.blogspot.com
PŘÍPRAVA Mandlové lupínky jemně opražíme na pánvi bez tuku. Přidáme cukr, promícháme a necháme ho i s mandlemi zkaramelizovat. Dáme si pozor, abychom to nepřehnali, karamel stačí, aby byl světle hnědý. Čokoládu se smetanou dáme do kovové misky a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme. Pak misku vyndáme a postupně vmícháváme změklé máslo, až je hmota hladká a máslo spojené s čokoládou. Přidáme zkaramelizované mandle a opět promícháme. Hotovou hmotu necháme v chladu ztuhnout. Pak z ní vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kakaovém prášku a schováme do plechové krabičky....
Mandlové hrudky Mandle s vanilkovým cukrem dozlatova opražíme a necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s mandlemi. Necháme hmotu trochu vychladnout a potom na plech nebo tác vyložený alobalem děláme lžičkou podlouhlé hrudky. Necháme vychladit v ledničce do úplného ztuhnutí.
ZDROJ Vlastní zkušenosti znalosti a poznatky z praxe Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 2, Fortuna, ISNB s