Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Doba bronzová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Doba bronzová."— Transkript prezentace:

1 Doba bronzová

2 Periodizace Starší doba bronzová (u nás cca 2300/2200 – cca 2. polovina 17. stol. př. n. l.) Střední doba bronzová (na našem území zhruba 2. pol. 17. stol. až 1300/1250 př. n. l.) Mladší doba bronzová (na našem území 1300/1250 až cca 800 př. n. l.)

3 Úvodní vymezení Navazuje na eneolitické tradice, v níž je známost mědi; bronz je slitina mědi a cínu; nejvíce dochovaných předmětů máme díky depotům (úmyslně uschované artefakty na určitém místě, nejčastěji pohřebiště); těžba rudy: původně povrchová (jámová), posléze jsou dochovány i první hlubinné těžby (např. Hallštat)

4 Příklad bronzových potřeb

5 Hrob unětické kultury s depoty

6 Starší doba bronzová Nejvýznamnější kultura u nás: Unětická kultura; bronzové předměty původně atributy vyššího sociálního postavení – prestižní zbraně, šperky a součást oděvu; obývali zemědělské vsi, které se skládaly z několika tzv. “dlouhých domů”. Živili se obděláváním půdy, kterou orali celodřevěným rádlem; naleziště: Únětice severně od Prahy.

7 kotouč z Nebry Nejstarší známé zobrazení oblohy.

8 Hrobový nález Mohylové kultury

9 Střední doba bronzová Nejvýznamnější kultura u nás: Mohylová kultura;
v centrálním hrobě bývá muž s bohatší výbavou – „hlava rodiny“, popř. manželský pár) a pak pohřebiště rodů; v této době byli odlišně pochovávány ženy a muži – muži se zbraněmi, ženy se šperky; naleziště: „záhada“ české doby bronzové – Skalka ve Velimi u Kolína (nevysvětlitelná záhuba hradiště i s jeho obyvateli)

10 Sluneční vozík z Trundholmu
Sloužil k náboženským obřadům (patrně zasvěcen slunci) vozík je tažen koněm a kotouč znázorňuje slunce.

11 Pohřeb kultury popelnicových polí

12 Mladší doba bronzová Nejvýznamější kultura u nás: popelnicových polí
pohřebiště o desítkách, stovkách nebo i tisících žárových urnových hrobů. všeobecné pohřbívání žehem a ukládání spálených ostatků do uren je skutečně zásadní novinkou; v oblastech těžby a zpracování měděných rud poznamenala znečištění přírody; naleziště: Kunětická hora u Pardubic, Brno– Obřany.

13 Bronzová stylizovaná plastika koně z Brna–Obřany


Stáhnout ppt "Doba bronzová."

Podobné prezentace


Reklamy Google