Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, předseda Regionální rady Jihovýchod ROP Jihovýchod ve finále?
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Pozitivní dopady dotací v regionu, příští programové období MUDr. Jiří Běhounek předseda Regionální rady Jihovýchod a hejtman Kraje Vysočina Evropská unie.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Evropský sociální fond v ČR
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Regionální politika (Politika hospodářské a sociální soudržnosti - PHSS) Jana Frková Vzdělávací projekt financovaný z EU programu „Jean.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Provozování vodohospodářské infrastruktury
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transkript prezentace:

Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020

Úvod Vláda ČR hodlá sloučit 7 efektivních Regionálních operačních programů (ROP) do Společného regionálního operačního programu (SROP). Je to cesta zpět o minimálně 5 let, která povede: –k menší efektivitě jednání, –špatnému zacílení na lokální potřeby krajů –administrativnímu chaosu pro žadatele.

Argumenty pro zachování ROP

1. Regionální model je osvědčený v celé Evropě Země „vyspělé“ EU 15 jednoznačně preferují model ROP výjimkou je pouze Řecko. V EU existuje v programovém období 2007–2013 celkem 171 regionálních operačních programů, 13 multiregionálních (programy pro území tvořené více NUTS 2) a 60 národních programů.

2. Každý kraj má jiné problémy. Nechte kraje rozhodovat samy za sebe, kde nejvíce potřebují pomoc s rozvojem regionu Každý region soudržnosti v ČR je specifický a má své potřeby. Tento fakt stál při vzniku regionálních operačních programů v roce Každý region připravuje vlastní strategii rozvoje, každý region vykazuje jiné hospodářské výsledky, má jiné sociální, vzdělávací a další potřeby. Z logiky věci tedy plyne, že by měl mít i vlastní strategii pro čerpání evropských fondů.

3. ROP zvládají čerpat peníze lépe než centrální operační programy ROP jsou nejefektivnějšími programy z hlediska čerpání vyčleněných prostředků v dlouhodobém měřítku – čerpání je skutečné, není ovlivněno okamžitým odečtením prostředků na schválené velké projekty, jak je tomu u některých sektorových programů (OP Doprava, OP PI). Z prvních deseti nevíce úspěšných programů je sedm ROP, dva pražské (regionální) programy a pouze jeden sektorový OP (Doprava – ovlivněno právě výše zmíněným odečtem) Důležitějším ukazatelem je podíl certifikovaných prostředků. Ty přibližně odpovídají prostředkům proplaceným České republice z Evropské komise. I zde ROP patří k nejlepším. ROP zvládají čerpat peníze lépe než centrální operační programy.

stav březen 2012

4. ROP administrují žádosti žadatelů o dotace 4krát až 9krát rychleji než centrální operační programy Výhody ROP proti SROP: Zkrácení lhůt (konzultace projektů, administrace žádostí o platbu (průměr 40 dní oproti půlročním až ročním i delším lhůtám programů řízených ministerstvy), řešení změn v projektech, podepisování smluv, flexibilita. Osobní přístup, znalost regionu. Kontrola na místě 100% vzorku projektů. Přímý dohled orgánu zajišťujícího audit. Výrazná úspora času při oběhu projektové dokumentace (vše na jednom místě) Výrazná úspora nákladů.

5. Kraje mají jasnou vizi a strategii, jak připravit příští dotační období. Konečně je zde možnost připravit čerpání evropských fondů koncepčně Po uveřejnění 5. kohezní zprávy Evropské komise v listopadu loňského roku se naplno rozběhla příprava příštího programovacího období Řídící výbor regionů (zástupci ROP a krajů pod vedením hejtmana Martínka) připravuje společnou metodiku přípravy strategie regionů podle evropského modelu konkurenceschopnosti. Strategie budou připraveny souběžně podle sofistikovaného modelu se zaměřením na konkurenceschopný region a měřitelné cíle. Přitom budou odrážet rozdílné potřeby regionů. Společný postup regionů je v souladu se základními principy budoucí kohezní politiky, mezi které se řadí mimo jinými vytvoření kvalitní architektury politiky soudržnosti, posílení řízení, zefektivnění implementace, kde by vše mělo být realizováno aplikací place-based (místně orientovaného, regionálního) přístupu.

Závěr: Nyní je pravý čas pro řešení architektury čerpání evropských dotací na období 2014−2020. Kraje a samotné ROP jsou připraveny být součástí nutného dialogu, který musí novému nastavení předcházet. Bohaté zkušenosti uvnitř Úřadů Regionálních rad, jakož i široká škála odborníků dávají ROP silný základ pro vytváření kompromisních modelů nového nastavení. Úřady jsou připraveny tyto modely kdykoliv vládě předložit. Kraje varují před zkratkovitým řešením v podobě SROP, které může vést ke zmražení dotačního procesu a tím pádem k významnému ohrožení rozvoje českých regionů v dalším sedmiletém období.