Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P1 Střední škola a Základní škola Tišnov. Projektový záměr vytvořit síť základních škol, které budou spolupracovat s naší střední školou zvýšit zájem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P1 Střední škola a Základní škola Tišnov. Projektový záměr vytvořit síť základních škol, které budou spolupracovat s naší střední školou zvýšit zájem."— Transkript prezentace:

1 P1 Střední škola a Základní škola Tišnov

2 Projektový záměr vytvořit síť základních škol, které budou spolupracovat s naší střední školou zvýšit zájem o studium přírodovědných a technických oborů vybudovat laboratoř přírodních věd

3 Spolupracující základní školy 1)ZŠ Tišnov, Smíškova 2)ZŠ Tišnov, nám. 28. října 3)ZŠ, MŠ a ZUŠ Lomnice u Tišnova 4)ZŠ a MŠ Dolní Loučky 5)ZŠ a MŠ T.G. Masaryka Drásov

4 Spolupracující základní školy 6) ZŠ a MŠ Nedvědice 7) ZŠ a MŠ Žďárec 8) ZŠ Brno, Svážná 9) Waldorfská ZŠ a MŠ Brno 10) ZŠ a MŠ Pozořice

5 KA 1 – Vytvoření nové laboratoře přírodních věd KA 2 – Vybavení prostor pro výuku hmotným neinvestičním majetkem a spotřební materiálem laboratoř s demonstračním učitelským pracovištěm žákovské stoly a židle skříně na pomůcky, železné skříně na chemikálie laboratorní měřící přístroje a pomůcky

6 Laboratoř přírodních věd

7

8 KA 2 – Realizace povinné výuky pro žáky ZŠ s využitím nově vytvořené laboratoře a dílen střední školy Programový blok s názvem „Stroj – vývoj, práce, recyklace“ realizovaný každý školní rok ve 3 projektových dnech seznámit žáky s konstrukcí strojů s jejich využitím

9 1. projektový den – Zrození stroje Žáci prováděli laboratorní měření strojních součástí pomocí posuvných měřidel, údaje zaznamenávali do dokumentace.

10 1. projektový den – Zrození stroje Modelování pohybu těla robota pomocí počítačového programu.

11 1. projektový den – Zrození stroje Zkoumání stroje (automobilu) z hlediska použitých materiálů, seznámení se způsoby zpracování kovů a metodami ochrany proti korozi.

12 2. projektový den – Práce stroje Seznámení s přístroji, které ulehčují práci opravářům motorových vozidel a zemědělských strojů (přístroje na diagnostiku motoru, vyvažovačka kol)

13 2. projektový den – Práce stroje Žáci shlédli práci učňů při svařování a seznámili se s prací v kovárně.

14 2. projektový den – Práce stroje Součástí dne bylo představení asi 20 strojů zemědělské mechanizace včetně traktorů a sklízecí mlátičky.

15 3. projektový den – Materiálová recyklace Seznámení s principy ekologické likvidace vozidla. Většina žáků uvítala možnost vyzkoušet si demontáž pneumatiky a převodovky vozidla.

16 3. projektový den – Materiálová recyklace Návštěva provozovny STK.

17 KA 10 – Využívání technických památek a interaktivních expozic k přípravě školních projektů Exkurze do muzea a výrobních prostor závodu Škoda v Mladé Boleslavi žáky zaujala zejména komentovaná prohlídka výrobních prostor, možnost shlédnout způsob výroby vozidla možnost dozvědět se zajímavosti o historických a současných typech vozidel

18 Exkurze do muzea a výrobních prostor závodu Škoda v Mladé Boleslavi

19 Žákovský projekt: Stroje v muzeu Škoda

20

21 Exkurze do Muzea zemědělské techniky v Čáslavi unikátní sbírka traktorů a historických oradel KA 10 – Využívání technických památek a interaktivních expozic k přípravě školních projektů

22 Pro žáky ZŠ jsme uskutečnili 2 projektové dny pod názvem Základy chemie pro zš. žákovské a demonstrační pokusy cílem bylo přiblížit chemii jako vědu projektové dny s řadou pokusů uvítali zejména žáci ze škol, které nedisponují vybavenou laboratoří KA 3 – Sdílení nově vytvořené laboratoře přírodních věd pro povinnou výuku žáků ZŠ. Podpora spolupráce střední školy a základních škol v kraji.

23 1. Část – Kouzelnické pokusy Žákovské pokusy- příprava sektu, chemikova zahrádka, tajné písmo

24 2. Část – Víš, co jíš? Žáci zkoumali potraviny z hlediska jejich složení (dokazovali přítomnost cukrů, bílkovin, zjišťovali pH)

25 Pro žáky SŠ jsme realizovali jako volnočasovou aktivitu kroužek pod názvem Základy chemie pro sš. žákovské a demonstrační pokusy navazující na švp studijního oboru Mechanizace a služby a učebního oboru Opravář zemědělských strojů část hodin lektorovala studentka vysoké školy KA 3 – Sdílení nově vytvořené laboratoře přírodních věd pro povinnou výuku žáků ZŠ. Podpora spolupráce střední školy a základních škol v kraji.

26 V listopadu 2014 jsme realizovali 2 kurzy pro učitele základních škol. náplní kurzů byly ukázky chemických, fyzikálních a biologických pokusů a přiblížení nových metod ve výuce přírodovědných předmětů kurzy lektorovala RNDr. Eva Trnová (odborná asistentka na Pedagogické fakultě MU) KA 3 – Sdílení nově vytvořené laboratoře přírodních věd pro povinnou výuku žáků ZŠ. Podpora spolupráce střední školy a základních škol v kraji.

27 Kurzy pro učitele ZŠ Pedagogy zaujali především rady a zkušenosti paní lektorky při vlastní realizaci pokusu a typy na využití běžně dostupných materiálů jako chemických pomůcek.

28 Zhodnocení dosažení hlavního cíle vybudovali jsme a vybavili laboratoř přírodních věd, která je využívána pro realizaci povinné výuky a volnočasových kroužků byla navázána intenzivní spolupráce se základními školami z okolí Tišnova do budoucna je plánována další spolupráce na podobných aktivitách

29 Dostupnost výstupů Výstupy z projektu jsou dostupné na internetových stránkách školy: www.skolatisnov.cz

30 Děkuji za pozornost. Mgr. Lenka Bednářová SŠ a ZŠ Tišnov


Stáhnout ppt "P1 Střední škola a Základní škola Tišnov. Projektový záměr vytvořit síť základních škol, které budou spolupracovat s naší střední školou zvýšit zájem."

Podobné prezentace


Reklamy Google