Hospodaření a tvorba ceny Výchova k občanství 7. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost: Hospodaření s penězi. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 06 Hospodaření s penězi „Peníze Vás neudělají šťastnými, umožní Vám však být nešťastnými.
Advertisements

Ing. Veronika Dostálková MBA OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0101_CO JE F.G. Téma: CO JE FINANČNÍ GRAMOTNOST Číslo projektu:
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Řízení financí zdravotnického zařízení Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK A ZÁVAZKY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_26_Test- Stát a národní hospodářství Číslo.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2301_STAV FINANCÍ Téma: Pojem F. G._ ZJIŠTĚNÍ STAVU FINANCÍ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Finanční účetnictví RADNICE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
VY_32_INOVACE_10_08_hospodaření domácnosti, příjmy a výdaje
Vzdělávací oblast: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Místní rozpočtové jednotky
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti Autor: Pavla.
Výchova k občanství 7. ročník.
Státní organizace.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Digitální učební materiál projektu CZ.1.07/1.5.00/
Nácvik řešení rezistorové sítě
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Výpočet srážek ze mzdy (z platu) v roce 2017
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Základní škola a Praktická škola Moravské Budějovice Dobrovského11
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rozdíl mezi CF a výpočtem zisku
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
EU_62_A_sada 1_18_M_Rozpočet domácnosti_Pol
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Osobní rozpočet
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Sociální a dostupné byty
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
Projekt Rozumíme penězům
Transkript prezentace:

Hospodaření a tvorba ceny Výchova k občanství 7. ročník

Hospodaření s penězi  Umět hospodařit s osobními, rodinnými či firemními penězi a majetkem je velké umění.  Často musíme dělat rozhodnutí, která mohou ovlivnit naši životní úroveň např. koupě domu či bytu.  Mít základní přehled o hospodaření a financích je v současném světě takřka životní nutnost.

Rozpočet  Dobrý přehled o našich financích nám může poskytovat vedení rozpočtu.  Rozpočet je rozvaha nad výdaji a příjmy.  Výdaje jsou finance, které utrácíme, za které pořizujeme statky a služby  Příjmy jsou finance, které se k nám dostanou, které vlastníme a které můžeme utrácet.

Jak vypadá rozpočet VýdajePříjmy PotravinyBrigáda BydleníMzda Koníčky Výhra v loterii Oblečení Dárek od babičky

Typy rozpočtů  Rozpočet vyrovnaný – výdaje jsou stejné jako příjmy  Rozpočet schodkový – jedna strana rozpočtu je vyšší než druhá. Proto rozeznáváme rozpočet spořivý (výdaje jsou nižší než příjmy) a rozpočet ztrátový, dlužný (výdaje jsou vyšší než příjmy) – nutno v dalším období splácet půjčky či ztráty.  Nejlepší hospodaření pracuje s dlouhodobě vyrovnaným nebo dokonce spořivým rozpočtem.

Příklad rozpočtu žáka 7. ročníku VýdajePříjmy