Včely Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém a pátém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_235_ŽIVOT_VČEL Téma: ŽIVOT VČEL Číslo.
Advertisements

Kdo jsem – živočichové Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):06/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
Autor: Mgr. Jana Střížková Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / PŘÍRODOPIS / PŘEHLED ORGANISMŮ Druh učebního materiálu: PREZENTACE Metodický.
Kdo jsem – domácí mazlíčci Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):06/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
Kdo jsem – stromy II Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve.
VY_32_INOVACE_84. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
Jehlan Matematické dovednosti. Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvořeníBřezen 2013 Ročník: 9. Tematická oblast:Matematická gramotnost.
RISKUJ přírodopis 7 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
VY_32_INOVACE_95.  Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA 
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Síťokřídlí a blanokřídlí Hmyz s proměnou dokonalou vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Květy jarních bylin - prezentace a test Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tumidóza MVDr.Eduard Dvořák.
Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Včela Medonosná.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Matematická gramotnost Znaky dělitelnosti
Hlasy ptáků Jméno autora: Mgr. Kateřina Kačmárová Škola: ZŠ Náklo
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Blanokřídlý hmyz v sadech a ovocných zahradách.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Na návštěvě u včelaře.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Včela medonosná.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál VY_52_INOVACE_18_VČELA MEDONOSNÁ
VČELA MEDONOSNÁ VY_32_INOVACE_B04
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_PRIDAVNA_JMENA Název materiálu:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Ekosystém louka Živočichové
VY_32_INOVACE_04-51 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Včely život v úlu Venclová Slávka Chcete se něco o včelách dozvědět?
VY_32_INOVACE_04-48 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku
VY_32_INOVACE_04-60 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
BLANOKŘÍDLÍ.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
PŘÍČINY VÝVOJOVÉ ÚSPĚŠNOSTI HMYZU
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Prezentace seznamuje žáky se znaky a vybranými zástupci blanokřídlých.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_TROJUHELNIKOVA_NEROVNOST
Transkript prezentace:

Včely Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém a pátém ročníku. Téma:Včely Metodický list (anotace):Představení života včely s ohledem na všechna její vývojová stádia.

 Včelstvo se skládá z:  jedné matky  tisíců dělnic  desítky trubců  chováme v úlech  královna je ze stejného vajíčka jako dělnice, jen má výjimečnou stravu (mateří kašičku) a speciální buňku (matečník)  trubec nemá žihadlo, ale oči přes celou hlavu  dýchají vzdušnicemi na zadečku (prostě zadkem)  na třetím páru nožiček mají košíček pro sběr pylu  mají voskotvorné žlázy – tvoří vosk na stavbu plástů  jsou v zimě včelařem krmeny cukerným roztokem matka dělnice trubec

5 očí Dvě velké, které používá do dálky Tři malé oči do trojúhelníků (na blízku) Oči jsou citlivé na zelenou 6 nohou Hlava Hruď Zadeček  vajíčko  larva  kukla  dospělý jedinec

 vývin z obyčejného vajíčka  má protáhlý zadeček (obsahující samčí a samičí buňky)  vajíčka klade do komůrek  když naklade neoplodněné vajíčko = narodí se chlapeček = TRUBEC  Poslání matky = zachování rodu  když naklade oplodněné vajíčko = narodí se holčička = DĚLNICE nebo MATKA

 v hltanové žláze přeměňuje nektar v med  voskotvorná žláza = produkuje vosk na stavbu plástů  Poslání dělnic:  péče o matku  krmení potomstva  výroba plástů, přinášení potravy  Funkce dělnic:  čistička (čistí buňky)  krmička (krmí larvy)  kojička (krmí matku)  stavička (staví plásty)  strážkyně (střeží vchod do úlu)  létavka (nosí nektar, pyl a vodu)

 nejširší ze všech včel  poslání trubce = oplozovat matky  po oplození matky, hynou, nebo je v srpnu včely vyženou z úlu a hynou

Použité zdroje: Vlastní Wikipedie: cting_Pollen_ jpg/800px-Bees_Collecting_Pollen_ jpg