Network science. Věda o sítích interdisciplinární obor studium sítí – biologických, technologických, vědeckých atd. techniky a algoritmy vyvinuté v různých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OLE-onlinelearning Studium odkudkoli a kdykoli
Advertisements

 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Teoretická výpočetní chemie
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Metodologie historického výzkumu volného času
Audit administrativních činností
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Lekce 13 Počítačový experiment a jeho místo ve fyzice a chemii Osnova 1. Počítačový experiment 2. Srovnání s reálným experimentem 3. Výhody počítačového.
Podnikový systém SEWSS Jakub Charvát STATISTICA Enterprise-wide SPC System.
Sociologický výzkum.
Systémy pro podporu managementu 2
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Databázové systémy Architektury DBS.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Autoři: Martin Dlouhý a Martina Kuncová
Databázové modelování
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Projektové plánování.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Úvod do počítačových sítí
Vyhledávání v multimediálních databázích Tomáš Skopal KSI MFF UK
Projekt LISp-Miner Milan Šimůnek. Milan Šimůnek – Projekt LISp-Miner2 Obsah Význam databází a uchovávaných informací Proces dobývání znalostí z databází.
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Geoinformatika úvod.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice e-Education Andrea Barešová Account.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Aktivity CzT vůči TIC. VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ TIC Projekt: Rozvoj lidských zdrojů v oblasti CR formou dalšího vzdělávání Program: OPLZZ Cíl = zvýšení úrovně:
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Internet - historie.
Network science.
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Vědní obory zabývající se informacemi
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Network science

Věda o sítích interdisciplinární obor studium sítí – biologických, technologických, vědeckých atd. techniky a algoritmy vyvinuté v různých oborech – matematika, statistika, fyzika, analýza sociálních sítí, informační věda, počítačová věda teorie – původ v matematice (teorie grafů a diskrétní matematika), relevantní pro efektivní design technologických sítí, vědeckých sítí, komunikačních sítí apod. analýza sítí – tvorba popisných modelů modelování sítí design procesních modelů umožňujících predikce – vhled do struktury a dynamiky sítí

Náhodné sítě zkoumá přírodní zákonitosti v různých sítích pokud každý uzel má 1 hranu – všechny spojeny do sítě NÁHODNÉ SÍTĚ – spojují uzly náhodně struktura malého světa – průměr hran uzlu roste nad kritickou hranici 1 → hustá síť vazeb utváří gigantickou pavučinu, shluk obrovské množství uzlů – malé vzdálenosti mezi nimi většina uzlů má stejný počet hran – charakteristická škála sociální sítě – princip šesti kroků kolik kroků mezi webovými stránkami? jaké další sítě mají strukturu malého světa?

FLEMING, Lee – MARX, Matt. Managing Creativity in Small Worlds. California management review. Vol. 48, No. 4, p. 13.

Bezškálové sítě překlenující (slabé) vazby mezi vzdálenými uzly – můstky zkracující vzdálenost centrální uzly – zapojeny do mnoha shluků, spojují menší shluky v reálných sítích většina uzlů málo hran, centrální uzly – anomální počet hran,vzácné→ neexistuje typický uzel, chybí škála mocninný zákon – mate- matický výraz určující rozdělení počtu vazeb mezi uzly

Topologická stabilita sítí centrální uzly – předurčují topologii sítě, ovlivňují stabilitu a odolnost vůči chybám většina komplexních sítí v přírodě - bezškálové poruchy v bezškálových sítích – pravděpodobnost postihu stejná pro všechny uzly → většinou postiženy malé uzly, kterých je víc → sítě se nerozpadají, ani při poruše jednoho centra, ostatní centra drží síť pohromadě

Topologická stabilita sítí možnost poškození – cílená likvidace center → fragmentace sítě → kolaps sítě náhodné sítě – nutno odstranit velké množství uzlů bezškálové sítě – nutno odstranit malé množství center → necitlivé k poruchám, zranitelné cíleným útokem

Evoluce sítě sítě nejsou statické, ale dynamické – rozrůstají se o nové uzly připojování uzlů se neřídí strukturním narůstáním (stejná pravděpodobností připojení), ale preferenčním připojováním (preferovány uzly s více vazbami) samoorganzované sítě – nezávislá činnost miliónů uzlů vytváří emergentní, složitě organizované chování → evoluce

Konkurence sítí necentralizované sítě – v bezškálových sítích konkurence → hierarchie uzlů (mocninný zákon), vítěz nevede příliš výrazně centralizované sítě – hvězdicová typologie,vytrácí se bezškálovost. Jediné centrum a malé uzly, vítěz bere vše (př. Microsoft na trhu s operačními systémy) orientované sítě – jednosměrné vazby (web, potravinové řetězce) → ovlivňuje topologii, síť je nehomogení neorientované sítě – obousměrné vazby, nejkratší cesta tam i zpět shodná

Virtuální sítě spolupráce kolaboratoř – kolaborace + laboratoř termín Williama Wulfa laboratoř beze zdí, umožňující výzkum bez geografických omezení interakce s kolegy, vzdálený přístup k přístrojové technice, sdílení dat a výpočetních zdrojů, zpřístupnění informací v digitálních knihovnách vědec který chce používat → porozumění způsobu použití přístrojové techniky → pomoc zodpovědného vědece-technika → předchází uživateli, nutno budovat sociální vztahy

Virtuální sítě spolupráce sociální vztahy tvoří kolaboratoř stejně, jako její nástroje interaktivní pracovní prostor –eTable pro face to face konzultace klíčník (gatekeeper) – osoba s překlenujícími vazbami, spojuje firmy, týmy, oddělení organizací… - významná role při inovacích: důvěrné vztahy, kredibilita/exkluze, sdílení novinek,informací, větší podíl na rozhodování a moci, tj. tvořivém řešení

? Proč je těžké zaindexovat všechny dokumenty na www? Co ovlivňuje úspěšnost při sdílení znalostí? Jaké jsou zdroje motivace pro sdílení znalostí? Jaké výhody má centrální uzel? Jaký je rozdíl mezi sdruženými a rozptýlenými týmy při sdílení znalostí? Jaké jsou praktické důsledky těchto rozdílů?

Senzorické sítě ve vědě vestavěné senzorické sítě – studium růstu rostlin, vzorce větru a počasí, chemické a biologické působení, aktivity zvířat, zdroje kontaminace půdy a vody

Senzorické sítě ve vědě případ malé vědy – inkonzistence výzkumných metod – adaptivní. vysoká validita dat, nízká replikovatelnost spojení inženýrů a techniků (vývoj aplikací pro vědu) s vědci (nové technologie pro výzkumné metody) velké množství dat přesahující možnosti ručního zpracování – př. růst kořenů – kamera v plastové trubici v zemi odesílá data do senzorické sítě, až obrázků za den (10 GB), mořská biologie – lidé sběr vzorků vody 4 x za 24 hodin, senzory každých pět minut teorie, co jsou data se vyvíjí spolu vývojem technologií a dozráváním spolupráce a metod. Vliv rozhodnutí při designu hardwaru a softwaru – vliv jaká data mohou být získána

Senzorické sítě ve vědě senzory neměří vítr, arsen, nitráty a další vědecké proměnné přímo, měří napětí a další zjistitelné indikátory – binární signály interpretované statickými modely ground truting – používání známých metod měření k testování validity nových měřících metod – smysluplnost vědeckých dat vyžaduje vědecké modely chybí standardy dat, archivy, klasifikační mechanismy usnadňující a integrující výměnu zdrojů dat. Data management starostí výzkumníků, chybí vhodný aparát. Sdílení osobními kontakty, neexistují formální prostředky na propojení dat s publikacemi a dalšími výzkumnými objekty. data držena soukromě, sdílený fond požadován pouzze specializovanými obory jako seismologie či genomika