Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ČTVERCE 2. OBVOD A OBSAH ČTVERCE – SLOVNÍ ÚLOHY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ČTVERCE 2. OBVOD A OBSAH ČTVERCE – SLOVNÍ ÚLOHY"— Transkript prezentace:

1 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ČTVERCE 2. OBVOD A OBSAH ČTVERCE – SLOVNÍ ÚLOHY
ČTVEREC 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ČTVERCE 2. OBVOD A OBSAH ČTVERCE – SLOVNÍ ÚLOHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ČTVERCE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VRCHOLY ČTVERCE čtverec má 4 vrcholy … A, B, C, D vrcholy popisujeme proti směru hodinových ručiček Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 STRANY ČTVERCE čtverec má 4 stejně dlouhé strany
AB  = BC  = CD  = DA  = a strany čtverec jsou na sebe kolmé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ÚHLY U VRCHOLŮ ČTVERCE čtverec má u všech vrcholů pravé úhly velikost úhlu  = 90° součet vnitřních úhlů čtverce je 360° Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ÚHLOPŘÍČKY VE ČTVERCI AC  = e BD  = f S  e  f … úhlopříčky se protínají ve středu čtverce S e = f … úhlopříčky jsou stejně dlouhé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ÚHLOPŘÍČKY VE ČTVERCI AS  = CS  BS  = DS  úhlopříčky se navzájem půlí ve středu čtverce S Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ÚHLOPŘÍČKY VE ČTVERCI e  f … úhlopříčky jsou na sebe navzájem kolmé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 KRUŽNICE OPSANÁ ČTVERCI
opsaná kružnice kr (S; r) má střed totožný se středem čtverce S vrcholy čtverce leží na kružnici opsané průměr kružnice … d = e poloměr kružnice … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 KRUŽNICE VEPSANÁ ČTVERCI
vepsaná kružnice k (S; ) má střed totožný se středem čtverce S kružnice vepsaná se dotýká středů stran čtverce poloměr kružnice … průměr kružnice … d = a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD A OBSAH ČTVERCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD ČTVERCE OBVOD = např. cesta kolem pozemku o = 4 . a ZÁKAZ VSTUPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBSAH ČTVERCE OBSAH = např. celá travnatá plocha OBSAH = VÝMĚRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBSAH ČTVERCE čtverec se skládá ze dvou shodných pravoúhlých rovnoramenných trojúhelníků CAB a ACD součtem obsahů těchto trojúhelníků vznikne další vzorec pro výpočet obsahu čtverce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ODVOZENÍ VZORCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SLOVNÍ ÚLOHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 1: Plot okolo zahrady je dlouhý 756 m. Jakou výměru má zahrada? délka plotu = obvod zahrady … o = 756 m z obvodu vypočteme délku strany zahrady ? vypočteme výměru (obsah) zahrady Výměra zahrady je m2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 2: Z kruhové podložky o průměru 17 cm máme vyříznout co největší čtverec. Jaký bude obvod čtverce? průměr kružnice = úhlopříčka … d = e = 17 cm stranu čtverce vypočteme z pravoúhlého  CAB pomoci Pythagorovy věty vypočteme obvod čtverce ? Obvod vyřezaného čtverce je 48,08 cm. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 3: Kolik kroků ujdeme, máme-li přejít 1 ha pole z bodu A do protilehlého bodu C, když jeden krok je dlouhý 0,75 m? převedeme jednotky … 1 ha = m2 z obsahu pole vypočteme jeho stranu a ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 3: Kolik kroků ujdeme, máme-li přejít 1 ha pole z bodu A do protilehlého bodu C, když jeden krok je dlouhý 0,75 m? ? úhlopříčku e vypočteme pomoci Pythagorovy věty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

21 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 3: Kolik kroků ujdeme, máme-li přejít 1 ha pole z bodu A do protilehlého bodu C, když jeden krok je dlouhý 0,75 m? ? počet kroků = délka úhlopříčky : délka kroku Přes pole musíme ujít přibližně 189 kroků. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

22 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 4: Kolik m lemovací pásky potřebujeme na olemování co největšího kruhového ubrusu vystřiženého ze čtverce o straně 1,5 m? délka strany čtverce = průměr kružnice vepsané … a = d = 1,5 m vypočteme obvod kruhu ? ? Na olemování ubrusu potřebujeme 4,71 m lemovací pásky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

23 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 5: Obsahy čtverců S a S´ jsou v poměru 9 : 16. V jakém poměru jsou jejich obvody? stranu čtverce vyjádříme z obsahu čtverce ? dosadíme do poměru … o : o´ Obvody o : o´ jsou v poměru 3 : 4. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

24 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁVĚREM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

25 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konfucius: Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Zdroj:Citáty slavných osobností. Konfucius. [ ]. Dostupné na WWW:< Mgr. Lenka Pláničková Opava 2010 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ČTVERCE 2. OBVOD A OBSAH ČTVERCE – SLOVNÍ ÚLOHY"

Podobné prezentace


Reklamy Google