záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Koloběhy látek Cyklus vody.
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_66.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chalkogeny Richard Horký.
Nekovy ve vodách - sloučeniny chloru
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Dusík, N.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Dusík a fosfor.
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Registrační číslo projektu:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Nikl.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Co žáci vědí o koloběhu látek
Krajina a životní prostředí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Koloběh látek v přírodě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Kyslíkaté kyseliny.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Působení ekologických faktorů
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (názvosloví) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
rozbor vod kovy ve vodách
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Dusík.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli a jejich chemické vlastnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Ekoton rozvrstvení v prostoru
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Rozbor vod obecně.
Transkript prezentace:

záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední školy

Anionty ve vodách Anion (záporný ion)

Anion chloridový Cl - Zdroje: je v přírodě velmi rozšířen, mořská voda, půda splaškové vody (člověk vyloučí močí denně asi 9 g chloridů) posyp cest v zimě odpadní vody z průmyslu (vysolování pomocí NaCl, neutralizace pomocí HCl) chlorace vody

Vlastnosti Cl - má slabé komplexační schopnosti, proto se vyskytuje hlavně ve formě jednoduchého iontu Cl - je stabilní hygienicky nezávadný; vyšší koncentrace ovlivňují chuť vody (asi 200 mg.l ̄¹) vyšší koncentrace zvyšují agresivitu vody

Výskyt ve vodách Cl - patří mezi základní aniony ve vodách; (v množství je většinou na třetím nebo čtvrtém místě) v podzemních a povrchových vodách je obsažen v jednotkách až desítkách mg.l ̄¹ minerální vody obsahují stovky mg.l ̄¹ (až několik tisíc mg.l ̄¹) průměrné množství v pitné vodě 24 mg.l ̄¹; v mořské 19 g.l ̄¹

Limity Cl - pro pitnou vodu 100 mg.l -1 ; balené pitné vody 250 mg.l -1

Anion síranový, SO 4 2- Zdroj horniny (sádrovec, anhydrit) oxidace sulfidů ve vodách odpadní vody (mořírny kovů) městské exhalace oxid siřičitý a sírový se přeměňují v atmosféře na kyseliny jako kyselý déšť se dostávají do vod

Vlastnosti SO 4 2- vyskytuje se jak jednoduchý ion, tak jako komplexní látka např. [CaSO4(aq)] narušuje uhličitanový tlumivý systém zvětšuje agresivitu vody zvětšuje oxidaci železa a manganu ve vodách nemá hygienický význam, velké koncentrace ovlivňují chuť vody (hořkost) při kombinaci síranů s vápníkem a hořčíkem může mít laxativní účinky (Šaratice)

Výskyt ve vodách SO 4 2- patří mezi hlavní aniony ve vodách v atmosférických vodách jen v jednotkách mg.l ̄¹ v podzemních a povrchových vodách desítky až stovky mg.l ̄¹ v pitných kolem 50 mg.l ̄¹

Limity SO 4 2- pro pitnou vodu platí limit 250 mg.l -1 Vyšší koncentrace mohou ovlivnit chuť vody a ve sloučenině s hořčíkem způsobit průjmy zvláště u přechodných spotřebitelů. Mohou též působit technické potíže jako usazování vodního kamene nebo korozi některých kovů.

Dusičnany, NO 3 - Zdroj: anorganický: převážně atmosférický vliv (NO2, NO3, HNO2, HNO3, …), není v horninách organický: rozklad organické hmoty živočišného a rostlinného původu v oxidačním prostředí odpady ze zemědělství potravinářský průmysl průmyslové odpadní vody (zpracování uhlí)

Vlastnosti NO 3 - sloučeniny jsou převážně rozpustné ve vodě může se přeměňovat: redukce na dusitany, amoniak a dusík významný je koloběh dusíku (nitrifikace a denitrifikace) není příliš jedovatý, ale může být přeměňován na jedovaté látky není příliš toxický pro ryby zejména na dusitany (viz. dusitany) dusík patří mezi tzv. nutrienty a ovlivňuje eutrofizaci vod Eutrofizace je proces obohacování vod o živiny

Výskyt ve vodách NO 3 - patří mezi základní aniony ve vodách jeho koncentrace ve vodách průměrně stále roste (větší počet obyvatel) hodnoty ve vodách jsou hodně proměnné, některé podzemní vody obsahují významnější hodnoty dusičnanů (a dusitanů vyredukovaných z dusičnanů) povrchové vody do 20 mg.l -1 podzemní více než povrchové desítky mg.l -1 ; (do 70 mg.l -1 ).

Limity NO 3 - Pro pitnou vodu platí 50 mg.l -1 Doporučená hodnota 0-5 mg/l pro děti 5-15 mg/l pro dospělé Mezní hodnota 15 mg/l pro děti 50 mg/l pro dospělé

Zdroje ŠLÉGR, Jiří a kol. Ekologie a ochrana životního prostředí. Praha: Fortuna, 2002, ISBN DIVIŠ, Marián. Monitorování vod [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.