JÓD Daniela Hanušková. esenciálni mikroprvek (stopový prvek) lidské tělo: 10 – 20 mg jódu  8 – 15 mg – štítná žláza (hormony T 3 a T 4 )  zbytek: slinné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Endemická struma Hejmalová Michaela.
Advertisements

Štítná žláza Zajišťuje homeostázu a regulaci metabolismu.
Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Hormonální regulace Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů nátěrových hmot, ředidel a jejich.
Žlázy s vnitřní sekrecí. o uložena : v horní části břišní dutiny o funkce : exokrinní – zevní sekrece endokrinní - vnitřní sekrece – beta buňky  Langerhansovy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
☼.
X BEZMLÉČNÁ DIETA Jana Spáčilová.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Fylogeneze pohybu živočichů- test
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Bc. Aleksandra Nikolić Nutriční terapeut
© Biochemický ústav (E.T.) 2013
Anémie.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vitamíny.
Diferencované stravování
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Osteoporóza.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
k zlepšení saturace jódem v ČR Státní zdravotní ústav Praha
Metabolismus a energetické krytí při sportu
Endemická struma.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prezentace – výklad učiva
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vitamíny rozpustné ve vodě
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.
Hnojení minerálními hnojivy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Žlázy s vnitřní sekrecí
Abiotický faktor voda.
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PH.
KOSTRA.
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Transkript prezentace:

JÓD Daniela Hanušková

esenciálni mikroprvek (stopový prvek) lidské tělo: 10 – 20 mg jódu  8 – 15 mg – štítná žláza (hormony T 3 a T 4 )  zbytek: slinné a prsní žlázy, žaludeční mukóza, ledviny  po dejodaci hormonů ŠŽ se vylučuje převážně ledvinami, tzn. do moči (jodurie = ukazatel saturace jódem)  vyloučení stolicí – 15 – 20 μg  dále vylučování potem a mlékem

funkce funkce (T 3 a T 4 ) regulace bazálního metabolismu vliv na spotřebu kyslíku v játrech, ledvinách a srdci ↑ resorpce Glc, Gal lipolýza, glykogenolýza, syntéza cholesterolu vliv na spotřebu kyslíku a termoregulaci zlepšení kvality pokožky, vlasů, nehtů a zubů fyzický a mentální vývoj

metabolismus jódu jodidy a jodičnany – okamžité a téměř kompletní vstřebání v tenkém střevě do 24h přechází asi 15% jódu do ŠŽ vliv na absorpci (↓): – deficit Se, vit. A a Fe – nitráty, thiokyanáty, sójové izoflavony celková koncentrace jódu v krvi: μg/l – koncentrace anorganického jódu 2-6 μg/l – v mléce 20-50x vyšší koncentrace než v plazmě!

klinická vyšetření štítné žlázy: – ↑ T 3 a T 4 = ↓ TSH a naopak – důležitými ukazateli jsou hladiny TSH, thyreoglobulinu a volného thyroxinu – jodurie: optimální exkrece μg/l (?den?) – objem žlázy (horní hranice): ženy – 15ml muži – 22 ml objem je tím větší, čím menší je přívod jódu do organismu

DDD μg/den KOJENCI50 DĚTI1-6 let let let150 DOSPÍVAJÍCÍ A DOSPĚLÍ150 TĚHOTNÉ A KOJÍCÍ200 WHO navrhuje příjem jódu 2 μg/kg tělesné hmotnosti/den

jód v potravinách obsah v potravinách rostlinného původu je závislý na koncentraci jódu v půdě živočišné potraviny – závislost na obsahu jódu v krmivech či na suplementaci a užívání farmak obohacení soli jódem (jodid, jodičnan draselný) – až na mg/kg nejbohatší zdroje: mořské ryby, mořské produkty, mléko, vejce, sýry

potravinaobsah jódu v μg na 100g jedlého podílu Treska Mléko sušené, odstředěné149 Olomoucké tvarůžky27 Tvaroh tučný19 Balkánský sýr19 Jogurt bílý (3,5% tuku)18,7 Sýr Gervais14 Kefírové mléko, acidofilní mléko13 Polotučné mléko13 Lučina12 Smetana ke šlehání9,1 Cheeseburger od McDonald‘s7 Eidam 30% t.v.s.7 Štika mořská4

antinutriční látky – strumigeny: přispívají ke vzniku endemické strumy a)strumigeny I. řádu  znemožňují uchycení jódu  thiokyanidy, dusičnany, polysulfidy  zelí b)strumigeny II. řádu  blokují peroxidázy přeměňující jód  ředkvičky, cibule, hrách, rajčata, špenát c)strumigeny III. řádu  blokují tvorbu tyroxinu  sulfonamidy  sója d)strumigeny IV. řádu  kompetitivně vytěsňují tyroxin

zvýšená potřeba jódu:  gravidita, laktace, vývoj plodu  při nedostatečném užívání jodidované soli  vegetariáni (sója)  při alergii na kravské mléko a laktózové intoleranci  při alergii na ryby  sportovci (pot)

poruchy nedostatek jódu IDD – Iodine Deficiency disorders aborty, přenášení, VVV, perinatální mortalita endemický kretenismus, mentální retardace syndrom hyperaktivního dítěte struma v dospělosti poruchy fertility, hypotyreóza nadbytek jódu projevy u menší části populace hyperthyreóza - thyreotoxikóza (Gravesova- Basedowova choroba) chronická autoimunitní thyreoiditida hypotyreóza – po dlouhodobě vyšším příjmu (autoimunita)

hypotyreóza příčina: nejčastěji chronický autoimunitní zánět ŠŽ prudukuje méně hormonů, je méně stimulována únava, ospalost, zimomřivost, pomalé pohyby a řeč zácpa, otoky víček a jazyka suchá, chladná a hrubá kůže pomalá srdeční akce nadváha, anémie hypertyreóza příčina: autoimunita, tyreoidální autonomie vyšší produkce hormonů ŠŽ pokles hmotnosti, neklid, nespavost, svalová slabost zvýšená tvorba tepla bušení srdce, arytmie opocená a rychle se mastící kůže, vypadávání vlasů slzení očí, exoftalmus

6.3. – DEN JÓDU