Moc zlých slovíček Pět fází cíleného využití strachu k získání moci na příkladu Německa 20. a 30. let 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost na internetu. V širším smyslu do této oblasti náleží také ochrana před úniky nevhodných osobních informací, například, manipulace s lidmi na.
Advertisements

Česká republika-demokratický stát
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Svět po 1. sv. válce.
Hitlerova diktatura v Německu
Politologie jako věda Politika moc
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Vznik státních útvarů V.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
STÁT A PRÁVO.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Adolf Hitler Způsobil smrt milionů.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nástup nacismu v NĚMECKU
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Na rozcestí.
Nacistické Německo I. Petr Machala.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Demokracie a její hodnoty
Poválečný vývoj v Německu
 USA  SSSR  Německo Cesty k překonání krize.  V roce 1932 zvítězil v prezidentských volbách Franklin Delano Roosewelt s programem k překonání hospodářské.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Počátky fašismu v ČSR.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Nacismus Michal Kolář.
Československo po 2. světové válce
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
ÚSTAVA.
FAŠISMUS.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
Teorie státu.
Nástup nacismu v Německu Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2814_Nástup_nacismu_v_Německu Autor: Mgr. Kočíř.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.6 Situace v Německu v předvečer nástupu nacistů k moci.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Protektorát Čechy a Morava
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Komunismus a fašismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
O agresi Mgr. Denisa Denglerová
Postavení Židů v Evropě 5
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Postavení Židů v Evropě 4
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mnichovská dohoda.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Transkript prezentace:

Moc zlých slovíček Pět fází cíleného využití strachu k získání moci na příkladu Německa 20. a 30. let 20. století

Jednotlivé fáze Strach je emoce, vznikající jako reakce na hrozící nebezpečí. Od počátku masového využití médií (od 20. st.) je strach zneužitelný jako nástroj k dosažení moci ve společnosti. Jednotlivý popis fází na příkladu Německa je ilustrativní a vychází ze základních znalostí dějepisu. Stejně tak je ho možné vysledovat např. na převzetí moci KSČ roku 1948.

1. fáze - strach Společnost v Německu se na přelomu 20. a 30. let 20. století cítila existenčně ohrožená velkou hospodářskou krizí. Adolf Hitler situace využil a zkonstruoval „nepřátele německé společnosti“, např. komunisty, Rusko, Židy atd., které veřejně označoval za původce problémů Německa.

2. fáze – agresivní argumentace Čím více strachu ve společnosti, tím větší agresivita – nejprve v argumentaci. Jak vypadá dnešní diskuse pod webovými články a na sociálních sítích? Jakým stylem jsou psány populistické články? Adolf Hitler „nepřátele Německa“ napadal nejdříve verbálně, postupně svoji rétorickou agresivitu zesiloval. Objevovalo se více nadávek cílených proti určitým skupinám, např. „židovští psi“ atd., ale šířily se také konspirační teorie a rádoby věděcké poznatky. „...Největšími znalci těchto možností použití lží a pomluv byli vždy Židé. Vždyť i jejich celá existence je vybudována na jedné obrovské lži...“ Mein Kampf, masově šířená kniha A. Hitlera

3. fáze – agresivní činy či jejich schvalování, hledání „tvrdé ruky“ Od agresivní argumentace je blízko k prvním útokům a následné agresivitě davů, mnohdy navíc přesvědčených, že jejich jednání je v pořádku. Odstrkování lidí při demonstracích, nenechávání druhého přisednout v MHD, házení předmětů...forem fyzické agrese je mnoho. Napadání Židů na ulicích, rozbíjení vitrín, Norimberské zákony atd. by v Německu nebyly možné, pokud by to neschvalovali či mlčky nepřihlíželi sami Němci. A ti by to bez pocitu předchozího strachu neschválili. „Němci jsou antisemité. Nemají zájem, aby byla v budoucnu jejich práva omezována, či aby byli provokováni parazity židovské rasy.“ Josepg Goebbels

4. fáze – lidová legitimizace moci Volby jsou hlavním mechanismem předávání moci v zastupitelských demokraciích – občané předávají moc za sebe rozhodovat do rukou politiků, které si vyberou. Demokracie bez demokraticky smýšlejících občanů se tak snadno může stát diktaturou. Hitler byl do svých funkcí vždy zvolen občany, dohnanými k tomu mimo jiné strachem – ať už z Hitlerem označovaných „nepřátel“, nebo z perzekucí za projevení kritického názoru. „Říšský sněm schvaluje následující zákon, který tímto stanovuje, se souhlasem říšské rady, která potvrdila, že všechny náležitosti pro přídavek k ústavě byly splněny: Čl. 1. Vedle procedury předepsané ústavou, mohou být Říšské zákony také schvalovány přímo vládou říše. Toto zahrnuje článek 85 paragrafu 2 a článek 87 ústavy.!...“ Zmocňovací zákon, kterým Hitler získal téměř neomezenou moc a který byl schválen legitimní cestou volenými zástupci německých občanů.

5. fáze - strach Lidé, kteří se díky strachu před nebezpečím uchýlí k volbě extremistů a populistů (cíleně vyvolávajících strach) do svých zákonodárných orgánů se pak sami ocitají v diktatuře. Život v diktatuře je životem ve strachu.

Zneužití strachu v Německu lze dobře ilustrovat a shrnout i citátem Hitlerova pomocníka Hermanna Göringa: „..lidi lze vždy přimět k tomu, aby poslouchali své vůdce. Je to snadné. Stačí jim to prodat tak, že jsou napadeni, a odsoudit pacifisty za nedostatek vlastenectví a za vystavování země nebezpečí. Funguje to naprosto stejně v jakékoliv zemi.“