Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alexandr Veliký ( př. Kr) (Alexandr III.Makedonský)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alexandr Veliký ( př. Kr) (Alexandr III.Makedonský)"— Transkript prezentace:

1 Alexandr Veliký (356-323 př. Kr) (Alexandr III.Makedonský)
Andrea Žočková, 5.E

2 Dětství, rodina Zázračné dítě, odmala se zajímal o drama, hru na flétnu, lyru a poezii Ve 13letech poslán do Miezy- byl vzděláván pod dohledem Aristotela (seznámení s Homérovým dílem) v r.338 – bitva u Chaorónie - velitel, poráží „thébský svatý oddíl“ Otec- Filip II. Makedonský, matka-Olympie (z épeirského kmene Molossů) – špatné vztahy, otec měl několik manželek, při svatbě s Kleopatrou – zesměšněn Alexandrem. Roku 336 př.n.l Filip II. je zavražděn. => dvacetiletý Alexandr nastupuje na trůn.

3 Alexandrova armáda základ tvořila Makedonská falanga (vytvořena Filipem II.) 8 až 20 řad, hl. zbraň – kopí ( stop = 4 až 6 m) armáda – profesionální, placená, vycvičená => výhoda oproti nepřátelům

4 po Filipově smrti- Makedonie v problémech
národy podrobené Filipem vidí příležitost zbavit se Makedonského vlivu Alexandr útočí na Théby – srovná je se zemí, ostatní města se zaleknou – přísahají věrnost. Athénská věštkyně mu řekla: „Můj synu, ty jsi nezranitelný“ =>tažení proti Malé Asii (byl sebejistý, věřil, že se mu v bitvě nic nestane)

5 334- bitva u řeky Gráníkos – Peršané: mužů, Makedonci: mužů Alexandr Peršany poráží. Poté Alexandr putoval na jih perskou říší, osvobozoval řecká města od perské armády, obrátil se k městu Gordion=> gordický uzel (legenda pravila: kdo ho rozváže, stane se králem malé Asie – Alexandr ho přeťal mečem )

6 Bitva u Issu 333 př.n.l - střet s perským králem Dareiem u města Issus. Peršané – mužů , Makedonci mužů Makedonci vítězí, ale opět se jim nepovedlo zajmout Dareia.

7

8 Pochod pokračoval na jih podél Fénických přímořských měst(Tripolis, Byblos, Berytos a Sidon) => jedno po druhém se bez boje vzdávala. Pouze obyvatelé Tyru se mu postavili => Alexandr je začíná obléhat. Dobývání začalo v lednu 332 př. n. l. (trvalo 7 měsíců, Makedonci vyhrávají) V této době předložil Dareios Alexandrovi druhou mírovou nabídku – Alexandr odmítá zima přichází do Egypta, Egypťané se rovnou vzdávají => je zvolen faraónem založil město Alexandrii (celkem bylo Alexandrií asi deset) - kulturní a vědecké centrum říše

9 Bitva u Gaugamél r.331 př.n.l Makedonci mužů, Peršané – Dareios o vlas unikl, ale toto vítězství bylo rozhodující, Alexandr nechal rozeslat do měst zprávu, že je králem Asie, že již není Perských nepřátel.

10 327př.n.l – Alexandr se vydává do Indie
Cíl výpravy -dosáhnout ústí řeky Gangy Ústí Indu dosáhli Makedonci roku 325 a Alexandr dal rozkaz vrátit se domů. Ztráta koně Bucephala( Alexandr ho získal ve třinácti letech) => nechal založit město, které neslo Bucephalovo jméno.

11 Alexandrova smrt Po smrti svého nejlepšího přítele Hefaistóna - přesun do Babylónu v červnu 323, během příprav válečné výpravy na Arábii, buď na zápal plic nebo na malárii náhle umírá. na sklonku svého života Alexandr trpěl silnou paranoiou a velmi často popravoval nevinné

12 Zdroje http://cs.wikipedia.org www.odmaturuj.cz www.panovnici.cz

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Alexandr Veliký ( př. Kr) (Alexandr III.Makedonský)"

Podobné prezentace


Reklamy Google