Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 16 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – funkce „KDYŽ“ Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: MS Excel, funkce, KDYŽ, podmínka Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s funkcí „když“.

3 Metodický list/anotace Prezentace seznamuje žáky s využitím funkce „když“ ve vzorcích v aplikaci MS Excel. Prezentace obsahuje také řešený příklad. Datum vytvoření: 12. června 2013

4 MS Excel – funkce „KDYŽ“

5 Úvod Někdy může při sestavování tabulek v MS Excel nastat situace, kdy nám nestačí jen provést nějaký výpočet, ale kdy způsob tohoto výpočtu bude ještě navíc záviset na splnění či nesplnění nějakých podmínek. Proto může vyvstat potřeba v tabulce otestovat některé hodnoty s různými výstupy. V Excelu se k tomuto účelu používá funkce KDYŽ (v anglické verzi IF). Tato funkce má dva možné výstupy:  PRAVDA  NEPRAVDA

6 Zápis funkce Funkce KDYŽ má tři argumenty navzájem oddělené středníkem a zapisuje se ve tvaru =KDYŽ(podmínka;ano;ne). Prvním argumentem je tedy podmínka, což může být jakýkoliv výraz, který může být vyhodnocen jako pravdivý nebo nepravdivý, přičemž v každém z těchto dvou případů obdržíme jinou výstupní hodnotu. V podmínce může být použit libovolný relační výpočtový operátor, obvykle to bývá >, = (např. A10>=B2), analogicky menší nebo rovno (≤) se zapíše <=.

7 Zápis funkce Nejběžnějšími podmínkami tedy bývají dotazy, zda je nějaká hodnota větší či menší než jiná hodnota, nebo zda nějaká buňka má nějaký konkrétní obsah atp. Pokud by součástí podmínky byl nějaký text, musí se zapsat v anglických uvozovkách (psaných nahoře, např. A10=“splněno“). Argument „ano“ označuje výstupní hodnotu, kterou obdržíme, pokud je podmínka splněna. Tímto argumentem může být číslo, text (zapsaný v uvozovkách) nebo další vzorec. Obdobně argument „ne“ označuje výstupní hodnotu, kterou obdržíme, pokud podmínka není splněna. Tímto argumentem opět může být číslo, text (zapsaný v uvozovkách) nebo další vzorec.

8 Ukázka Pokud si pamatujeme výše uvedený postup zápisu funkce, můžeme ji do vzorce vložit ručně. Pokud ne, můžeme ji vybrat ze seznamu funkcí, konkrétně v kategorii „logické funkce“. Uvažujme případ, kdy chceme zjistit, zda hodnota B je větší než hodnota A. Na obrázku pak vidíme, jakým způsobem se jednotlivé argumenty zadávají v otevřeném dialogovém okně „Argumenty funkce“, v řádku nahoře pak vidíme výsledný zápis vzorce s funkcí.

9 Příklad Na střižný kolík o průměru d = 10 mm a výšce s = 20 mm působí síla F = 12 000 N. Vypočtěte tlak p a pomocí funkce „Když“ zjistěte, zda vyhovuje dovolenému tlaku p D = 42 MPa. Sestavte níže uvedenou tabulku a výsledek „Ano“ či „Ne“ nechte vložit do buňky C8. Pro výpočet využijte následující vztah:

10 Příklad – řešení Příklad úplného řešení úlohy z předchozího snímku naleznete v následujícím odkazu:

11 Použité zdroje: - MIČKAL, Karel. Technická mechanika I: pro střední odborná učiliště a střední odborné školy. Praha: Informatorium, 2008. ISBN 978-80-7333-063-7. - Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-06-12]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google