Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řecko-perské války (500 př.n.l. – 448 př.n.l.)
Advertisements

1785 – vstupuje do armády 1793 – jmenován brigádním generálem za dobytí Toulonu egyptská kampaň první konzul korunován.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Václav Švec. Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta,
Téma: ŘECKO 7, Makedonie Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Alexandr Veliký Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace:
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Občanská válka severu proti jihu Adéla Hrubá 7.C.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování starověkého Řecka Název sady: Staroorientální.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Jan Palach Tomáš Jílek.
Stoletá válka.
Environmentální výchova - voda
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Hlavonožci (třída měkkýšů).
DINOSAUŘI Vojtěch Wolfel ″.
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
2. Antické Řecko (temné období, velká řecká kolonizace, klasické období – Sparta, Athény jako typy starověké polis; řeckoperské války; peloponské války;
Rozpad a zánik říše římské
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Pracovní porada Pracovní list.
Utkání PhDr. Vladimír Süss, Ph.D.
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Třicetiletá válka
Pracovní porada Pracovní list.
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Křížové výpravy Kruciáty
Perská říše a Achaimenovská dynastie
VY_32_INOVACE_Lul_III_10 Punské války
ŘÍM III. PUNSKÉ VÁLKY.
Napoleon Bonaparte Václav Švec.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vznik USA Michaela Tarabová.
Severní Korea    .
*Sparta* Sparta je město v jižním Řecku.Dnešní město Sparta leží jen pár kilometrů od původního města.Na obrázku můžeme vidět ruiny staré svatyně.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Římské výboje v západním Středomoří
Raná řecká tyranida, Sparta
VRCHOLNÉ OBDOBÍ ŘECKÝCH STÁTŮ
Punské války Vypracoval: Tomáš Tachecí (I. B) Čerpáno z: Wikipedia.cz;
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Ovládnutí Středomoří.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Alexandr Veliký ( př. Kr) (Alexandr III.Makedonský)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
  ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
EVROPA 11. STOLETÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10-35_Peloponéská válka a nástup Makedonie Číslo.
1. světová válka.
Řecko-perské války - úvod
Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Husitské války.
Řecko - Perské války Michal Semotán I.B.
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Třicetiletá válka
Periklés (Περικλής).
Transkript prezentace:

Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka

Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i malé Řecko. Záminkou se mu stala athénská pomoc tzv. Ionskému povstání, které stejně Peršané potlačili. Dareios I. vyslal proto posly, kteří žádali „zemi a vodu“.

Marathón První slavná bitva se odehrála v r. 490 př.n.l. kousek od Athén, kde Athéňané porazili mnohem početnější Peršany. Pomohla jim v tom zejména taktika vojevůdce Miltiada a jejich falanga. Na památku tohoto vítězství se běhá běh Maratón – dlouhý přesně 42 km a 195 m.

Thermopyly Dareiův nástupce Xerxes zahájil druhý útok na Řecko v r. 480 př.n.l. Jeho možná až třistatisícová armáda vtrhla do Řecka ze severu a postavilo se jim až 300 Sparťanů (298) v Thermopylské soutěsce, kde mohli postavit svou malou falangu napříč. Navzdory přesile tisíc na jednoho dokázali bojovat celý den a nakonec je Peršané porazili až tím, že se jim dostali do zad.

Bitva u Salamíny Peršané pokračovali dál a zaútočili na Athény. Athéňané nevěděli, jak si vyložit proroctví, takže jich část zkoušela bránit město, všichni zemřeli a Athény byly vypálení. Většina z nich se však pod vedením Themistokla stáhla na blízký ostrov Salamínu a loďstvo Peršanů se je pokusilo zničit. Obratné řecké triéry však dosáhly velkého vítězství…

Plataje Poslední velkou bitvou bylo v r. 379 př.n.l. střetnutí u Platají, kde se Sparťané a jejich spojenci (tentokrát už v plné síle) utkali s Peršany. Bitva skončila remízou, kdy obě strany se prohlašovaly za vítěze a zároveň žádná nebyla schopna soupeře dorazit. Předznamenala tak konec celých řecko- perských válek.

Konec války Válka se táhla dlouhé roky, byla ve znamení posilování Athén, ale v zásadě nepřinesla výsledek. V roce 449 př.n.l. začala mírová jednání, po kterých Peršané uznali porážku, stáhli se z Řecka a dokonce vplatili odškodné. Tyto peníze se následně staly záminkou pro další spory vedené mezi samotnými Řeky…