Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poezie v jazykové a slohové složce výuky českého jazyka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poezie v jazykové a slohové složce výuky českého jazyka."— Transkript prezentace:

1 Poezie v jazykové a slohové složce výuky českého jazyka

2 Poetické hrátky Báseň s mnoha konci Báseň s mnoha konci Náhodný básnický text Náhodný básnický text Tvorba poeticky laděných aforismů Tvorba poeticky laděných aforismů Hrátky s kreativním básněním Hrátky s kreativním básněním Průnik ke kompozičnímu řešení básně Průnik ke kompozičnímu řešení básně * Snaha o jakýkoliv samostatný projev.

3 Zamotané básničky V noci měly říkanky veselou party a trochu se pomotaly. Pomůžete jim vymotat verše a poskládat je kam patří? (Jsou zde schované 4 říkanky) V noci měly říkanky veselou party a trochu se pomotaly. Pomůžete jim vymotat verše a poskládat je kam patří? (Jsou zde schované 4 říkanky)

4 Kadla, Kadla Měl kapsičku prázdnou Polívka ti nejede Veze Káču na tragaču Natloukla si koleno Šel zajíček brázdou Antonín veze kmín Asi bys ho slupl hned Z půdy spadla Dala mu koláča Takhle kdyby to byl med Potkala ho Káča Šup s ní za komín O dubové poleno Medvěde, medvěde,

5 Hravá přirovnání Dotvořte k daným vlastnostem přirovnání a zrýmujte ho. (nejlépe dvojverší) Dotvořte k daným vlastnostem přirovnání a zrýmujte ho. (nejlépe dvojverší)

6 Zelená jako tráva, kterou chroupá kráva. Zelená jako tráva, kterou chroupá kráva. Kyselá jako Kyselá jako Mazaná jako Mazaná jako Barevná jako Barevná jako Vysoká jako Vysoká jako Červená jako Červená jako Žlutá jako Žlutá jako Hravá jako Hravá jako

7 Báseň s mnoha konci Vymyslete, navrhněte, dotvořte dle smyslu básně poslední dvojverší. Vymyslete, navrhněte, dotvořte dle smyslu básně poslední dvojverší. * Předpoklad, že tuto báseň nikdo nezná. * Hodnocení originality řešení koncového textu.

8 1) Dobrou noc (V. Nezval) Večer když usínám při vytažených žaluziích a všecka oranží provoněná voda je už dopita slyším pozdě se vracející kočáry a koňská kopyta Zas jeden krásný den navěky navěky míjí Dobrou noc básníku zachyť ten ztracený hlas … 2) Píseň (V. Nezval) Když se v mém rodném kraji Za jarní pohody V sobotu zavírají Smíšené obchody Tu mezi dveřmi visí Modravé kalouny Za výkladem jsou mísy Cukroví melouny Loutky jsou jako živé Pomeranč ztrácí svou chuť …

9 Veršovaná hádanka jako východisko k vlastním veršům Poznáte, co se skrývá v této hádance? Napište na toto téma krátkou báseň. (2 sloky) Poznáte, co se skrývá v této hádance? Napište na toto téma krátkou báseň. (2 sloky)

10 Růžová je růže, bílá je sůl, čeho že nemůže být nikdy půl?

11 Inspirace obrázkem Nechte se inspirovat jedním z obrázků Josefa Lady. Napište krátkou báseň. (2 sloky) Nechte se inspirovat jedním z obrázků Josefa Lady. Napište krátkou báseň. (2 sloky)

12

13 Tvorba vlastního básnického textu Vytvořte báseň s použitím pouze substantiv v N sg. (alespoň 6 veršů) Vytvořte báseň s použitím pouze substantiv v N sg. (alespoň 6 veršů) Vymyslete báseň, ve které byste použili co nejvíce vyjmenovaných slov po B. (3 sloky) Vymyslete báseň, ve které byste použili co nejvíce vyjmenovaných slov po B. (3 sloky) Vymyslete báseň, ve které použijete alespoň 14 libovolných vyjmenovaných slov. (3 sloky) Vymyslete báseň, ve které použijete alespoň 14 libovolných vyjmenovaných slov. (3 sloky)

14 Použitá literatura Zdeněk Kožmín: Tvořivý sloh (Victoria Publishing, a. s., Praha 1995) Zdeněk Kožmín: Tvořivý sloh (Victoria Publishing, a. s., Praha 1995)


Stáhnout ppt "Poezie v jazykové a slohové složce výuky českého jazyka."

Podobné prezentace


Reklamy Google