P RAKTICKÉ ČINNOSTI Kultura stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Eva Bělocká a Jan Kozák Etiketa workshop. O čem si dnes budeme povídat I. blok: Telefonování 1.Praktické cvičení 2.Pravidla slušnosti pro telefonování.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Mluvnické kategorie jmen. Mluvnické kategorie = mluvnické významy Mluvnický význam vyjadřuje podstatné jméno svým tvarem = pádovou koncovkou, číslem,
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
IMYDŽ JE NA NIC! POSLOUCHEJ ŽÍZEŇ!. IMAGE FIRMY & ETIKETA Ing. Bc. Jan Kuba.
Podnikatelský plán - čokoládovna Příklad zpracovaného projektu.
DUM II. / 8. peníze Bc. Zdeněk Klíma. Peníze K čemu slouží peníze? Vyberte správnou možnost Na hraní Pro potěšení K placení Ke čtení K jídlu Na vybarvování.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Úhlové brusky Vypracoval: Lukáš Karlík
VY_32_INOVACE_EV_8A_12M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Využívání informačních a komunikačních technologií, etická.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
Rozdělení inventáře, MSI
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
VY_32_INOVACE_15_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tvar a pohyb těla Kostra.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Rovnací cviky - trpaslíci
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
DUM II. / 6. lidské tělo Bc. Zdeněk Klíma.
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_5M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jolana Lásková Ročník: 8. Tematický okruh,
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Rodinné vinařství Mikulenkovi a malá ekofarma Velké Žernoseky u Litoměřic Představení a nabídka.
Měsíční fáze Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Majetek podniku - Aktiva
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
1. Jsem šťasten, vím, | že Pánu smím v životě náležet, | on silou mou i odvahou, mně neublíží svět, | on silou mou i odvahou, | mně neublíží svět.
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Pravidla slušného chování
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DUM II. / 13. smysly Bc. Zdeněk Klíma.
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Doba bronzová.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ U STOLU
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Matematika + opakování a upevňování učiva
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
Technika obsluhy – ozdoby míchaných nápojů
ZVUKY A TÓNY.
Transkript prezentace:

P RAKTICKÉ ČINNOSTI Kultura stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík

Z ČEHO SE SKLÁDÁ KULTURA STOLOVÁNÍ ? Správné a estetické prostírání. Obsluha hostů hostitelem. Společenské chování.

S PRÁVNÉ A ESTETICKÉ PROSTÍRÁNÍ Prohlédněte si obrázek a popište, co „zkulturňuje“ prostřený stůl? Prostírání ubrusů Květinová výzdoba Ubrousky

O BSLUHA HOSTŮ HOSTITELEM Studené předkrmy: – předkládáme zprava na hluboký talíř překrytý ubrouskem Polévky: – nalévají se zprava ze šálků do talíře – podávají se ve speciálních šálcích na bujón – podávají se z teriny (mísu postavíme na stůl, stolující se obslouží sami) Hlavní pokrm: – maso na talíři k pravé ruce stolujícího, příloha k ruce levé – podáváme z pravé strany stolujícího, pravou rukou Moučníky: - příbory na moučník se kladou před stolováním nad talíř - moučník se přináší po dojedení hlavního pokrmu

S POLEČENSKÉ CHOVÁNÍ Ke stolu přicházíme čistě upraveni Hosty zveme ke stolu od nejváženějšího Plátěný ubrousek na klín, papírový na stole u levé ruky Sedíme vzpřímeně, obě ruce nad zápěstím opřeny o stůl, lokty u těla Na talíř si dáme jen tolik jídla, kolik sníme Pokrmy podáváme vždy od nejvzácnějšího člena společnosti

S POLEČENSKÉ CHOVÁNÍ Příbory držíme v horní polovině držadel Nůž zásadně nedáváme do úst Nemlaskáme, nemluvíme s plnými ústy a příliš hlasitě Při hovoru se vyhýbáme všemu, co by mohlo ostatním znepříjemnit chuť k jídlu Před napitím si vždy otřeme ústa, očistíme ruce Od stolu vstává první nejvzácnější host, plátěný ubrousek se odkládá vpravo