VEŘEJNÉ MLUVENÉ PROJEVY Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová „I HAVE A DREAM…“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
Advertisements

Jsem vděčný za to, že mohu vytvořit toto přání, protože to znamená, že nejsem chudý... Jsem vděčný za to, že mohu poslouchat štěkot psů na ulici a cítit.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_12
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
 Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Prezentační dovednosti
KOMUNIKACE V PRAXI METODIKA. Vznik metodiky Čtyři moduly v rozsahu 40 hodin 20 hodin e-learningového studia 20 hodin prezenčního studia.
1. Šťasten jsem, že Slovo Boží znáti smím, že je vždycky jasnou svící nohám mým; v jeho světle kráčet mohu v bezpečí, je též lékem, jenž mé mdloby vyléčí.
Stylistika Marcela Jurková.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Propojování tabulek pomocí ukazatelů Andrea Vlasáková, 4. Y Klikni!
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Kde mají původ Velikonoce?
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Nevyžádaná nabídka NEVYŽÁDANÁ NABÍDKA - obchodní dopis, ve kterém se firma snaží získat zákazníky. Nevyžádaná nabídka je určena: pro současné (dřívější)
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Naučíme vás komunikovat ?!
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Prezentace určená k propagaci MGV
OPAKOVÁNÍ.  Přečti si pozorně následující texty a rozhodni, o jaký druh básnického pojmenování se jedná.  Odpověz kliknutím na bublinu obsahující zvolenou.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Stylistika: Slohotvorní činitelé Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Motivační dopis cíl dopisu: zapůsobit získat pozvání na rozhovor obsah dopisu: vysvětlení zájmu o práci forma dopisu: krátký text zásady při psaní: stručnost,
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová DENÍK MYŠLENKY.POCITY.SOUKROMÍ. PLYNUTÍ ČASU.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová KOMUNIKACE slovem písmem gestem dotekem.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ROMANETO TAJUPLNOST ZÁHADA NAPĚTÍ.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat?
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ DRUHY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_10_ Test,komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AnotaceSoubor činností k připomenutí významu 28. března, pracovní listy, medailonky, shrnující otázky. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětVlastivěda Očekávaný.
Povídka Básník Karel Čapek – Povídky z jedné kapsy - Slohotvorní činitelé.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strukturace učiva Příprava učitelova.
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE I.
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kritické myšlení v mateřské škole
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

VEŘEJNÉ MLUVENÉ PROJEVY Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová „I HAVE A DREAM…“

Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Nahraď vyznačená slova českými synonymy:  Nahraď vyznačená slova českými synonymy: 1.Léčí se s chronickým zánětem průdušek. 2. Pravidelným cvičením si určitě zlepšíte kondici. 3. To, co uviděli, je úplně paralyzovalo. 4. Učitelé jsou mnohdy benevolentní k chybám žáků. 5. Byl jsem znechucen jeho cynickým smíchem. 5. Zítra soud vynese konečný verdikt. 6. Myslím si, že jeho nabídka se jim zdála lukrativní. 7. Mezi výkony družstev byl markantní rozdíl.

Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykŘEČNICTVÍ rétorika monolog X dialog funkce cíl struktura projevu druhy projevů výstavba jazykové prostředky figury

Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  VÝSTAVBA PROJEVU: ÚVODNÍ ÚVODNÍ : oslovení posluchače (projev skromnosti, úcty a zájmu) – formulace hlavní myšlenky a proč právě budeme hovořit o tomto tématu; STŘEDNÍ ČÁST STŘEDNÍ ČÁST: vysvětlování, obhajoba, důvody, dokazování správnosti (argumentace); ZÁVĚREČNÁ ČÁST: ZÁVĚREČNÁ ČÁST: shrneme svou argumentaci, apelujeme (přesvědčujeme) poslucha- če – poděkování a rozloučení.  PROSTŘEDKY PROJEVU: - oslovení 2. os. č. mn. (jistě si umíte představit) a 1. os. č. mn. (jak všichni dobře víme) – výběr působivých slov a srozumitelných větných celků, - řečnická otázka, hyperbola, eufemismus, stupňování, ironie, metafora, metonymie, převrácený slovosled; - práce s hlasem, mimika a gestikulace.

Procvičování… Procvičování… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Přečti si ukázku veřejného projevu. Zaměř se na jednotlivé rysy projevů.  Nyní si připrav kratší projev na libovolné téma. (…) mnoho lidí se s údivem ptalo, kde jsem. Dovolte mi tedy, abych se sám představil tak objektivním způsobem, jak jen je v lidských silách. Jsem synem dvou civilizací, které v jistém dějinném období uzavřely šťastné manželství. První z nich, sedm tisíc roků stará, je civilizace faraónů, druhá, stará čtyři sta let, je civilizace islámská. Není asi třeba, abych někomu z vás některou z těch dvou civilizací představoval, protože jste elita, učená společnost. Ale v naší současné situaci poznávání a vzájemných styků snad nebude na škodu malá připomínka. (…) (…) Bylo mým osudem, dámy a pánové, že jsem se narodil do klína těchto dvou civilizací a že jsem sál jejich mléko, žil z jejich literatury a umění. Pak jsem pil nektar vaší bohaté a okouzlující kultury. Z inspirace tím vším – stejně jako z mých vlastních vroucích snů a přání – se jako krůpěje rosy drala slova z mého nitra. (…)

Něco navíc… Něco navíc… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Podívej se na scénku z pořadu O češtině, která sleduje výběr  Podívej se na scénku z pořadu O češtině, která sleduje výběr jazykových prostředků kamelotů (pouliční prodavač novin). Zamysli se nad tím, je-li něco využíváno i v řečnických projevech.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Martin Luther King and His Famous Speech Mám sen, že jednoho dne i stát Mississippi, stát sužovaný horkem žáru nespravedlnosti a útisku, bude přeměněn v oázu svobody a spravedlnosti. Mám sen, že mé čtyři malé děti budou jednoho dne žít v národě, ve kterém nebudou souzeny podle barvy kůže, ale podle jejich charakteru. Dnes mám sen! Mám sen, že jednoho dne, dole v Alabamě, s jejími zkaženými rasisty, s jejím guvernérem, kterému rty přetékají slovy o “intervenci” a “zrušení” – jednoho dne právě tam v Alabamě budou malí černoušci a malé černošky moci chytit za ruku malé bělochy a bělošky jako by to byli jejich sestry a bratři. Dnes mám sen!

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba…  Vysvětli následující pojmy. Jakou mají funkci v řečnických projevech?  gradace:  metafora:  mimika:  argumentace:  agitace:  sugesce:  gestikulace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykZdroje… HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, ISBN , str