Anotace Tento materiál slouží k rozvoji čtenářské gramotnosti, je určen pro opakování, zkoušení, lze jej použít jako test. Text je možno promítat na interaktivní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozbor uměleckého textu
Advertisements

Gramatika Vypravování
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Gabriel García Márquez
postmodernismus, magický realismus
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Guy de Maupassant
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Existencionalismus, neorealismus
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla Guy de Maupassanta.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jan Neruda - dílo.
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
Anotace Tento materiál slouží k rozvoji čtenářské gramotnosti, je určen pro opakování, zkoušení, lze jej použít jako test. Text je možno promítat na interaktivní.
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Božena Němcová (1820 – 1862).
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
MODERNÍ SVĚTOVÁ PRÓZA JAMES JOYCE VIRGINIA WOOLFOVÁ MARCEL PROUST
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

Anotace Tento materiál slouží k rozvoji čtenářské gramotnosti, je určen pro opakování, zkoušení, lze jej použít jako test. Text je možno promítat na interaktivní tabuli či plátno a pracovat společně nebo individuálně. Žáci se nejprve přečtou úvodní text a poté plní jednotlivé úkoly. Každá prezentace obsahuje správná řešení. O jednotlivých otázkách lze diskutovat, nabízené možnosti lze komentovat, připojovat své vlastní názory a myšlenky. Poslední zadání nabízí možnost zpracovat slohově téma, které souvisí s rozebíranou knihou či autorem.

Ukázka: V den, kdy ho měli zabít, vstal Santiago Nasar v 5.30 ráno, aby stihl příjezd lodi,která přivážela biskupa. Zdálo se mu, že jde lesem obrovských fíkusů, kde drobně mrholilo, a na chvíli byl ve snu šťastný, ale když se probouzel, měl pocit, že je celý pokálený ptačím trusem. „Vždycky se mu zdávalo o stromech,“ řekla mi jeho matka Plácida Linerová, když si po 27 letech vzpomínala na podrobnosti toho neblahého pondělka.... V zoufalství mu Pablo Vicario přeťal vodorovným řezem břicho a všechny vnitřnosti mu prudce vyhřezly. Pedro Vicario hodlal udělat totéž, ale zápěstí se mu zkroutilo hrůzou a zasáhl ho jen zbloudilým řezem do stehna. Santiago Nasar zůstal ještě okamžik opřen o vrata, až uviděl svoje vlastní vnitřnosti na slunci, čisté a modré, a padl na kolena.... Na dvoře svého domu na druhém břehu řeky moje teta Wenefrida Márquezová právě oškrabovala šupiny z podmořanky a viděla ho, jak sestupuje po schůdcích starého nábřeží a pevným krokem míří domů. „Santiago, chlapče,“ zavolala na něj, „co je to s tebou!“ Santiago Nasar ji poznal. „Zabili mě, slečno Wene,“ řekl. Na posledním schůdku klopýtl, ale okamžitě se napřímil. „Dokonce byl ještě tak pečlivý, že rukou setřepával zem, která mu zůstala na střevech,“ řekla mi teta Wene.

Co vyplývá z textu? a)Pedro Vicario se nechtěl podílet na vraždě Santiago. b)V den vraždy vstal Santiago zcela bezdůvodně v 5:30. c)Teta Wene viděla Santiaga těsně před smrtí s vyhřezlými vnitřnostmi.

1.Vyberte název díla a autora ukázky: a) Na cestě, Jack Kerouac b) Kronika ohlášené smrti, G. G. Márquez c) Cizinec, Albert Camus

2. Vyberte světové současníky autora: a) Michail Bulgakov, Salman Rushdie, Günter Grass b) Josef Hora, František Halas, Vladimir Holan c) Marcel Proust, James Joyce, Anatole France

3. Který popis nejvíce charakterizuje život autora? a) Narozen r.1905 v Paříži v rodině intelektuálů, filosof, publicista a spisovatel. Odmítl Nobelovu cenu v r Přitahoval ho marxismus, ale neuznával jeho základní principy. Hodně cestoval – SSSR, USA, Kuba, Egypt aj. Zastával názor, že člověk je plně zodpovědný za své činy a má svobodu rozhodovat se. b) Narozen r.1920 v Německu, básník a spisovatel, špatně nesl chudobu rodiny, byl terčem posměchů, ale respekt si zjednal rvačkami. V mládí pohrdal dívkami a přebíjel alkoholem každodenní zoufalství. Otec byl velmi přísný a trestal ho za maličkosti, matka se ho nikdy nezastala. Rád pohoršoval a šokoval své okolí. c) Narozen r.1927 v Kolumbii, dětství prožil s prarodiči, kteří významně ovlivnili jeho tvorbu. pracuje jako novinář. Věnuje se psaní filmových scénářů a kritik, studuje v Římě. V r.1982 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu. Často zmiňován jako přítel F. Castra.

4. Vyberte další autorova díla: a) Šunkový nářez, Všechny řitě světa i ta má, Zápisky starého prasáka b) Sto roků samoty, Láska za časů cholery, Na paměť mým smutným courám c) Satanské verše, Půlnoční děti, Hanba

5. Vyberte literární směr, do kterého je autor nejčastěji řazen: a) expresionismus b) neorealismus c) magický realismus

6. Vyberte žánr díla: a) povídka b) novela c) historický román

7. Vyberte, jak je dílo psáno: a) střídavě v Ich-formě a er-fromě b) v er-formě c) v Ich-formě

8. Poznejte hlavní myšlenku díla: a) Ponaučení o tom, jak se lidé mají k sobě chovat. b) Varování před hrozbou nacistického Německa. c) Jde o naplnění zvykového práva a kolektivní viny.

9. Vyberte správnou kompozici díla: a) chronologický děj-vypravěč nám představuje prostředí, ve kterém se příběh odehrává, vysvětluje nám jednotlivé vztahy mezi obyvateli města a jejich původ. b) retrospektivní- rekonstrukce vraždy, jednotlivé kapitoly popisují tu samou událost, ale v jiných úhlech pohledu. Zápletku se dozvídáme již na začátku, samotný popis průběhu vraždy na konci. c) rámcový děj – na začátku je nám představen hlavní děj příběhu, ale v jednotlivých kapitolách jsou jednotlivé příběhy zúčastněných obyvatel vraždy, které nám dokreslují hlavní děj.

10. Vyberte jazyk a styl, kterým je dílo psáno: a) faktograficky přesný popis, novinářská a kronikářská objektivita, cizojazyčné výrazy, hodně jmen, která jsou si podobná, prvky naturalismu a magického realismu, nespisovná mluva prostých lidí, vulgarismy. b) spisovný jazyk, humorná forma projevu, trefné až drsné vykreslení napjatých situací, žádná podrobná psychologie postav, kontrasty, nevšední přirovnání, germanismy. c) spojení spisovných, frázovitých a knižních vyjádření se slovy expresivními, lidový dialekt, nářečí, germanismy, obecná čeština, časté používání spojek jelikož a přičemž, komičnost díla, mísení hovorového a spisovného jazyka.

11. Poznejte fotografii autora: a) b) c)

12. Pojmenujte tučné výrazy z hlediska lexikologie, či uměleckých prostředků: a) Nicméně v závěrečné poznámce poukázal na zbytnění jater, jež přičítal špatně léčené hepatitidě. b) Bratři Vicariové ho cítili v šatlavě, kam je zavřel starosta, zatímco uvažoval, co s nimi má provést. c) „Ať mě nikdo nebuzeruje,“ řekl. „Ani můj tatíček s těma svejma veteránskejma koulema.“ d) „Collons de déu,“ zvolala, „ten to dopracoval!“ e) „Srdce mi div nevyskočilo z těla“ řekla mi. f) „Právě proto,“ namítla, „žádnej opilec nesní svoje vlastní hovínko.“ g) Byl stejně bledý jako bratr a měl na sobě sako ze svatby a v ruce nůž zabalený do novin. h) „Ach, maminko!“

Slohová práce Zkuste napsat esej na téma: „Kolektivní vina“

Řešení: Z textu vyplývá - C 1.B 2.A 3.C 4.B 5.C 6.B 7.C 8.C 9.B 10.A 11.B 12. a)odborný výraz b)archaismus c)přímá řeč d)katalánština e)personifikace f)zjemnění, eufemismus g)přirovnání h)citoslovce

Zdroje: PROKOP, Vladimír. Přehled české literatury 20. století: pro výuku na středních školách. Sokolov: O.K.-Soft, 1998, 82 s. ISBN GARCÍA MÁRQUEZ, Gabriel. Kronika ohlášené smrti. Vyd. 4., V EMG 2. Překlad Eduard Hodoušek. Praha: Odeon, 2012, 89 s. ISBN

Zdroje: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ge_Orwell_press_photo.jpg AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. beatdom.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2012/03/600full-jack-kerouac.jpg