Dobrovická muzea Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice Ing. Ludmila Radková Muzeum a společenské centrum Dobrovice, o. p. s.
Obsah Muzeum a společenské centrum Dobrovice, o. p. s. Hospodářský dvůr v Dobrovici Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice Partneři projektu Závěr
Muzeum a společenské centrum Dobrovice, o. p. s.
zakladateli obecně prospěšné společnosti jsou město Dobrovice a společnost Cukrovary a lihovary TTD, a. s. založena v roce 2008 sídlo společnosti: Palackého náměstí Dobrovice kontakt: Ing. Martin Kolář, Ph.D., předseda správní rady o. p. s. tel.:
Zakladatelé společnosti založena 1831 knížetem Thurn- Taxisem v Dobrovici u Mladé Boleslavi nepřetržitá výroba cukru již 179 let výroba cukru a lihu v pěti moderních závodech 350 zaměstnanců první písemná zmínka o obci již v roce – na žádost Jindřicha z Valdštejna povýšena na město správní středisko pro mikroregion Chlum přibližně 3000 obyvatel starosta: Mgr. Josef Hrobník Cukrovary a lihovary TTD, a. s. Město Dobrovice
Základní čísla a data zahájení rekonstrukce: září 2008 práce na expozicích: prosinec 2009 – duben 2010 slavnostní otevření: 22. a 23. května 2010 celkové výdaje:178, 5 mil. Kč (92 % z EU)
Hospodářský dvůr v Dobrovici
postaven v letech kulturní nemovitá památka součást areálu dobrovického zámku velmi významné pozůstatky renesanční architektury – zachována tři křídla původního dvora jedna z největších dochovaných renesančních sýpek se zachovaným krovem v Evropě později obohacen o mladší barokní a klasicistní přestavby
Současný stav
Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice
Dobrovická muzea Muzeum města Dobrovice Muzeum řepařství Muzeum cukrovarnictví a lihovarnictví M5 M4 M3 M6 M1 M2
Prohlídkové okruhy I.základní - Historie a současnost cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství prohlídka s průvodcem M2 – řepařství M1 sýpka – cukrovarnictví, lihovarnictví volně – bez průvodce M1 přízemí sál + videoprojekce 20 min výroba cukru
Prohlídkové okruhy II. doplňkový - Technika a technologie prohlídka s průvodcem M4 – technologie pěstování řepy a balení, historické zemědělské stroje M5 – technika, technologická zařízení v cukrovaru volně – bez průvodce M1 přízemí sál + videoprojekce 20 min výroba cukru
Prohlídkové okruhy I.+II. kompletní expozice cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství prohlídka s průvodcem M2, M1 sýpka, M4, M5 volně – bez průvodce M1 přízemí sál + videoprojekce 20 min výroba cukru
Prohlídkové okruhy III. Muzeum města prohlídka s průvodcem M3 – expozice města (možnost videoprojekce) volně – bez průvodce M1 přízemí sál + videoprojekce 20 min výroba cukru
Expozice - Muzeum cukrovarnictví stěžejní část expozice představení historie výroby cukru v českých zemích od roku 1830 několik výstavních ploch, vnějších i vnitřních – představení technologických celků, strojního zařízení atd. Tematické okruhy vývoj technologie v cukrovarnickém průmyslu osobnosti českého cukrovarnického průmyslu cukrovary v Čechách a na Moravě technologie výroby cukru a její vývoj
cílem je představit historii výroby lihu, jejíž tradice sahá až do 16. století expozice naučnou formou představí jednotlivé fáze výroby lihu, významné osobnosti českého lihovarnictví i nové trendy Tematické okruhy základní suroviny pro výrobu lihu lihovary v ČR technologie výroby lihu charakteristika nových trendů - bioethanol Expozice - Muzeum lihovarnictví
Expozice - Muzeum řepařství představí široké veřejnosti historický odkaz pěstování cukrové řepy v českých zemích, provede návštěvníky jeho vývojem až do současnosti a zároveň představí nové trendy šlechtitelská stanice v Semčicích Tematické okruhy charakteristika přírodních podmínek pro pěstování řepy pokusnictví a pěstitelství v českých zemích vývoj ve výrobě osiva cukrové řepy cukrová řepa vs. cukrová třtina
Expozice - Muzeum města Dobrovice artefakty jednoznačně spjaté s Dobrovicí a Dobrovickem dokumenty, mapující současný i minulý život města a jeho okolí (fotografie, písemnosti, archeologické nálezy, kresby) Tematické okruhy pravěké dějiny Dobrovicka „Dobroviceves“ a její středověké dějiny novověké dějiny městečka „Dobrowicze“ život v Dobrovici od 19. až do 20. století
Ochutnávka expozic
Partneři projektu Národní technické muzeum Národní zemědělské muzeum Muzeum Mladoboleslavska Česká zemědělská univerzita Svaz pěstitelů cukrovky Čech Výzkumný ústav cukrovarnický Praha Českomoravský cukrovarnický spolek Svaz lihovarů ČR Řepařský institut Semčice Syngenta Czech, s. r. o. Semčice Moravský lihovar Kojetín Cukrovary a lihovary TTD, a. s. Zlatý pruh Polabí, o. p. s.
Děkuji za pozornost Ing. Ludmila Radková ředitelka muzea
Otevírací doba oddooddooddooddo březenzáříútne9h12h13h 17h říjenlistopadpone9h16h prosinecúnorútne10h16h
Prohlídkové okruhyI.II.I. + II.III.denní Základní (dospělý) Zvýhodněné (dítě,student, důchodce, skupina) Rodinné (2 dospělí + min. 1 dítě) Ceník vstupného