Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?"— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?

2 Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Odpověz na otázky, popř. vysvětli, co pojem znamená: 1. Charakteristiku postavy můžeme dělit na: 2. Ustálené slovní spojení, např. kyselina sírová: 3. Slovo vzniklé spojením dvou slov (automobil, hluchoněmý atd.): 4. Mluva členů zájmových skupin (fočus, pacoš atd.): 5. Nově utvořené slovo nebo slovo přejaté z cizího jazyka: 6. Slovo podobného nebo stejného významu: 7. Slovo opačného významu (teplo X zima):

3 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk POSTUP ÚVAHOVÝ literatura divadlo zobecnění řečnictví problém média

4 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Hlavní znaky úvahy:  Hlavní znaky úvahy:  je to útvar volný, který v sobě mísí další slohové postupy,  důležitým znakem jsou původnost a zajímavost úsudků a myšlenkových pochodů,  převážně je to útvar monologický, ale prostředky, se kterými úvaha pracuje, navazují kontakt se čtenářem či posluchačem,  úvaha může zůstat bez vyřčeného závěru, čímž je čtenář nucen dojít k vlastnímu,  prolínají se otázky, odpovědi, argumentace, důvody, příklady, ale také emoce.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Práce s textem… "Každý člověk je na něčem závislý. V dnešní době se mluví o drogách, alkoholu a cigaretách. Ale to není zdaleka vše. Je toho více, celý život jsme na něčem závislí a začíná to už od narození. Internet, sociální sítě, televize, mobilní telefon a další závislosti, které na nás číhají na každém rohu. Získat závislost na Internetu není nic složitého. Po pár měsících si najdete postup jak co nejrychleji zkontrolovat, aktualizovat a navštívit webové stránky. Je nemožné začít den bez návštěvy oblíbených blogů a webových stránek. Během dne tento postup opakujete co každou volnou pracovní chvíli, polední pauzu a před koncem pracovní doby ještě jednou, aby vám něco neuteklo mezi odchodem z práce a příchodem domů. Hodně lidí se závislost na Internetu nedokáže přiznat. Upřímně, dá se žít bez Internetu? Těžko říct. Před dvaceti lety lidé dokázali žít bez Internetu a dalších technických vymožeností, jenže postupem doby nároky lidí stoupaly a počítač se stal součástí každodenního života. V dnešní době by bez počítačů a připojení nemohla pracovat většina firem po celém světě. Pro mnoho mladých lidí je rutina přijit ze školy, odhodit tašku pod stůl, zapnout počítač a do noci hrát počítačové hry, které vlastně ani nemají smysl. Zabít co nejvíce protivníků, to je cíl většiny her."

6 http://www.ceskatelevize.cz/porady/10098745482-o-cestine/206562235500010/video/ Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Něco navíc… Zhlédni televizní pořad O češtině. Scénka se zaměřuje  Zhlédni televizní pořad O češtině. Scénka se zaměřuje na používání přechodníků. na používání přechodníků.  Zamysli se nad tím, je-li přechodník vhodný prostředek pro úvahu.

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk AN ESSAY An essay is a piece of writing which is often written from an author's personal point of view. Essays can consist of a number of elements, including: literary criticism, political manifestos, learned arguments, observations of daily life, recollections, and reflections of the author. The definition of an essay is vague, overlapping with those of an article and a short story.

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba…  Vyber si jedno z nabízených témat a napiš úvahu  Vyber si jedno z nabízených témat a napiš úvahu.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykZdroje… http://www.ceskatelevize.cz/porady/10098745482-o-cestine/206562235500010/video/ HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, 2000. ISBN 80-86287-30-0, str. 123-124. http://office.microsoft.com/cs-cz/images http://en.wikipedia.org/wiki/Essay http://www.seminarky.cz/Moderni-zavislosti-uvaha-21153


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?"

Podobné prezentace


Reklamy Google