Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POEZIE, LYRIKA Láska je jako večernice….. Láska je jako krásná loď,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Advertisements

FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rozbor uměleckého textu
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Básnické tropy a figury
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Obecné poučení o literatuře
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jeMgr. Miloš Kaplan Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Elektronická učebnice - I
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁSNICKÉ PROSTŘEDKY Abeceda (Pantomima) - VÍTĚZSLAV NEZVAL A nazváno.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
Poezie v jazykové a slohové složce výuky českého jazyka.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník Autor: Mgr.Michaela Krbušková PŘÍDAVNÁ JMÉNA Už známe: Najdi v textu přídavná jména Přídavná.
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Literární pojmy Literatura.
Subjektivně zabarvený popis - líčení
Všestranné jazykové rozbory 4
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
A. Sova – Květy intimních nálad
VY_12_INOVACE_C7.12 Autor: Mgr. Nováková Jana
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_293_ČJ9
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Dělení literatury.
Druhy rýmů.
Opakujeme základní pojmy
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POEZIE, LYRIKA Láska je jako večernice….. Láska je jako krásná loď, která ztratila kapitána….. Láska je jako bolest z probuzení a horké ruce hvězd, …..

Co už známe POEZIE Z řeckého poeisis = básnictví Výjimečná forma vyjádření psaná ve verších L Y R I K A Slovo je odvozeno z řeckého pojmenování veršovaného zpěvu doprovázeného hrou na strunný drnkací nástroj – lyru Literární druh charakteristický potlačením děje a zdůrazněním citovosti (nálad, prožitků, dojmů) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

ZÁKLADNÍ POJMY Verš = jeden řádek v básni Rým = zvuková shoda slabik na konci veršů Sloka = strofa, ucelená část básně oddělená ve formě odstavců Refrén = opakování jednoho nebo několika veršů na konci slok Básnické prostředky - přenášení významu (metafora, personifikace, básnické přirovnání) ČLENĚNÍ BÁSNĚ: Slabika Verš Sloka Báseň

LYRIKA Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Milostná Přírodní Úvahová (reflexivní) Vlastenecká Posměšná (satirická) Náboženská Politická NĚKTERÉ LYRICKÉ ŽÁNRY: Píseň – kratší báseň s pravidelným rytmem a zřetelným rýmem, často s refrénem Elegie – žalozpěv, báseň vyjadřující smutek, truchlivou náladu, bolest Blues – báseň ve formě písně vyjadřující melancholickou náladu Epitaf – krátký veršovaný nápis na hrob Epigram – drobná báseň v satirickém duchu s vyhrocenou pointou

Přírodní lyrika Když svatý Josef otvírá, tu zima kvílí: Ouha! Tesařská ostrá sekyra, zpod pláště světci čouhá. Hned vlečku zimě přesekne, zašlápne špínu sněhu, a vše co bylo nepěkné, promění v zpěv a něhu. Kéž vlaštovky už zavolá, jež byly s námi loni. Fialka, skrytá dopola, pod keřem prudce voní. Rozepne kvítek spanilý, strom celý rázem zbělá, a kde se vezme-za chvíli, bude na kvítku včela. Sedne si vprostřed do medu, aby ji slunce hřálo, a to je vše, co dovedu, já vím, že je to málo. Jaroslav Seifert JARNÍ VYMYSLI PRO BÁSEŇ VHODNÝ NÁZEV. Vyhledej – METAFORU A PERSONIFIKACI.

Zrosená sklenička ta jež se časem pyšní nazlátlým vínem kterés pila s mými rty nemluví jako ty nepovíš mi jaká je vzdálenost která tě má má milá zda umí milovat a zda tě pevně stiská když z okna vykloněna hledíš na ni zda dobře líbá tě ty vzdálená ty blízká v mém nepřejícném zadívání V samotě bodláků rozbolestněných sladce jen málo klidu přáno je mi v samotě bodláků se toulám po zahrádce a chci tě obejmouti celou zemí tak aby ruce mé (ty temné lesy vzadu) tě nepustily již i kdybys chtěla a ústa má (jaká čest pro zahradu!) aby tě celou provoněla abys už nemohla mi nikdy odejíti tak na dlouho tak sama do daleka a abych stále viděl jak se třpytí tvá malá náruč (krásná čistá řeka) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Jiří Orten MILOSTNÝ DOPIS VYMYSLI PRO BÁSEŇ VHODNÝ NÁZEV. K čemu básník přirovnává své ruce a náruč své milé? JDE O LYRIKU PŘÍRODNÍ NEBO MILOSTNOU?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Translate by dictionary: The Song of Hiawatha Henry W. Longfellow Should you ask me, whence these stories? Whence these legends and traditions, With the odors of the forest With the dew and damp of meadows, With the curling smoke of wigwams, With the rushing of great rivers, With their frequent repetitions, And their wild reverberations As of thunder in the mountains? Henry W. Longfellow: Píseň o Hiawatě Přeložil Josef Václav Sládek Tážete se, odkud vzal jsem tyto pověsti a báje, s doubravin a lesů vůní, s mlhami a rosou lučin, s chumly dýmů wigwamových, se šumotem velkých proudů, s častým téhož hlaholením, s divokými ozvěnami jako v horách rachot hromu?

Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Pokus se napsat krátkou báseň na téma KRAJINA MÉHO DOMOVA. Použij básnická přirovnání a metafory (personifikace). Nápověda: Stromy si šeptají… Ticho hor… Plačící obloha… Cesty svazují kopce jako stuhy…

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - Texty