České země ve 2. polovině 18. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Osvícenství v českých zemích a počátky NO
České národní obrození I.
České národní obrození
Autor: Mgr. Ilona Nováková
České národní obrození
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Národní obrození 8. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Etapy českého národního obrození
VY_32_INOVACE_18_Národní obrození Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Počátky Národního obrození
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Národní obrození.
2. polovina 18. století – 50. léta 19.století
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04.
Habsburská monarchie – bouřlivé události, revoluční jaro 1848
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Národní obrození Michaela Tarabová.
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
1. Fáze Národního obrození
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Habsburská monarchie a české země – porážka revoluce
Národní obrození Kateřina čížková.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Průmyslová revoluce.
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kde se Josef Dobrovský narodil?
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Lidské tělo - kůže.
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Vídeňský kongres.
České země v 18. století Josef II..
VZNIK USA.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Leden 2012 Ročník 8
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Národní obrození 5. ročník
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Císařství Napoleona I..
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
České národní obrození
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

České země ve 2. polovině 18. století Obyvatelstvo, osvícenství v Čechách, ČNO

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České země ve 2. polovině18.století – obyvatelstvo, osvícenství v Čechách, ČNO NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_04_České země ve 2. polovině18.století – obyvatelstvo, osvícenství v Čechách, ČNO ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Obyvatelstvo, osvícenství, ČNO, Bouda, Václav Matěj Kramerius, Josef Dobrovský DATUM 14.10.2012

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s osobnostmi českých dějin, které se zasloužili o zachování a rozvoj českého jazyka.

Obyvatelstvo V českých zemích žilo koncem 18. století na 4 miliony lidí. Z toho v Čechách 2,5 milionu, na Moravě 1,2 milionu a asi 0,3 milionu ve Slezsku. Vnitrozemí sídlilo česky mluvící obyvatelstvo. V příhraničí se více hovořilo německy. Vnitrozemí – zemědělství, rybářství, železářská výroba. V hornatějších oblastech – chov dobytka, zpracování lnu = plátno, sklářství, porcelán. Většina obyvatel žila na venkově.

Osvícenství v Čechách 70. léta 18. století – vznikla v Praze Česká učená společnost. Zabývala se zkoumáním českých dějin a českého jazyka a literatury. K nejvýznamnějším osvíceným učencům patřil – Josef Dobrovský, František Martin Pelcl.

Josef Dobrovský Velmi se zajímal o minulost českého národa, o jeho jazyk i literaturu. Dílo Dějiny českého jazyka a literatury. Zakladatel slavistiky – nauky o slovanských národech. Zabýval se českou gramatikou. Sestavil česko – německý slovník.

Josef Dobrovský Obrázek číslo 1

František Martin Pelcl Stál u počátku českého dějepisectví. Dílo – Stručné dějiny Čech od nejstarších do nynějších časů.

František Martin Pelcl Obrázek číslo 2

Počátky českého národního obrození(ČNO) Celý veřejný život se postupně dostal pod dozor státních úředníků, kteří užívali jako státní řeč němčinu. Poněmčování = germanizace. Odpovědí české šlechty na poněmčování, byla snaha povznést národní písemnictví, společenský i vědecký život. Koncem 18. století docházelo k široké poptávce po české literatuře, divadle a novinách. Nové generace se chtěli vzdělávat v mateřském jazyce. Od roku 1782 vycházely v Praze česky psané Pražské poštovní noviny.

Václav Matěj Kramerius Vydavatel Pražských poštovních novin. Založil Českou expedici – nakladatelství a knihkupectví, které rozesílalo české knihy na venkov.

Václav Matěj Kramerius Obrázek číslo 3

Bouda Dřevěná budova, kde se hrály české divadelní hry. Divadlo stálo na Koňském trhu – dnešní Václavské náměstí.

Bouda - divadlo Obrázek číslo 4

Opakovací otázky 1. Čím se zabývala Česká učená společnost? 2. Kdo byl zakladatelem slavistiky? 3. Kdo napsal dílo Stručné dějiny Čech od nejstarších do nynějších časů? 4. Vysvětlete zkratku ČNO. 5. Co je to germanizace? 6. Kdo založil Českou expedici? 7. Čím se zabývala Česká expedice? 8. Co je to BOUDA?

Zdroje Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, 120 00, ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

Zdroje obrázky Obr. č. 1 VILÍMEK, Jan. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 14.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Dobrovsky_Vilimek.jpg>. Obr.č.2 NEUVEDEČN, Neuveden. osobnosti.net [online]. [cit. 14.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.osobnosti.net/foto/f/frantisek-martin-pelcl/1.jpg>. Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. svornost.com [online]. [cit. 14.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.svornost.com/wp-content/uploads/Vaclav-Matej-Kramerius.jpg>. Obr.č.4 MÜLLER, Karel. artbohemia.cz [online]. [cit. 14.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.artbohemia.cz/img/muller-karel/15534-bouda1.jpg>.