Zkušenosti s transformací sociálních služeb ve Finsku Kirsi Konola, KVPS& EASPD Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – 15. 2. 2013, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Evropský sociální fond v ČR
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Osobní výsledky transformace pobytových sociálních služeb – zisky a zkušenosti lidí s postižením O. s. Instand Závěrečná konference k projektu „Podpora.
SOS dětské vesničky.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Pečující osoby Barbora Uhlířová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Lidé mezi lidmi Bc. Alena Brožková, Domov bez zámku Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Transformace institucionální péče v péči komunitní Jan Pfeiffer Children`s High Level Group.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Překročili jsme Rubikon? Jsme již nezvratně na cestě od ústavů k poskytování služeb v běžné komunitě? 1.března 2011 Hradec Králové Individuální projekt.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SmoČR a senioři v obcích
Ing. Stanislava Správková
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Zkušenosti s transformací sociálních služeb ve Finsku Kirsi Konola, KVPS& EASPD Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha

Petra Tiihonen 2012 SOUČASNÁ SITUACE VE FINSKU V institucích žije přibližně 1900 lidí s mentálním postižením Nejtypičtějším uspořádáním je skupinové bydlení V institucích se nachází i řada dětí v respitní péči (v roce 2011 jich bylo přibližně 2 500) Máme k dispozici individuální a vysoce kvalitní služby, ale i celou řadu problémů (zeměpisné podmínky, hospodaření obcí, zadávání veřejných zakázek, demografické změny) 2

Petra Tiihonen 2012 PROCES DI VE FINSKU Program pro organizaci bydlení a souvisejících služeb pro osoby s mentálním a vývojovým postižením v období let Cílem programu bydlení je umožnit individuální bydlení osob s mentálním postižením v běžných životních podmínkách a tím posílit jejich sociální začlenění a rovné zacházení s nimi v komunitách i ve společnosti. Rozvojové cíle týkající se právních předpisů v oblasti zdravotního postižení v souladu s vládním programem, s pokyny finského programu politiky v oblasti zdravotního postižení a a Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením uvádějí, že kvalitní bydlení je důležitým základem pro samostatný život a sociální začlenění. 3

Petra Tiihonen 2012 PROCES DI VE FINSKU Cílem programu bydlení pro osoby s mentálním postižením je umožnit osobám přecházejícím z institucí a dětských domovů individuální bydlení v přístupných a funkčních bytech v běžných životních podmínkách. Zároveň bude systematicky a řízeně snižována kapacita ústavů pro osoby s mentálním a vývojovým postižením. Rozvoj jednotlivých služeb, které naplňují potřeby osob se zdravotním postižením. 4

Petra Tiihonen 2012 Hlavní zásady Národního plánu Individuální pojetí služeb ve všech fázích celého procesu, přičemž plánování a poskytování služeb zohledňuje potřeby a přání jednotlivých osob Respektování práv uživatelů služeb a jejich zapojení do rozhodovacího procesu Vytváření nových modelů organizace podpory souběžně s uzavíráním institucí Dostatečný počet kvalitně vyškoleného personálu, jehož snahou je pracovat v souladu se společnými hodnotami

Petra Tiihonen 2012 Klíčové prvky tohoto procesu Život v běžných obytných oblastech, nikoli v institucích Různé možnosti bydlení Stop životu v komplexech pro různé skupiny lidí, kteří potřebují zvláštní podporu Stop velkým bytovým jednotkám Podpora procesu přechodu Důraz není kladen na deinstitucionalizaci, ale na vývoj nových řešení Služby vytvořené na míru, které splňují potřeby lidí

Petra Tiihonen 2012 Národní plán a usnesení Národní plán a usnesení byly zveřejněny v březnu 2012 Hlavní principy a oblasti činnosti: sebeurčení práva dětí a služby poskytované dětem (Close the front door - Zavírej vrátka) uzavírání institucí školení zaměstnanců

Petra Tiihonen 2012 Příležitosti Silný mezinárodní právní rámec (Úmluva OSN) a závazek na úrovni EU (Společné evropské zásady přechodu od institucionální ke komunitní péči) a praktický mechanismus řízení (strukturální fondy) Politický závazek na vnitrostátní úrovni Osvědčené postupy na místní úrovni Kvalitně vzdělaní zaměstnanci 8

Petra Tiihonen 2012 Překážky Odpovědnost za realizaci je přenesena na místní úroveň Velké rozdíly mezi jednotlivými částmi země Tradice; nedostatek znalostí na místní úrovni Jaký typ služeb vytváříme? Požadujeme totéž od lidí samotných?  Hrozba vytváření nových a malých institucí: 9

Překážka: Spolupráce s rodinami v nejlepším zájmu osob se zdravotním postižením  rodiny je nutné vnímat jako partnery a odborníky Parents have to learn to respect the self- determination of their disabled sons and daughters Rodiče se musí naučit respektovat sebeurčení svých postižených dětí Don’t turn that page, you’ll get a paper cut!Neotáčej tu stránku, mohl by ses říznout o papír!

Překážka: Nedostatek sebeurčení lidí s postižením a přístup zaměstnanců 11 Kirsi Konola 2012 Disabled people have had difficulties in deciding about their own lives Lidé s postižením někdy mají problém rozhodovat o vlastním životě This rubber suit will keep you dry in any weatherV tomhle neoprénu budeš pěkně v suchu za každého počasí!

Petra Tiihonen 2012 Překážka: Jsou organizace připraveny přijmout lidská práva jako vůdčí princip a pochopit vlastní odpovědnost za jejich prosazování? 12 Kirsi Konola 2012

OTÁZKY, KTERÉ JE NUTNO ZODPOVĚDĚT PŘI VYTVÁŘENÍ NOVÝCH KOMUNITNÍCH SLUŽEB

Jak mohou služby podporovat individuální životní volby a rovnost? "Všichni jsme si rovni" Protestní pochod organizace pro sebeobhajování Me Itse Foto: Teppo Moisio

Jak mohou služby podpořit lidi v tom, aby byla dána váha jejich hlasu? Politický hlas: Tommi Kivimäki a Olavi Hietaharju. Foto: Yle & Janne Ruotsalainen

Jak mohou služby umožnit plnohodnotné občanství lidem s celou řadou různých potřeb podpory? Ministryně zdravotnictví a sociálních věcí Paula Risikko a předseda výroční konference Tommi Korhonen

Jak mohou služby pomoci lidem při vytváření mnoha smysluplných rolí v komunitě? Pertti Kurikan Nimipäivät. Foto: Pekka Elomaa

Jak umožnit všem lidem plnohodnotný život v komunitě? Klíčovým faktorem nejsou služby, ale to, co tyto služby umožňují

Petra Tiihonen 2012 Závěry DI je dlouhý proces, který je třeba pečlivě naplánovat a realizovat. Je nutné, aby se do něj zapojily všechny zúčastněné strany již od samého počátku. Zásadní význam má spolupráce se zaměstnanci při řízení těchto změn; zaměstnance budeme potřebovat i v nových službách, ale musí si osvojit nové způsoby práce i myšlení Naším cílem není uzavírat instituce, ale umožnit kvalitní život a poskytovat kvalitní služby v komunitě lidem s postižením i jejich rodinám. 19

Děkuji za pozornost. Kirsi Konola Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o., Římská 12, Praha 2 Součást individuálního projektu MPSV Podpora transformace sociálních služeb.