Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užití podobnosti Změna délky úsečky v daném poměru
Advertisements

Konstrukce trojúhelníků
PLANIMETRIE.
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Konstrukce čtverce 5. ročník
Konstrukce obdélníku 5. ročník
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Mgr. Ladislava Paterová
Matematika Lichoběžník.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
Matematika Rovnoběžníky.
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Autor: Mgr. Lenka Šedová
POZNÁMKY ve formátu PDF
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Čtyřúhelníky Základní pojmy.
Obsahy základních obrazců
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_465_Konstrukce obdélníku AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK,
* Rovnoběžníky Matematika – 7. ročník *
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Konstrukce trojúhelníku 4. ročník
OBVOD TROJÚHELNÍKU.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Obvod a obsah lichoběžníku
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Obvody základních obrazců
11.1 Obdélník D C Vrcholy obdélníka – A , B , C , D D C A B a D C
10.1 Čtverec D C D C a D C Vrcholy čtverce A , B , C , D
38.1 Zásobník – Geometrické tvary
O í é n l k b d Obsah: Úvod Co už víme Konstrukce Úhlopříčky
Rovnoběžníky Marcol René.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Čtyřúhelníky a rovnoběžníky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obvody a obsahy rovinných útvarů.
KOSOČTVEREC 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSOČTVERCE
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Známe-li délku úhlopříčky.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
24..
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a prostoru, Čtverec.
Obvod čtverce Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
Trojúhelník a jeho vlastnosti
Rovnoběžník 1 čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné rovnoběžník čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Konstrukce trojúhelníků (sus)
Obdélník (známe-li délky jeho stran)
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
TÉMA: Obvod trojúhelníku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_18_rovinné obrazce
1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ČTVERCE 2. OBVOD A OBSAH ČTVERCE – SLOVNÍ ÚLOHY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Čtverec (známe-li délku jeho strany)
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Konstrukce kosočtverce
Konstrukce rovnoběžníku
Transkript prezentace:

Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011

Výběrem jednotlivých snímků si učitel určí pro jaký ročník prezentaci využije. 3. ročník – geometrické útvary (rovinné obrazce) a jejich vlastnosti. Trojúhelník – obvod, konstrukce. 4. ročník – obvod a obsah čtverce a obdélníku, jejich konstrukce. Trojúhelníky. 5. ročník – opakování rovinných obrazců.

JAKÉ GEOMETRICKÉ ÚTVARY ZNÁME? Přiřaď správně. kruhobdélník čtverec trojúhelník kružnice

TROJÚHELNÍK AB C c a b vrcholy – A, B, C strany – AB, BC, CA nebo a, b, c popisujeme proti směru hodinových ručiček vrcholy označujeme velkými písmeny strany označujeme malými písmeny strany leží proti vrcholům

DRUHY TROJÚHELNÍKŮ pravoúhlý trojúhelník pravoúhlý trojúhelník různostranný trojúhelník různostranný trojúhelník rovnostranný trojúhelník rovnostranný trojúhelník rovnoramenný trojúhelník rovnoramenný trojúhelník

DRUHY TROJÚHELNÍKŮ Pravoúhlý trojúhelník – má jeden pravý úhel. Q O P p o q Strany p a q svírají pravý úhel, jsou na sebe kolmé.

DRUHY TROJÚHELNÍKŮ Různostranný trojúhelník - má strany různě dlouhé, není souměrný podle žádné osy souměrnosti. F G E f e g ge f

DRUHY TROJÚHELNÍKŮ Rovnostranný trojúhelník - má všechny strany stejně dlouhé, má tři osy souměrnosti. ab c BA C a b c

DRUHY TROJÚHELNÍKŮ Rovnoramenný trojúhelník – má dvě strany stejně dlouhé – ramena a = b. Třetí strana základna c má jinou délku. Je souměrný podle jedné osy souměrnosti. lk KL M m lk

Spoj správně! Q O P pravoúhlý trojúhelník F G E různostranný trojúhelník rovnostranný trojúhelník BA C rovnoramenný trojúhelník KL M

KONSTRUKCE TROJÚHELNÍKU 1.Narýsujeme úsečku AB. 2.Sestrojíme část kružnice o poloměru AC se středem A. 3.Sestrojíme část kružnice o poloměru BC se středem B. 4.Průsečík kružnic označíme C. 5.Narýsujeme úsečky BC a AC. A B C

CO JE OBVOD? Obvod = součet délek všech stran obrazce. Udává se v jednotkách délky: mm, cm, dm, m, km. Postup při řešení úloh: délky stran převedeme na stejné jednotky, uděláme si náčrtek a zápis ( potřebujeme při řešení složitějších úloh), napíšeme vzorec, dosadíme do vzorce, vypočítáme, napíšeme odpověď.

OBVOD TROJÚHELNÍKU B C A b a c Obvod trojúhelníku vypočítáme tak, že sečteme délky jeho stran. o = a + b + c

OBVOD TROJÚHELNÍKU - řešení o = a + b + c B C A 9 cm 7 cm 10 cm Vypočítej obvod trojúhelníku, kde strana a = 7 cm, strana b = 9 cm, strana c = 10cm. O = O = 26 cm Obvod trojúhelníku je 26 cm. a = 7 cm b = 9 cm c = 10 cm o = ?

ČTVEREC Má čtyři stejně dlouhé strany. Vedlejší strany jsou na sebe kolmé. Úhlopříčky svírají pravý úhel, navzájem se půlí. Průsečík úhlopříček je středem kružnice vepsané a opsané. Má čtyři osy souměrnosti. A B C D a b c d úhlopříčky osy souměrnosti Vrcholy: A, B, C, D. Strany: AB, BC, CD, DA, nebo a, b, c, d.

OBDÉLNÍK Protější strany jsou rovnoběžné a stejně dlouhé. Sousední strany jsou na sebe kolmé. Úhlopříčky nesvírají pravý úhel, navzájem se půlí. Průsečík úhlopříček je středem kružnice opsané. Má dvě osy souměrnosti. A B C D a b c d uhlopříčky osy souměrnosti Vrcholy: A, B, C, D. Strany: AB, BC, CD, DA, nebo a, b, c, d.

OBVOD ČTVERCE Obvod čtverce vypočítáme tak, že sečteme délky jeho stran. o = 4 x a A B C D a b c d a = b = c = d 4 x a

OBVOD OBDÉLNÍKA Obvod obdélníka vypočítáme tak, že sečteme délky jeho stran. o = 2 x (a + b) A B C D a b c d a = c b = d

OBSAH

OBSAH ČTVERCE S = a x b A B C D a b c d A B C D a b c d S = a x a

KONSTRUKCE ČTVERCE, OBDÉLNÍKA 1.Narýsujeme úsečku AB. 2.Bodem A vedeme polopřímku AO kolmou k úsečce AB. 3.Bodem B vedeme polopřímku BP kolmou k úsečce AB. 4.V bodě A sestrojíme kružnici k se středem A o poloměru AD a její průsečík s polopřímkou AO označíme D. 5.V bodě B sestrojíme kružnici k se středem B o poloměru BC a její průsečík s polopřímkou BP označíme C. 6.Bod C a D spojíme přímkou. 7.Tlustou čarou vytáhneme čtverec (obdélník). AB O P D C

Ing. Hana Adamcová, autor, ZŠ a MŠ Liběšice, okres Louny. Zpracováno v programu Microsoft Office 2010.