STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_244 Název materiálu: Výroba mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Září 2012 Anotace: Ma teriál slouží k výkladu a procvičení výroby mouky Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
Výroba mouky Obr. č. 1
Výroba mouky Obr. č. 2 Mouka vyrábí se v průmyslových mlýnech mlýnský produkt vzniklý mletím obilných zrn (obilné masy) největší význam pro lidskou výživu má pšeničná a žitná mouka
I. Čištění obilí viz. předešlá hodina (aspirace, magnet, triér, loupačka, kartáčovka, pračka, kondiciování), po vyčištění jsou obilná zrna připravena k mletí čištění obilí předchází vlastnímu mletí II.
II. Vlastní mletí Krupičkové mletí na vysoko probíhá na válcových stolicích (soustava ocelových, rýhovaných válců umístěných nad sebou a otáčejících se nestejnou rychlostí proti sobě → mezi ně padá zrno) rozemletím vzniká šrot, který padá na rovinné vysévače (na velká síta)
Válcové stolice Dvoupárová mlecí válcová stolice Obr.č. 4 Mlecí válcová stolice PM 5-P Prokop Invest, a.s. Obr.č. 3
Rovinné vysévače síta z mlynářského hedvábí různé hustoty (různých otvorů) neustále se otřásají a oddělují hrubší a jemnější částice obilného zrna, tím vzniká: Propad – dále se zpracovává luštěním (to co propadlo síty) Přepad (zbylý šrot) – zůstává na sítech a znovu se rozemílá na válcových stolicích s více přitaženými válci na jemnější šrot, opět se prosévá a celý postup se opakuje 7krát až 8krát
Rovinné vysévače Starší typ rovinného vysévače Obr.č. 5 Nový typ rovinného vysévače Obr.č. 6
Výroba mouky - pokračování nakonec zbudou na sítech jen nerozemleté a nestravitelné zbytky slupek (otruby) → slouží ke krmným účelům jemnější podíl mouky se v míchačkách míchá na požadované druhy mouk
Výroba mouky - pokračování Luštění úprava vzniklých produktů po třídění (po prosévání na rovinných vysévačích) jemnější mletí na hladkých válcích a opětovné vysévání vznikají zde různé druhy krupic a krupiček, po té se ihned balí nebo se dále zpracovávají na mouku
Kontrolní otázky 1. Jak se postupuje při mletí obilí na mouku? 2. Jak se provádí šrotování a třídění šrotových produktů? 3. Co je to luštění? Obr.č. 7
Použité zdroje: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Obr.č.1 KUČERA, Ivo. all.biz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. Č. 2 KUČERA, Ivo. all.biz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 PROKOP. all.biz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: valcova-stolice-pm-5-p-g33056http:// valcova-stolice-pm-5-p-g33056 Obr. č. 4 PELIKÁN, M.. wikidot.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 5 LAIKA, Viktor. energetika.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 6 ŠETEK, Vlastimil. senovka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. Č. 7 KUBŮ, Marcela. dobrykolonial.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: