Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řecko - Perské války Michal Semotán I.B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řecko - Perské války Michal Semotán I.B."— Transkript prezentace:

1 Řecko - Perské války Michal Semotán I.B

2 Řecký voják Řečtí těžkooděnci nosili na hlavě měděnou přilbu, tělo chránili pancířem a velkým štítem. Hlavní jejich zbraní bylo dlouhé kopí.

3 Řecké vojsko Při útoku byli seřazeni do pevně semknutých šiků, které měly obvykle 4 až 6 řad, někdy jich ale bylo i víc. Snažili se rozrazit řady nepřítele a přitom zachovat neporušenou vlastní linii.

4 Perské vojsko díky území, které Persie ovládala bylo velmi různorodé.
Perský voják Perské vojsko díky území, které Persie ovládala bylo velmi různorodé. Většinou bylo seřazené podle jednotlivých území, odkud vojsko pocházelo. Stranou stál oddíl 10 000 elitních vojínů, tzv. „nesmrtelných“. Každý, kdo padl, byl ihned nahrazen jiným stejně zkušeným bojovníkem. Jejich počet zůstával stále stejný. Jejich kopí i oděv se blyštěly zlatem.

5 Perské loďstvo Na moři bylo 1200 trier, bojových lodí, které poskytli zkušení mořeplavci.

6 Bitva u Marathonu -490 př.n.l. -vítěz Řecko (Athény) -velitel Řecka
Miltiadés -velitel Persie Dátis -počet Peršanů (6500 zahynulo) - Počet Řeků (192 zemřelo)

7 III. perské tažení

8 Xerxes

9 Bitva u Thermopyl 480 př.n.l.

10 Xerxova armáda čítala asi pět milionů vojáků, ale historikové o takovém čísle pochybují a mluví o půl milionu. Armáda by měla velké problémy se zásobováním. Peršany zastihla bouře a ztratili 400 lodí. Soutěsku u Thermopyl bránili Sparťané v jejich čele stál král Leonidas. Zrádce Efialtés prozradil Peršanům kudy se dá thermopylská soutěska obejít Peršané napadli řecká vojska zezadu Leonidas dal povel k ústupu Sparťané odmítli ustoupit.

11 Král Leonidas padl hrdinnou smrtí.
Sparťané bojovali do posledního muže Na místě porážky jest vytesán nápis: „Poutníče, zvěstuj Lakedaimónským, že my tu mrtvi ležíme, jakož zákony kázaly nám!"

12 Současně se suchozemskou bitvou u Thermopyl se rozzuřily také bitvy na moři u ostrova Euboiu. Prvním dnem zaútočili Peršané se svojí převahou. Řecké lodi se semkly do obranného kruhu uprostřed útoku a bitva trvala až do západu slunce.

13 Bouře zničila mnoho perských lodí
Bouře zničila mnoho perských lodí.Druhý den večer se po těžkých bojích dala řecká flotila na ústup Xerxés sice zvítězil, ale ztratil 20 000 mužů a polovinu lodí oproti 4 000 řeckým mužům poraženým u Thermopylu

14 Bitva u Salamíny 480 př.n.l.

15 Rozhodující bitva řecko – perských válek
Řekům velel sparťan Eurybiadés, hlavní úlohu v přípravě bitvy ale sehrál Athéňan Themistoklés. Perské vojsko vedl Xerxés, který usedl na svůj trůn na pevnině, odkud sledoval bitvu. Athéňané požádali věštírnu v Delfách o věštbu a v té se objevila slova o dřevěných hradbách: „Dopustí Zeus, že Heladě zůstanou dřevěné hradby, které nápory vydrží. Prospějí vám všem i dětem.“

16 Themistoklés však prosadil výklad, že rozhodující bude námořní boj (za dřevěné hradby považoval lodě).

17 Průběh bitvy Řekové mají 200 lodí a 85 000 mužů
Peršané mají 600 lodí a mužů Peršané chtěli Řeky překvapit, ale jedna perská loď Řeky varovala.

18

19 Bitva trvala cca 7 hodin Polovina perského loďstva byla potopena nebo zajata, kdežto Řekové ztratili jen 40 lodí. Peršanů zřejmě zemřelo tolik, protože jich většina neuměla plavat.Peršané se snažili utéct, ale Řekové je dostihli a porazili. Vznikla athénská námořní říše, která se skládala z asi 100 městských států.

20 Bitva u Platají 479 př.n.l.

21 I přes velké Salamínské vítězství nebyli Peršané zdaleka ještě zdoláni
I přes velké Salamínské vítězství nebyli Peršané zdaleka ještě zdoláni.Řekové místo, aby z Řecka vyhnali i zbylých 100 000 perských vojáků vrátili se oslavovat vítězství do svých měst. Peršané začali opět dobývat řecká města Stáli proti sobě armády, ta perská čítala mužů, řecká mužů, z toho spartských hoplítů

22 Velitelem Athéňanů byl Aristeides, za vedení celé armády byl však zodpovědný Sparťan Pausanius.
Velitel perských sil byl Mardonius Řecká bojová linie měřila 5 km.Na pravém křídle byla bráněna Sparťany a na levém Atéňany.

23

24 Sparťané s Tegejci se rozhodli vzít vše do vlastních rukou a začali se bez ohledu na vlastní ztráty probíjet do středu perské armády k Mardionově tělesné stráži. Jeden z Tegejců se dostal až k jejímu veliteli a zabili ho. Tento fakt rozhodl celou bitvu, protože perské vojsko se v tu chvíli dalo na útěk. Nyní však již byli Řekové poučeni z minulých chyb, takže Peršany z celého Řecka vyhnali.

25 Bitva u Mykalé 479 př.n.l.

26 Řecko mužů, 110 lodí Persie mužů, 300 lodí Tato bitva byla nakonec pro Peršany ještě více zdrcující, než ve stejné době probíhající bitva u Platají. Údajně až na Peršanů bylo povražděno. Toto vítězství pak můžeme počítat mezi poslední bitvu, tradičně datovaných řecko-perských válek. Výsledek pak vedl ke ztrátě Iónských ostrovů a kontrole nad Hélleposntem a v konečném důsledku vedl k povzbuzení odporu řeckých měst v Malé Asii, proti Perské nadvládě.

27 Největším ziskem těchto válek byla získaná svoboda.
Roku 440 př.n.l. byl uzavřen mír, který potvrdil vítězství Řecka v řecko-perských válkách. Je to jediné období anticko- řeckých dějinách, kdy se řecké městské státy dokázaly spojit. Pravděpodobně největší zisk z řecko – perských válek měly Athény.

28 Shrnutí Bitva u Marathonu - 490př.n.l. vítěz Řecko
Bitva u Thermopyl – 480 př.n.l. vítěz Persie, mrtvých, padl Leonidas a 300 sparťanů Bitva u Salamíny – 480 př.n.l. vítěz Řecko, rozhodující bitva, Themistoklés vymyslel výbornou strategii, mnoho Peršanů se utopilo Bitva u Platají – 479 př.K. vítěz Řecko, Tegejci s pomocí Sparťanů zabili vůdce a Peršané utekli Bitva u Mykalé – 479 př.n.l. vítěz Řecko Peršanů pobyto, poslední řecko – perská válka 440 př.n.l. uzavřen mír

29 Zdroje http://cs.wikipedia.org

30 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Řecko - Perské války Michal Semotán I.B."

Podobné prezentace


Reklamy Google