Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III

2 Výchova k občanství Nacismus Mgr. Vilém Nejezchleb

3 www. simonak.eu

4 NACISMUS Nacionální socialismus = z německého Nationalsozialismus, zkráceným výrazem nacismus (Nacionální socialismus) je totalitní ideologie oficiálně uplatňovaná diktaturou v Německu v letech 1933–1945 (tzv. Třetí říše) prostřednictvím Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) vedené Adolfem Hitlerem.

5 NACISMUS Nacistická ideologie kombinuje prvky: socialismu nacionalismu
Nacistická ideologie kombinuje prvky: socialismu nacionalismu pangermanismu (preference rasy před národem a idea sjednocené germánské Evropy) fašismu rasismu (zvláště antisemitismu) a eugeniky(= snaha o genetické i sociální zušlechtění lidstva).

6

7 vůdcovský princip v řízení velkoněmecký nacionalismus
NÁSTUP HITLERA K MOCI V roce 1923 se NSDAP pokusila neúspěšně o násilné převzetí moci v Bavorsku (tzv. "pivní puč" v Mnichově). Po neúspěšném puči byl Hitler zatčen a uvězněn a strana zakázána. Svou činnost obnovila již v roce 1925 a Hitler byl propuštěn. Straně i veřejnosti předložil během věznění zformulovaný základní ideový dokument Mein Kampf, který řešil čtyři okruhy témat: antisemitismus, vůdcovský princip v řízení strany a státu velkoněmecký nacionalismus antimarxismus.

8 MAIN KAMPF - UKÁZKA "... Největším protikladem árijce je Žid. ... Žid nikdy nebyl nomádem, nýbrž vždycky jen parazitem na těle jiných národů ..., příživníkem, který se jako škodlivý bacil stále více rozšiřuje najde-li živnou půdu ..." (str )

9 www. simonak.eu

10 VIDEO ZDROJ: www.youtube.com


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9"

Podobné prezentace


Reklamy Google