Ochrana životního prostředí ve Středočeském kraji Ing. Miloš Petera Hejtman Středočeského kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Spolupráce mezi členy NSS a složkami IZS
Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Historie ochrany přírody za dob komunismu
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Organizace ochrany přírody v ČR
Rozloha chráněných území na ploše ČR
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Natur ohne Grenzen - Příroda bez hranic Nationalpark Thayatal - Národní park Podyjí
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
CHKO Křivoklátsko Darin Jandová Klára Bergmannová.
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
Péče o zraněné živočichy ve světě Jan Plesník Konference o Národní síti záchranných stanic, Praha,
Organizace zabývající se ochranou přírody
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
Ochrana přírody ČR.
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
CHKO Český kras.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana přírody a krajiny Natura 2000
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Dělení na okresy: Benešov Beroun Kladno Kolín Kutná Hora Mělník Mladá Boleslav Nymburk Praha-východ Praha-západ Příbram Rakovník.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Protipovodňová opatření na Frýdlantsku -
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Česká republika Členění státního území ČR.
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Operační program životní prostředí
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Transkript prezentace:

Ochrana životního prostředí ve Středočeském kraji Ing. Miloš Petera Hejtman Středočeského kraje

Středočeský příspěvek k ochraně životního prostředí  Úsilí o vyhlášení NP Křivoklátsko  Nová CHKO Brdy  Podpora středočeské „Serengeti“  Vyhlašování nových chráněných území a péče o stávající přírodní rezervace  Kotlíkové dotace  Dotování záchranných stanic pro ohrožená zvířata, domů přírody a zoo

Úsilí o vyhlášení NP Křivoklátsko  Území je jedinečné v rámci střední Evropy  Rozloha navrženého území je 102 km², rozkládá se na obou březích Berounky  Hranice je vedena tak, aby do NP nezahrnovala pole a lidské osídlení s výjimkou Karlovy Vsi  Na území dnešního CHKO Křivoklátsko je 24 zvláště chráněných přírodních rezervací. Vyskytuje se zde řada vzácných rostlinných a živočišných druhů. Významná jsou též paleontologická naleziště.

Vyhlášení a správa nové CHKO Brdy  CHKO Brdy vznikla za výrazné podpory kraje na části bývalého vojenského výcvikového prostoru Jince  Chrání komplex mimořádně zachovalých lesů uprostřed Čech. Významná jsou i bezlesí, na nichž se vyskytují vzácné rostliny, například kosatec sibiřský  Kraj mj. pomáhá řešit problémy spojené se zaváděním turistického ruchu v dříve nepřístupné oblasti a jeho slaďováním s ochranou přírody

Podpora tzv. českého Serengeti  Kraj vydal z rozpočtu zatím cca 2 miliony korun na projekt společnosti Česká krajina  Cílem je udržet jedinečný charakter krajiny bývalého VVP Milovice-Mladá pomocí spásání stepí a luk velkými zvířaty, která u nás vyhynula  Od roku 2015 bylo dovezeno 30 divokých koní, 6 praturů a 8 zubrů  Zatím se tu narodilo již 14 hříbat, 5 telat pratura a jedno zubra  Spásáním travin a křoví vzniklá pestrá druhová skladba rostlin, jež umožňuje výskyt vzácných druhů živočichů, především motýlů a ptáků, a rostlin

Vyhlašování nových chráněných území  V současné době je v kraji celkem 287 maloplošných chráněných území  V letošním roce Rada kraje vyhlásila celkem 11 nových přírodních rezervací a letos přibydou ještě dvě  Na péči o rezervace vynakládáme z rozpočtu přes 8 milionů korun  S ohledem na zákonnou povinnost musíme zajistit ochranu evropsky významných lokalit. Půjde o 33 lokalit, které jsou aktuálně v různé fázi projednávání a přípravy – k vyhlášení by mělo dojít v roce 2017

Dotace na výměnu neekologických kotlů  Kraj přispívá ve spolupráci s MŽP a Státním fondem životního prostředí ČR od roku 2014 lidem na obnovu starých, neekologických kotlů  Cílem je podstatně zlepšit kvalitu ovzduší v kraji, zejména v menších sídlech, kde jsou spaliny z lokálních topenišť hlavním zdrojem znečištění  V 1. kole v roce 2014 jsme rozdělili asi celkem 40 milionů korun, ve 2. kole v roce 2015 jsme 1500 žadatelům rozdělili 80 milionů korun  Letos kraj na kotlíkové dotace dostal téměř 502 milionů korun  Příjem žádostí již skončil, dotace získá asi žadatelů

Podpora sítě záchranných stanic  V rámci celostátní sítě Zvíře v nouzi fungují v kraji čtyři záchranné stanice – Kladno-Brandýsek, Huslík u Poděbrad, Hrachov a Vlašim  Kraj stanicím pravidelně přispívá jak na péči o zraněná zvířata, tak i na ekologickou výchovu a osvětu  Naposledy jsme nechali za 43,6 milionu korun zbudovat novou stanici v Huslíku namísto již nevyhovující v Pátku  Kraj přispěl na výstavbu Domu přírody Blaník v CHKO Blaník, podobné se staví či budou stavět v Českém krasu (Koněprusy) a v Brdech (Zámeček Tři Trubky)  Podporujeme i středočeské zoologické zahrady – ZOO Chleby na Nymbursku a ZOOpark Zájezd na Kladensku

Plány kraje v oblasti ochrany přírody  Maximální měrou se zasadit o zachování přírodních krás Středočeského kraje a o zlepšení kvality životního prostředí  Nedopustit neuvážené zásahy do současné krajiny (např. výstavba přehrady na Berounce)  Podporovat ekologické iniciativy, instituce a spolky v ochraně přírody a projektech environmentální výchovy dětí i dospělých  Zasadit se o pokračování projektu kotlíkových dotací i v dalších letech  Nadále podporovat ekologické způsoby dopravy, především železniční

Děkuji vám za pozornost