Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 5 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: Romantismus ve světové literatuře Jméno autora: Mgr. Renata Provázková Předmět: Český jazyk, umění a kultura Jazyk: Čeština Klíčová slova: romantismus, V.Hugo, E.A.Poe, A.S.Puškin, G.Gordon Byron, W.Scott, E.Brontëová, bratři Grimmové Cílová skupina: žák 1. ročníku Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Vystihne podstatné rysy period české i světové literatury, uvede jejich představitele a charakterizuje a interpretuje jejich přínos pro vývoj literatury a literárního myšlení.

3 Metodický list/anotace Prezentace obsahuje základní informace o světové romantické literatuře. Žáci se seznámí s nejvýznamnějšími představiteli ruské, německé, anglické a francouzské literatury a jejich nejznámějšími díly. Doprovodný obrazový materiál a úkoly pro žáky během výkladu napomohou upevnění učiva. Datum vytvoření: 29.8. 2013

4 R OMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Francie Rusko Anglie Německo Polsko USA

5  Francie  Victor Hugo (čti viktor ygo) romány: Chrám Matky Boží v Paříži – podává obraz Paříže v 15. století za vlády Ludvíka XI., Ubožáci (Bídníci) - – oba zfilmovány), Břicho Paříže aj. Obrázek č. 1

6 Obrázek č. 2 Cosette (čti kozet) - ilustrace ke knize Bídníci (1862) Jean Valjean (čti valžán) a Javert (čti žavér) - ilustrace Gustave Brion Obrázek č. 3

7 * Úkol:  Určete místo děje  Charakterizujte hlavní postavy – Jeana Valjeana a inspektora Javerta  Kdo byla Cosette? Jaký měla osud?  Uveďte svůj názor na dílo a na filmové zpracování Dohledávejte informace v jiných informačních zdrojích.

8 Obrázek č. 4 Zvoník od Matky Boží Lon Chaney jako Quasimodo a Patsy Ruth Miler jako Esmeralda ve filmu z roku 1923

9  Úkol:  Přečtěte si ukázku z díla V. Huga Chrám Matky Boží v Paříži z Čítanky k literatuře v kostce II  Na základě ukázky odpovězte na následující otázky:  O jaký druh (žánr) a formu díla se jedná?  V kterém století a na kterých místech se děj díla odehrává?

10  Jaký druh zábavy pokládali tehdy lidé za nejpřitažlivější?  Charakterizujte hlavní postavy díla.  Dokažte, že dílo má realistické prvky.  Které slohové postupy uplatňuje autor v ukázce?  Jaké jazykové prostředky najdete v ukázce?

11  Stendhal (čti stendal) romány: Červený a černý, Kartouza parmská (zfilmováno)  USA  Edgar Allan Poe (čti pou) – básník, prozaik (počátky hororu) báseň Havran – psána v ich-formě, autor staví do protikladu ke kráse a lásce úzkost ze života a smrti, symbol smrti = havran, odpovídá na vše nevermore (nikdy více)

12 nejúspěšnější překlad do češtiny – Jaroslav Vrchlický detektivní próza – Vraždy v ulici Morgue, Jáma a kyvadlo  Rusko  Alexandr Sergejevič Puškin román ve verších – Evžen Oněgin povídky: Kapitánská dcerka, Piková dáma aj. historické drama: Boris Godunov

13 Obrázek č. 4 Alexandr Sergejevič Puškin, portrét od Vasilije Tropinina, 1827

14  Michail Jurjevič Lermontov poema Démon  Polsko  Adam Mickiewicz básnická povídka Konrád Wallenrod epos Pan Tadeáš aj.

15  Úkol: Přečtěte si ukázku Evžen Oněgin od A. S. Puškina z Čítanky k literatuře v kostce II. a odpovězte na otázky:  Co zobrazuje autor v románu?  Co je ústředním tématem díla? Doložte.  Jak byste charakterizovali Evžena Oněgina?  Jakými vlastnostmi se vyznačuje Taťána?  Určete rýmové schéma v prvních dvou strofách.


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google