Obvod a obsah lichoběžníku Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0768 číslo DUMu: VY_32_INOVACE_29_M7_lichobeznik_obvod_obsah.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnoběžník a lichoběžník
Advertisements

Konstrukce čtverce 5. ročník
Konstrukce obdélníku 5. ročník
Matematika Lichoběžník.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Geometrie Ročník :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_19 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
ROVNOBĚŽKY 4. ročník Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická,
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_17 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Konstrukce trojúhelníku 4. ročník
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_30 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Obvod a obsah lichoběžníku
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_21 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
11.1 Obdélník D C Vrcholy obdélníka – A , B , C , D D C A B a D C
10.1 Čtverec D C D C a D C Vrcholy čtverce A , B , C , D
38.1 Zásobník – Geometrické tvary
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_20 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
POLOPŘÍMKA.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_29 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_28 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
25.1 Rovnoběžníky Prohlédni si obrázky a pokus se říci, co je spojuje.
Konstrukce čtverce 4. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_23 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_26 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_18 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_25 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona:III/2 – Inovace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_27 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Narýsuj obdélník ABCD o stranách |AB|= 4 cm, |BC|= 2 cm.
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
Obvody a obsahy rovinných útvarů.
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_24 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_13 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Obvod a obsah rovnoběžníku VY_42_INOVACE_26_02. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kosodélník 1. Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_37_M7_kosodelnik_1.
Obvod rovnoběžníku. Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvořeníProsinec 2012 Ročník: 7. Tematická oblast: Matematická gramotnost Téma:Rovnoběžník.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Hranol Základní škola a Mateřská škola
Koule Základní škola a Mateřská škola
Konstrukce lichoběžníku
Lichoběžník – jeho vlastnosti a konstrukce
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC
TÉMA: Obdélník a čtverec
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků.
Konstrukce čtyřúhelníků, konstrukce rovnoběžníků
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině
Obdélník (známe-li délky jeho stran)
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
TÉMA: Obvod trojúhelníku
Čtyřúhelníky 2. Základní škola a Mateřská škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 42 INOVACE 01 Matematika a její aplikace.
Čtverec, obdélník 1) V obou obrazcích vyznač úhlopříčky. a) Doplň: úhlopříčky obdélníku úhlopříčky čtverce b) Napiš vlastnosti úhlopříček čtverce.
TÉMA: Geometrické konstrukce pomocí kružnic
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
TÉMA: Rýsování čtverce
TÉMA: Rýsování rovnoběžníků
TÉMA: Úlohy na rýsování kolmic a rovnoběžek
Rotační kužel Základní škola a Mateřská škola
Transkript prezentace:

Obvod a obsah lichoběžníku Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_29_M7_lichobeznik_obvod_obsah Tématický celek: Matematika a její aplikace Autor: Mgr. Lubomír Šín

Materiál je určen k výuce matematiky v 7. ročníku základní školy a to geometrie a kapitoly Lichoběžník a usnadňuje žákům pochopení výpočtu obvodu a obsahu tohoto rovinného obrazce. Využití: Materiál lze využít k seznámení žáků s výpočtem obvodu a obsahu lichoběžníku. Prezentace názorně popisuje postup výpočtu obvodu a obsahu a odvození vzorečků pro tyto výpočty. Dále prezentace obsahuje i příklady na procvičení. Anotace:

Připomínáme si lichoběžník Lichoběžník je čtyřúhelník, který má dvě protější strany rovnoběžné a zbývající dvě strany různoběžné. AB DC a c d b  v

Obvod lichoběžníku A B CD v  a d c b Obvod lichoběžníku vypočítáme tak jako každý jiný čtyřúhelník, když sečteme délky všech jeho stran. o = a + b + c + d

Obvod lichoběžníku Vypočítej obvod lichoběžníku: o = a + b + c + d A B CD v a = 6 m d = 4 m c = 3 m b = 5 m o = o = 18 m

Obsah lichoběžníku A B CD S Na volný list papíru sestroj lichoběžník ABCD, je-li dáno: a = 10 cm, b = 7 cm, c = 3,5 cm,  AC  = 10,5 cm. Vyznač výšku v lichoběžníku, která prochází bodem D. Sestroj střed strany BC. v

Obsah lichoběžníku A B CD S E p q Narýsuj přímku p, která prochází body D a S. Narýsuj přímku q, která prochází body A a B. Průsečík přímek označ E. Porovnej trojúhelníky DSC a ESB. v

Obsah lichoběžníku A B CD S E p q Vystřihni lichoběžník ABCD a poté z něj odstřihni trojúhelník DSC a přilož na trojúhelník ESB. Co vidíš?  DSC   ESB v c ac

Obsah lichoběžníku A B D S E p q Vystřihni lichoběžník ABCD a poté z něj odstřihni trojúhelník DSC a přilož na trojúhelník ESB. Co vidíš?  DSC   ESB v ac

Obsah lichoběžníku A B D S E p q Jak vypočítáme obsah vzniklého trojúhelníka AED? Jakou délku má strana a trojúhelníku AED? Co tedy platí pro obsah lichoběžníku ABCD a obsah trojúhelníku AED? v ca

Obsah lichoběžníku A B D S E p q Obsah lichoběžníku vypočítáme: v ca

Obsah lichoběžníku Vypočítej obsah lichoběžníku: A B CD v = 3 m a = 6 m d = 4 m c = 3 m b = 5 m

Příklady na procvičení Vypočítej obvod a obsah lichoběžníku KLMN: Vypočítej obsah lichoběžníku ABCD, ve kterém je a)a = 7 m, c = 4 m, v = 0,6 m b)a = 2,3 dm, c = 2,2 dm, v = 80 cm 5 dm 3 dm 4 dm 6 dm  L N K M o = 18 dm S = 18 dm 2 S = 3,3 m 2 S = 18 dm 2 Narýsuj lichoběžník ABCD, ve kterém a = 72 mm, c = 26 mm, d = 46 mm,  BD  = 60 mm. Vypočítej obvod a obsah tohoto lichoběžníku. o = 18,7 cm S = 1870 mm 2

Použité zdroje ŽENATÁ, Mgr. Emílie. Přehled učiva matematiky s příklady a řešením: pro ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Blug. ISBN ODVÁRKO, DrSc., doc. RNDr. Oldřich; KADLEČEK, CSc., doc. RNDr. Jiří. Matematika pro 7. ročník základní školy, 3. díl. Praha: Prometheus, spol. s r. o., 2004, ISBN Použité obrázky: Archiv autora