Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_260.DEJ.01 Anglie a Francie ve středověku a Stoletá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Západní Evropa za vrcholného středověku
Advertisements

Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_ 261.FRJ.14 Prezentace Paříž_1.
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Marcela Horká NÁZEV: Stoletá válka TEMA: Dějiny významných států v Evropě ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Anglie a Francie v pozdním středověku.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřiška Řehořková
Stoletá válka
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Třicetiletá válka
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Stoletá válka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
Název a číslo materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název a číslo materiálu:
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
České země po husitských válkách
Člověk a společnost, Dějepis
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
EVROPA 11. STOLETÍ.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
FRANCIE V RANÉM STŘEDOVĚKU
Revoluce v evropských zemích 1848
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Stoletá válka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Francie za vlády Napoleona III.
Cesta k Francii a Svaté říši římské
Transkript prezentace:

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_260.DEJ.01 Anglie a Francie ve středověku a Stoletá válka

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VY_32_INOVACE Číslo DUMU: 260. DEJ.01 Předmět: Dějepis Název materiálu: Anglie a Francie ve středověku a Stoletá válka Formát: Prezentace Microsoft Powerpoint Velikost: 5,54 MB Stupeň a typ vzdělávání: SŠ – odborné vzdělávání Licence k obrazovému materiálu: CC BY, BY-SA Datum vytvoření: Klíčová slova: Středověk, Anglie, Francie, Stoletá válka, Kresčak, Jana z Arku, mor, rytíři Anotace: Prezentace je nejprve zaměřena na důležitá období a vládce ve středověké Anglii a Francii. Poté se již věnuje třem etapám Stoleté války s jejich příčinami a důsledky. Žák by měl umět po skončení prezentace stručně pohovořit o těchto obdobích, nejdůležitějších bitvách a jejich následcích, významných osobnostech a vysvětlit používané pojmy. Prezentace je doplněna obrazovým materiálem, který by měl žák rozpoznat a umět vysvětlit, co se na obrázcích nachází.

ANGLIE Vilém Dobyvatel (11. stol.) normanský vévoda, bastard 1066 – bitva u Hastingsu dobyl Anglii – spojení Normandie a Anglie francouzština v Anglii soupis půdy kvůli daním = Domesday book (Kniha posledního soudu) šerif = královský úředník spravující hrabství Tapisérie z Bayeux

Jindřich II. Plantagenet (2. pol. 12.stol.) vnuk Viléma Dobyvatele nejvýznamnější panovník své doby v západní Evropě manželka francouzská královna Eleonora Akvitánská dědička Akvitánie (JZ Francie) – Francie tak odtržena od Atlantiku zdokonalení správy – sepsání zvykového práva spor s arcibiskupem Tomášem Becketem – zavražděn, svatý spory s Francií - Ludvíkem VII. a jeho synem Filipem II. Augustem Jindřich a Eleonora Tomáš Becket a král Jindřich ra.jpg

Richard Lví srdce (konec 12. století) syn Jindřicha II. a Eleonory rytíř, účast ve válkách a na 3. křížové výpravě častá nepřítomnost v Anglii, oslabení královské moci snaha bratra Jana získat trůn, vládl za jeho nepřítomnosti Robin Hood – legenda o zbojníkovi zatčen a vězněn při návratu z křížové výpravy v SŘŘ zemřel při obléhání hradu ve Francii, po zásahu šípem Richardova smrt u hradu Châlus na dobové miniatuře

Jan Bezzemek (12./13.století) bratr Richarda Lví srdce boje s francouzským králem Filipem II. Augustem (obratný politik, tažení proti Anglii) ztráta téměř všech území ve Francii spory se šlechtou i církví 1215 – Magna Charta Libertatum = Velká listina svobod (výsady pro města, církev a hlavně šlechtu, oslabení moci krále) _%28John_Lackland%29.jpg Polibek míru s králem Filipem (středověká iluminace)

Územní změny ve Francii ve 12. a 13. století CC BY-SA, autor: Vol de nuit

FRANCIE Filip II. August (12./13.století) z rodu Kapetovců obratný diplomat a silný panovník přispěl ke sjednocení Francie a omezení vlivu Anglie ve Francii přispěl k rozvoji Paříže, vybudoval Louvre Korunovace Filipa Narození Filipa – boží dar

Filip IV. Sličný (13./14.století) Kapetovec spory s církví a papežem (Filip chtěl zdanit duchovenstvo) Filip dán do klatby Avignonské zajetí papežů (během 14. století) 1312 – nechal zrušit templáře – zabavil jejich majetek začal svolávat Generální stavy (zástupci církve, šlechty a měst, omezený vliv) Filip IV. a upalování templářů

Příčiny Stoleté války ( ) ve Francii vymřel rod Kapetovců anglický král Eduard III. si dělal nárok na francouzský trůn zvolen Filip VI. z vedlejší dynastie Valois důvodem i bohaté město Flandry (Belgie) – výroba sukna Flandry obchodovaly s Anglií, ale územně náležely k Francii Belagerung_von_Calais_ JPG

1. etapa ( ) převaha Anglie nad Francií vpád Angličanů do Francie, zisk Calais a Caen 1346 – bitva u Kresčaku – výhra Anglie smrt Jana Lucemburského další porážky Francie 1360 – uzavřen mír, Anglie získala území ve Francii Bitva u Kresčaku

Občané z Calais – August Rodin po dobytí Calais (1347) vyhladovění města, představitelé města prosili o milost s oprátkou a bosí CC BY-SA, autor:Escarlati Smrt Jana Lucemburského a jeho legendární věta „toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal“

2. ETAPA ( ) Francie – reorganizovala armádu, změna taktiky z velkých bitev na malé výpady z opevněných měst, převaha nad Anglií Francie dobyla většinu ztracených území 1374 – přerušena válka kvůli moru = černá smrt, propukl i hladomor, oslabení lidu mor – vysoké horečky, bolesti, nateklé uzliny, černé vředy, smrt do 4 dnů, infekční onemocnění zemřela asi ½ lidstva v Evropě

CC BY-SA, autor: Roger Zenner Vnější příznaky morem nakaženého těla g Sebemrskačství (flagelantství) mělo usmířit Boha jako domnělého původce moru Ochranný oděv doktora vyšetřujícího mor

3. ETAPA ( ) anglický král Jindřich V. obnovil boje 1415 – bitva u Azincourtu – vyhráli Angličané, získali zpět Normandii, dobyta i Paříž Jindřich V. byl uznán francouzským králem, ale náhle zemřel lidový odpor proti Anglii – do čela vojska Jana z Arku (vesnická dívka, slyšela božské hlasy, víra ) Jana z Arku dobyla Orléans („panna Orleánská“) a Remeš (korunovace Karla VII.) 1430 – zajata Burgunďany a předána Angličanům 1431 – odsouzena za čarodějnictví v Rouenu (svatořečená) do r získala Francie zpět všechna území kromě přístavu Calais (zisk až v 16. století)

Joan_of_arc_miniature_graded.jpg Bitva u Azincourtu Jana z Arku Jindřich V. Karel VII.

Důsledky Stoleté války vyčerpání obou zemí z dlouhé války, zvýšení daní z války se dříve vzchopila Francie – již v polovině 15. století za vlády Ludvíka XI. v Anglii následoval boj o trůn – Válka růží (podle erbů dvou rodu Lancasterů a Yorků) nakonec po dlouhých sporech vyhrál další rod - Tudorovci _Battle_of_Tewkesbury.jpg Červená růže Lancasterů a bílá růže Yorků Lancaster_victory.svg/620px-Roses-Lancaster_victory.svg.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Roses- Lancaster_victory.svg/620px-Roses-Lancaster_victory.svg.png,CC BY-SA, autor: Ipankonin

ZDROJE CC BY-SA, autor: Vol de nuit CC BY-SA, autor:Escarlati _europe.cs.png, CC BY-SA, autor: Roger Zenner _europe.cs.png BY-SA, autor: Ipankonin