28.11.2014.  1) informace o čerpání rozpočtu  2) obsahová část plnění klíčových aktivit  3) pravidlo 3E  4) udržitelnost  5) veřejnosprávní kontrola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
STAGE 14. CZ.1.07/1.1.24/ Registrační číslo: 1. června 2013Začátek projektu: 31. prosince 2014Konec projektu: 19 měsícůDoba trvání: ,17.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji Pracovní schůzka koordinátorů ZŠ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 19. února 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem SETKÁNÍ.
Vykazování věcných aktivit v rámci MZ Datum: Zpracovala: Mgr. Mária Borovská „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském.
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Centrum primární prevence Semiramis o.s. Ptácká 162, Mladá Boleslav Náplň práce lektorů Programů DPP.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
P1 Střední škola a Základní škola Tišnov. Projektový záměr vytvořit síť základních škol, které budou spolupracovat s naší střední školou zvýšit zájem.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Příprava žádosti a realizace projektu. Sestavení projektu Dotazník – prosinec 2015, leden 2016 Identifikace potřeb školy Vyhodnocení dotazníku a zaslání.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Monitorování projektu „Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Olomouckém kraji“, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Ing.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
„Okna technickým oborům dokořán“
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Šablony OP VVV a podpora nadání
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
Tematická setkávání a práce v minitýmech
Implementační projekt KAP
Aktuální informace o stavu
MONITOROVACÍ INDIKÁTORY
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Individuální projekt OPVVV Implementace KAP I.
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Š A B L O N Y II.
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Vzorový projekt pro ZŠ.
Kariérové poradenství a podnikavost
Pracovní setkání středních škol
Vzorový projekt pro gymnázia
Systémové řešení - motivace a vzdělávání pedagogů (IKAP A)
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Vzorový projekt pro ZŠ.
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

 1) informace o čerpání rozpočtu  2) obsahová část plnění klíčových aktivit  3) pravidlo 3E  4) udržitelnost  5) veřejnosprávní kontrola

Za 1-4 MO (09/2013 – 11/2014) vyčerpáno více než 60% z rozpočtu tedy mil. Kč

Tabulka – čerpání rozpočtu

Kapitoly - % čerpání za celý projekt

Jednorázové akce nejsou podporovány z projektu. Hrozí neuznatelnost výdajů! Jedná se např. o:  dny otevřených dveří  účast na veletrhu středních škol  exkurze žáků bez jejich logického začlenění do dlouhodobých aktivit projektu

Vzdělávání PP k obsluze strojů a zařízení, které byly zakoupené v rámci projektu  Pod pojmem vzdělávání pedagogů k obsluze strojů je nutno si představit praktickou činnost buď na pracovišti firmy, nebo na nově instalovaném stroji/zařízení ve škole.  Lze hradit z kap. 1 nebo 5

Vzdělávání PP v metodách a formách práce vedoucích k využití výstupů projektu  Jedná se pouze o výstupy směřující k podpoře technického a přírodovědného vzdělávání  Nutné řešit v souladu se záměrem  Možné využít i naše pracovníky – metodiky, kteří přijedou a proškolí  Pracovník školy se může zúčastnit našeho setkání metodiků a následně sám vzdělávat ostatní PP

Vzdělávání PP v metodách a formách práce vedoucích k využití výstupů projektu

Celoroční pravidelně se opakující volnočasové aktivity  Frekvence - Volnočasové aktivity/kroužky se obvykle opakují každý týden, nebo minimálně jednou za 14 dní, jinak to ztrácí pro účastníky smysl. Důležité, kolik se plánovalo v záměru.

Celoroční pravidelně se opakující volnočasové aktivity  Obsah – soulad s navrženým harmonogramem, nutné využívat pořízené zařízení a materiál a také zahrnout výstupy z jiných projektů OPVK ( uvedeno v záměru)  Chyby: náplň ve výkazu o realizaci aktivity neodpovídá plánovanému harmonogramu

.

Celoroční pravidelně se opakující volnočasové aktivity Počet žáků v kroužku -  důsledně kontrolovat dle pravidla 3E,  příprava instruktorů (1:1) ne více  odměna instruktorovi nemůže být obhajitelná, když chodí 1 nebo 2 žáci…. Pozn: Důležité kolik se plánovalo v záměru, motivace

Celoroční pravidelně se opakující volnočasové aktivity  Počet žáků v kroužku by měl být min. 5 opakujících se…..

Vytváření sítí spolupracujících škol na principu burzy středoškolských služeb s cílem vzájemné výměny zkušeností  Nejedná se pouze o setkávání, ale i o konkrétní spolupráci…vazba na sdílení  Dokladuje se Dohodami o spolupráci s vymezením konkrétní spolupráce v období trvání projektu a v období udržitelnosti

Sdílení učeben/dílen/laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ zaměřenou na přírodovědné a technické vzdělávání  Podmínkou realizace podporované aktivity je navázání a udržení spolupráce mezi střední školou a základními školami, které na sebe konkrétní SŠ naváže

Sdílení učeben/dílen/laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ zaměřenou na přírodovědné a technické vzdělávání  Neznamená, že žáci ZŠ pouze navštíví SŠ v průběhu samotného vyučování, ale navštíví ji za konkrétním účelem ve vztahu ke konkrétnímu předmětu, aby v rámci něj využili právě učeben SŠ. Musí být vazba na ŠVP ZŠ.

Sdílení učeben/dílen/laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ zaměřenou na přírodovědné a technické vzdělávání  Opakování návštěv SŠ je z hlediska metodického výkladu výzvy nezbytné, jednorázové aktivity nejsou podporovány. Je třeba, aby návštěva měla pro CS přínos.

Sdílení učeben/dílen/laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ zaměřenou na přírodovědné a technické vzdělávání  Projektové dny max. 2x za školní rok odpovídají svým charakterem jednorázovým akcím! Není třeba dovážet žáky týdně, ale např. jedenkrát za dva měsíce, mezitím může pedagog ze SŠ v nějaké frekvenci jezdit na ZŠ a opačně, projektové dny tedy propojit ještě jinými aktivitami.

Sdílení učeben/dílen/laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ zaměřenou na přírodovědné a technické vzdělávání  Není sledována kvantita, ale kvalita

Programy vzájemného učení, kde žáci SŠ připravují a realizují pro žáky ZŠ vzdělávací aktivity/projekty zaměřené PTV Lze realizovat formou :  povinné výuky (vazba na ŠVP)  volnočasových aktivit (vazba na harmonogram)  formou exkurzí žáků ZŠ do SŠ (ukázkové dny)

Programy vzájemného učení, kde žáci SŠ připravují a realizují pro žáky ZŠ vzdělávací aktivity/projekty zaměřené PTV

Spolupráci ZŠ a SŠ se zaměstnavateli v rámci komunitního rozvoje  Nejedná se o jednorázové exkurze Dokladuje se Dohodou o spolupráci, příp. u velkých podniků Prohlášením.

Spolupráci ZŠ a SŠ se zaměstnavateli v rámci komunitního rozvoje Možnosti spolupráce:  bezúplatné poskytování zbytkových materiálů z výroby pro využití ve výuce  účast odborníka z praxe ve výuce nebo volnočas. aktivitách (přednášky, besedy)  začlenění exkurze do výuky (konkrétní předmět a učivo)

Spolupráci ZŠ a SŠ se zaměstnavateli v rámci komunitního rozvoje

Využívání technických památek a interaktivních expozic technického a přírodovědného charakteru k přípravě žákovských/školních projektů zaměřených na popularizaci tohoto typu vzdělávání  Cílem aktivity není pouhá návštěva některého objektu (muzea, dolu, sklárny, čističky, hutě, elektrárny apod.), ale také navazující aktivity pro žáky, které spočívají v přípravě na návštěvu, vyhledání souvisejících informací, úkoly splnitelné při prohlídce objektu a následné zpracování zjištěných informací a jejich zveřejnění v prostorách školy nebo na webu školy.

Využívání technických památek a interaktivních expozic technického a přírodovědného charakteru k přípravě žákovských/školních projektů zaměřených na popularizaci tohoto typu vzdělávání  Z pedagogického hlediska nemá pouhá návštěva bez dalších aktivit významný přínos pro zvyšování motivace a zájmu o studium technických oborů.

Využívání technických památek a interaktivních expozic technického a přírodovědného charakteru k přípravě žákovských/školních projektů zaměřených na popularizaci tohoto typu vzdělávání  vždy ke každé jednotlivé skupině či žákovi uveďte vytvořený výstup/projekt navazující na návštěvu expozice, musí být doloženo do MZ

Specifickou oblastí je dodržování pravidel, která jsou označována zkratkou 3E a rozumí se jimi:  Hospodárnost  Účelnost  Efektivnost

Hospodárnost  Dochází k minimalizaci nákladů na zdroje (lidské, finanční, časové) při současném dodržení kvality zdrojů z hlediska potřeb dané činnosti/aktivity/cílů Týká se primárně vstupů,

Účelnost  Vztah mezi aktivitami projektu a jeho výstupy, výsledky a dopady Týká se primárně výstupů,

Efektivnost  Efektivní je taková činnost, kdy dochází k optimalizaci zdrojů při tvorbě výstupů – tj. jsou zajištěny maximální výstupy z daných zdrojů, či dojde k dosažení daného výstupu s minimem zdrojů při zachování kvality výstupu  Sledují se např. náklady na jednotku výstupu  Týká se vstupů i výstupů

Dokladování v rámci projektu Povinná výuka – aktivity mimo projektu  počet odučených hodin v modernizovaných/nových učebnách ….Záznamový arch o využití učeben  počet žáků, kteří tuto výuku v modernizovaných učebnách, laboratořích apod. absolvují…. Kopie z třídních knih nebo ČP statutárního zástupce o počtu žáků za MO.

Dokladování v rámci projektu Aktivity v rámci projektu  počet odučených hodin v modernizovaných/nových učebnách ….Záznamový arch o využití učeben  počet žáků, kteří tuto aktivitu v modernizovaných učebnách, laboratořích apod. absolvují…. Prezenční listiny  Tabulka – nákupy x využití (efektivita)

Příklad: Otázka: Do kroužku bude chodit cca 10 žáků, je možné, aby na exkurzi, která je součástí náplně kroužku jelo více dětí (využití kapacity autobusu)? Odpověď: Nejdůležitější je pravidlo 3E, tedy najít vždy nejhospodárnější způsob, dovedeno do extrému mohou tři vozidla taxislužby vyjít levněji než jeden autobus, nebo naopak minibus může být nejlevnější varianta. Pokud by se na exkurzi brali i žáci, kteří se nezúčastňují aktivit projektu, musel by se náklad autobusu rozpočítat mezi projekt a ostatní žáky poměrově.

Otázka: Je možné, aby pedagog, který bude chystat průběh kroužku (např. nachystání materiálu, tj. v chemii např. příprava roztoků, sklo pro daný pokus, vysušení sušidel), měl tuto činnost zaplacenou jako uznatelný výdaj. Nejedná se o metodiku přípravy kroužku, ale o přípravu praktického provedení kroužku. Odpověď: Ano, je to možné, nicméně ŘO bude VP u těchto činností důsledně kontrolovat dle pravidla 3E, aby hodiny vykazované na takovou činnost byly adekvátní

 Příjemce je povinen zajistit, aby výstupy, které budou v rámci projektu dosaženy, byly udržovány ještě 3 roky po ukončení financování projektu a zejména, že majetek pořízený z projektu bude nadále využíván k účelu, ke kterému byl zakoupen.

 Sledování a vykazování bude probíhat v rámci povinné výuky i volnočasových aktivit stejně jako v průběhu projektu.  Závazná jsou data uvedená v záměrech  Budeme aktualizovat a upřesňovat (schůzky 01/2015)

Bude probíhat na několika úrovních.  V rámci povinné výuky žáků SŠ  V rámci povinné výuky žáků ZŠ  Volnočasové aktivity SŠ  Volnočasové aktivity ZŠ  Dlouhodobá spolupráce se zaměstnavateli

Ve dnech – 3.11/2014 proběhla veřejnosprávní kontrola u:  Ústeckého kraje jako příjemce – bez zjištění  P05– bez zjištění  P06 – bez zjištění  P08 – bez zjištění  P09 – bez zjištění  P11 – nezpůsobilé výdaje - doprava  P12 – bez zjištění

Děkuji za spolupráci Krásné svátky a v roce 2015 méně starostí a více radosti Tým PTV